11 съвета как да режете точно със саблен трион

трион

Снимката е илюстративна

Сабленият трион може да бъде много полезен инструмент за всеки домашен майстор, но при работа острието му вибрира и начинаещите твърде често не успяват да направят прави срезове. Научете неговите малки тайни, за да режете прецизно всеки път.

Изберете подходящо острие

Можете да използвате различни видове остриета за този инструмент и изборът зависи от вида на материала, дебелината, размера и формата му. Имайте предвид, че колкото по-дълъг е ножът, толкова по-силни ще са вибрациите и е по-лесно да изгубите контрол над машината. Затова изберете възможно най-късия нож, с който все пак ще успеете да срежете материала.

Използвайте скоба за ножа

Добавянето на скоба към ножа ще ви помогне да направите по-точен срез и да държите стабилно машината. Ако имате възможност да я използвайте, непременно го направете.

Потърсете антивибрационна дръжка

Когато говорим за вибрацията на сабления трион, това означа, че буквално цялата машина вибрира. При това положение е доста трудно да я удържите в линията, която искате. Ако още не сте си закупили саблен трион, потърсете модел с антивибрационна дръжка, която ще улесни работата.

Настройте правилно скоростта

Ако вашият саблен трион позволява промяна на скоростта на рязане, значи имате още един помощен инструмент за по-точни разрези. Понякога твърде високата скорост може да ви попречи да сте прецизни. За да настроите най-удобната скорост, започнете от най-ниската и увеличавайте постепенно, докато все още можете да контролирате машината.

Регулирайте добре обувката

Обувката на сабления трион ще ви помогне да се плъзгате ефективно през неравните части и да държите права линия. За тази цел обаче трябва да сте я настроили внимателно.

Започнете с насочване на острието

Може да ви звучи елементарно, но правилното насочване на острието от самото начало наистина ще промени среза, който ще направите. Малко повече светлина със сигурност ще ви помогне в това начинание.

Подгответе се за рязането

Дали обувката е срещу материала? Дали държите триона удобно и стабилно? Проверете това, преди да включите сабления трион.

Заемете добра стойка

За да сведете вибрирането до минимум, добре е да опрете сабления трион или поне ръцете си в тялото си, ако ситуацията го позволява. Ако изпъвате ръце напред, ще ви бъде много по-трудно да удържите вибрациите и рязането няма да е особено прецизно.

Дръжте триона под ъгъл

Това невинаги е възможно, но ако ситуацията позволява, дръжте триона под лек ъгъл надолу. Така за ножа ще бъде по-лесно да прореже материала, а вие ще имате по-добра възможност да виждате линията, по която режете. Ако изгубите от поглед острието, почти сигурно е, че ще объркате нещата.

Хоризонтално рязане

Ако ще правите хоризонтален разрез, трябва първо да начертаете дебела линия, която ще бъде по-лесна за проследяване. Нагласете обувката стабилно върху материала и я завъртете, за да проверите дали линията е правилна. Започнете да режете с ниска скорост и я увеличавайте постепенно, но никога не прилагайте груб натиск – той ще доведе до откат и ще затрудни рязането.

Вертикално рязане

При вертикален разрез подготовката е същата, но захватът трябва да бъде различен, като е нужно да усещате, че тялото ви е добре балансирано, а краката са стъпили здраво на земята.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (43%, 187 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 160 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 440 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Vivacom спечели злато в престижния конкурс „Effie България“ с кам......

Vivacom спечели първо място в престижния конкурс „Effie България“ в категория „Услуги“ за реклам...

Прочети още keyboard_arrow_right