26 са финалистите в IV Национален конкурс за „графика - класически техники“ 2023

-

Снимка: Национален конкурс за „графика – класически техники“ 2023

26 млади графици са финалистите в IV Национален конкурс за „графика – класически техники“ 2023 г. Кой ще бъде обявен за „най-добрия млад график“ на годината, ще стане ясно на 26 септември 2023 г. от 18 часа в столичната галерия „Средец“, по време на вернисажа на традиционната изложба, на която ще бъдат показани графичните творби на финалистите.

Изложбата ще бъде отворена за българската публика в периода от 26 септември до 12 октомври 2023 г. Националният конкурс се провежда на всеки две години и има за цел да представи, популяризира и стимулира български автори до 40-годишна възраст, работещи с класически графични техники.

Авторитетно жури, съставено от известни български художници, определи финалистите, а на 26 септември 2023 г. ще обяви и кой ще грабне първите три награди в двете категории. Тази година в журито влизат Екатерина Джумалиева, директор на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ при Министерство на културата, художниците доц. д-р Васил Колев – Vassillo, Емануела Ковач, Онник Карамфилян, Бранко Николов, Людмил Георгиев, а председател на журито е Захари Каменов.

Организатори на събитието са сдружение „Култура, спорт и здраве МЛ” и галерия „Графикарт“ в лицето на изявения български график Людмил Георгиев под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на галерия „Средец”.

"Тази година има широко разнообразие на използваните техники, има няколко интересни цветни литографии, а за първи път в конкурса участва и графична инсталация. За мен, приятна изненада са учениците, които проявиха сериозен интерес към конкурса и показаха, че не бива да подценяваме таланта на най-младото поколение творци в България и че не се страхуват да творят в област, която губи своята популярност като класическата графика, но която е основополагаща за всички направления в изкуството. Още повече, че използването на класическите графични техники не е лесна работа и се изисква смелост, упоритост и много търпение, за да достигнеш до крайния резултат на творбата", казва графикът Людмил Георгиев, инициатор на конкурса.

Ето и имената на финалистите:
Александра Атанасова, Васил Ангелов, Вероника Янкова, Елена Савова, Елена Янкова, Зоран Мише, Ивон Кючукова, Йоанна Петрова, Наталия Крисенко, Павел Целковски, Георги Янчев, Ваяна Аврамова, Елица Димитрова, Мина Сапаревска, Николай Михайлов, Цветан Стоилов, Роза Бренайзе, Антон Христов, Надежда Шекерова, Христо Георгиев, Валентин Иванов, Радослав Генев, Ана–Мария Николова, Стефани Панкова, Магдалена Жаблянова и Георги Дигунев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 57 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 42 Гласове)
Общо гласували: 448 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изложба, посветена на Пресвета Богородица, представя Регионалният......

Регионалният исторически музей - София открива изложба, посветена на Пресвета Богородица. Експозицията представя ик...

Прочети още keyboard_arrow_right