В ИСУЛ – София сменят ставите на пациенти с помощта на компютърна навигация

В ИСУЛ – София сменят ставите на пациенти с помощта на компютърна навигация

Снимка: УМБАЛ ”Царица Йоанна-ИСУЛ”

Две жени – на 65 и 68 години, са първите пациентки, които ще се подложат на колянно ендопротезиране с помощта на компютърна навигация от екипа на проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, съобщават от здравното заведение.

Четири демонстрационни операции (днес и утре) ще бъдат извършени в столичната болница. От началото на следващата година методът ще се практикува рутинно в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Катедрата по ортопедия и травматология към МУ-София е закупила специализираното оборудване, благодарение на което това ще стане възможно.

Първата пациентка е от Стара Загора и живее с болката в коляното от години. 65-годишната жена, която е преводач и учител, се е подлагала на всякакви процедури, но без успех досега. 

68-годишната хасковлийка, която е втората за деня пациентка, вече има сменена става на единия крак. Сега ще бъде сменена тази и на другия. Бивш счетоводител в банка, след пенсионирането си тя е работила като болногледач в Италия. Нетърпимите болки в коляното обаче са я принудили да се върне в родината и да потърси лек.

„Колянното ендопротезиране е изключително сложна операция, при която прецизността е много важна. Трябва да се направи много фин баланс на коленните връзки, от което зависи успеха на интервенцията. Благодарение на компютърната система, която ни показва и най-малкото изместване, имаме възможност най-добре да направим този баланс“, обяснява проф. д-р Кинов.

Днешните операции, с помощта на видео връзка, ще бъдат наблюдавани от ортопеди от различни болници, които ще могат да проследят на живо тънкостите при използването на съвременния метод.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В столичната ИСУЛ поставиха слухови импланти на две деца от Плеве......

Рядък случай, при който и двете деца от едно семейство са със загуба на слуха, при положение, че нито родителите, нито н...

Прочети още keyboard_arrow_right