В София и в страната: Още протести под надслов "Вън мафията от здравеопазването!"

-

Снимка: Facebook, Фондация Даная

Демонстрации под надслов "Вън мафията от здравеопазването!" ще се проведат отново в София, Пловдив и Варна, както и в нидерландския град Хага, съобщава БНР.

Протестите се организират от фондация "Даная" след изтичането на запис от заседание на Медицинския съвет на столичната болница "Пирогов". На заседанието се обсъжда натискът върху болницата във връзка със смъртта на 15-годишната Даная Кулева. Чува се и изречението "Просто трябва наистина да се направи всичко възможно да усетят болката тия хора".

"Свидетели сме на чудовищна деградация в системата на здравеопазването в нашата родна България, а най-добрата спешна болница в България - Пирогов се управлява от "лекари", които вместо да лекуват искат да наказват с причиняване на болка родители и граждани, които искат подобряване на системата и търсят истината за смъртта на едно дете!", отбелязват организаторите на протеста.

Майката на момичето Ани Стоянова призова за обществена подкрепа.

"Ние живеем в страната на мутрите. Лекари си позволяват да заплашват. С болка. И чакат ротацията. и адвокати стоят там и нахъсват. Вече не става въпрос за Даная. Вече става въпрос за всички ни. Става въпрос за децата ни, за тези живите, които са живи и са тук, за тях го направете, важно е!", призова тя.

Протестиращите настояват за незабавното отстраняване на директора на столичната УМБАЛСМ „Пирогов“ до приключване на всички проверки в болницата, както и за становище от Централната комисия по професионална етика на БЛС за предприетите действия относно недопустимите и рушащи авторитета на цялата лекарска гилдия действия и изказвания по време на медицинския съвет на УМБАЛСМ „Пирогов“, проведен  на 01.02.2024 г.

Демонстрацията в София ще се проведе днес, 16 февруари, от 17:00 часа пред Министерски съвет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичната ВМА вече е с изцяло реновиран Кръвен център...

Освещаване на изцяло реновирания Център по трансфузионна хематология на столичната Военномедицинска академия ще бъде нап...

Прочети още keyboard_arrow_right