След проверката в столичната „Пирогов“: Няма престъпление, няма корупционни практики

След проверката в столичната „Пирогов“: Няма престъпление, няма корупционни

Снимка: УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Приключи проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), инициирана от министъра на здравеопазването проф. Хинков, и присъединената към неговия сигнал прокурорска преписка в столичната болница „Пирогов“, съобщават от здравното заведение.

В 93 страници Одитният доклад отразява цялостната проверка в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" за дейността ѝ в периода от началото на юли 2022 г.  до края на юли 2023 г.

В Доклада на АДФИ и в неговите констатации няма данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на щети в лечебното заведение.

Въз основа на този доклад са издадени 4 акта за административни нарушения. Първите три са за забавяне от няколко дни на качване на информацията в специализираната информационна система ЦАЙС.

„В практиката на АДФИ това забавяне се определя като маловажно“, посочват от болницата.

Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в ситуация на непроведен от предходното ръководство търг и неприключила процедура по нов.

„Това е извършено от ръководството в  ситуация на крайна необходимост поради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. Тази практика е установена в повечето лечебни заведения в страната. Според чл. 8 от ЗАНН  „Не са административни нарушения деянията, които са извършени при неизбежна отбрана или крайна необходимост.", допълват от „Пирогов“.

Като заключение Одитния доклад на АДФИ постановява, че няма престъпление, няма корупционни практики.

„Сега остава да разберем дали въз основа на констатациите на АДФИ министърът на здравеопазването ще оттегли решението за смяна на ръководството, аргументирано с извършени финансови злоупотреби и престъпления“, допълват от здравното заведение.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Първи случай на морбили регистрираха в София...

В Националния център по заразни и паразитни болести в столицата регистрираха първи случай на морбили за годината, съобщи...

Прочети още keyboard_arrow_right