Майка и дъщеря подреждат изложба в Столичната библиотека

Майка и дъщеря подреждат изложба в Столичната библиотека

Снимка: Столица.bg

Изложбата „Светът на Ване и Кристи" представя в София творчеството на френско-българските професионални художници, майка и дъщеря – Иванка Петрова-Цекова, наречена Ване, и Кристин Цекова – Кристи. Експозицията ще бъде подредена в галерия „София" на Столична библиотека, съобщават от културната институция.

Първата самостоятелна изложба на Ване, когато тя става известна като „Ваня – детето-чудо", се състои през 1967г. в София. Българската кинематография създава филма „Малката художничка и големите".

Влюбена във френския език, интересът на Ване към модерното изкуство я отвежда в Париж. В малката стаичка на улица „Пигал" се ражда Кристин и израства в подножието на Монтмартър. Ване е вдъхновена от човешката фигура в празнични дрехи, а Кристин много бързо се ориентира към абстрактното изкуство, което ѝ дава по-голяма свобода за израз на мисли и чувства.

Двете от дълги години правят съвместни артистични изяви. През 2013 г. те създават тяхната асоциация „Paris-Vanet-Art" и се борят да бъдат активни творци. Последната им изложба „Българските букви", посветена на азбуката, е осъществена през месеците ноември и декември на 2022г. в Париж.

През 60-те години медиите и публиката си задават въпросите колко време този оптимистичен свят ще просъществува, как ще се съхрани той и как ще се развие. „Слънце за измръзналите врабчета" е една от написаните статии, която говори за излъчваната топлина от един художествен свят. Днес факелът е поет от Кристин, която няма намерения да го изоставя, защото повече от всякога хората имат нужда от любов, грижи и устойчивост.

Изложбата може да бъде посетена от 18 до 29 септември в галерия „София" на Столична библиотека.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Творци от три континента идват в София за Международно триенале н......

Всички изложбени зали в галерията на СБХ на „Шипка 6" в София ще предложат внушителна панорама на съвременното све...

Прочети още keyboard_arrow_right