Започват поредица от проверки в столичния "Майчин дом"

-

Снимка: Столица.bg

След поредица протести и взаимни обвинения между лекари и медицински сестри в столичния "Майчин дом" и директора проф. Иван Костов, Агенцията за държавна финансова инспекция започва проверка на болницата.

Лекари от столичния Майчин дом на протест срещу условията на труд 

Задействани още четири проверки на лечебното заведение - сигнали са подадени към НАП, ГИТ, КПКОНПИ и прокуратурата.

Финансовата инспекция ще бъде свързана с проверка за законосъобразност при определянето, начисляването, изплащането и отчитането на средствата за основно и допълнително трудово възнаграждение на изпълнителния директор за периода от 01.01.2020 г. до 30.06.2023 г., става ясно от писмото, разпространено от АДФИ.

Обвиненията към директора на болницата са, че заделя най-големите възнаграждения за себе си и група приближени медици. За три години той е получил 1,6 млн. лв., което е повече от печалбата на самата болница, твърдят протестиращите срещу управлението му. В същото време медици са лишавани от бонуси. Противниците му твърдят още, че е в конфликт на интереси - назначил е ръководство на медицинския център към "Майчин дом", което след това ръководство назначава него за консултант срещу хонорар. Обвиняват го и че ползва почти еднолично системата "Да Винчи", а най-добрите специалисти на "Майчин дом" нямат достъп до нея.

За твърдението за конфликт на интереси АДФИ е препратила сигнала до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Твърдението за неоснователно високи доходи на директора е препратено за проверка до Националната агенция за приходите. Заради съмненията за злоупотреба със служебно положение и твърдения за изготвяне на медицинска документация с невярно съдържание, АДФИ е изпратила сигнала на Софийска градска прокуратура. Сигналът за нарушения в конкурса за началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение, от която тръгна бунтът срещу директора, е препратен за проверка към Главната инспекция по труда.

Директорът категорично отхвърля обвиненията, отправени към него, като ги определя като "лъжи и клевети". За периода 2017-2022 г. основните заплати на медицинския персонал – лекари и акушерки са увеличени със 100%, твърди проф. Костов.

От Асоциацията на университетските болници, на която СБАЛАГ "Майчин дом" е член, излязоха със становище в подкрепа на д-р Костов и призоваха да се спре с публичното уронване на престижа на болниците и техните ръководства. От АУБ обаче заявиха, че това писмо не е било консултирано с всички членове, а декларацията е излъчена по лично разпореждане на проф. Красимир Иванов от МУ-Варна в подкрепа на проф. Костов, който пък е възпитаник на университета в морския град.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 184 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 435 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изследват безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН в центъра на София...

Столичната Регионална здравна инспекция организира анонимен и безплатен пункт за всички желаещи да се изследват за ХИВ/С...

Прочети още keyboard_arrow_right