В Южния парк стартира "Да надбягаме деменцията заедно"

В Южния парк стартира "Да надбягане деменцията заедно"

Снимка: Столица.bg

Бягането "Да надбягане деменцията заедно" е на 3 октомври т. г., събота, от 9.00 часа в Южния парк в София. Сдружение “Алцхаймер България” ще се включат с кауза за здравна превенция чрез спорт в редовното съботно 5 км бягане.

Спортното събитие е организирано от "5kmrun" с призива "Бягайте с нас на 3-ти октомври, за да надбягаме деменцията заедно!". Бягането с каузата цели да разпространи посланието „здравна превенция чрез спорт“. Инициативата насърчава регулярните любителски бягания в парка, за да се помогне на дементно болните и техните семейства, в ролята им на болногледачи.

Болестта на Алцхаймер и други форми на деменция е едно от предизвикателствата на XXI век за всички държави със застаряващо население, а сред тях е и България. У нас броят им е над 100 000, като половината са с Алцхаймер. Най-малко 5% от хората над 65-годишна възраст страдат от Алцхаймер.

Заради прогресивното застаряване на населението в България (и на цяла Европа), болните от Алцхаймер и други форми на деменции постоянно се увеличава. В Европейския съюз са регистрирани над 7 милиона хора с деменция, като прогнозите са, че броят им ще се удвои в Западна Европа и утрои в Източна Европа.

В повечето европейски страни здравните, социалните и пенсионните системи се подготвят за предизвикателството на 21 век като осигуряват необходимите ресурси (човешки, финансов и психологически) за достойния живот на болните и техните семейства.

В световен мащаб учените все още не могат да намерят лек за различните форми на деменция и Алцхаймер, но в едно са категорични: спортът като превенция може да забави или дори да предотврати заболяването. Воденето на здравословен начин на живот и спортуването намаляват значително рисковете от различни форми на деменция и Алцхаймер.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани могат да направят безплатни прегледи в общинската Втора......

Общинската Втора градска болница ще извършва безплатни профилактични прегледи по 5 специалности - кардиология, ендо...

Прочети още keyboard_arrow_right