Бившият зам.-кмет Тодор Чобанов представя книга за произхода на българите

-

Снимка: Столица.bg

Няма лесни и бързи отговори на въпроса за произхода на българите. Това заяви пред БНР доц. Тодор Чобанов, историк и бивш зам.-кмет на София в направление Култура. Той представи книгата си "Произходът на българите. Дебатът през XXI век".

Изследването на доц. Тодор Чобанов прави първи по рода си опит да се проследи цялата история на дискусията – от дълбока древност до наши дни. Трудът на доц. Чобанов прави опит да разграничи научните факти от идеологическите внушения на времето. Въпросите от къде се появяват българите, къде са корените на нашия народ и какво е общото между днешните и древните българи, са разгледани през призмата на археологията и историята във взаимодействие с палеогенетиката. Това позволява с прецизна точност и обективност да се изяснят миграциите и контактите, формирането на народи от различни компоненти и превратности на историята, понякога невидими за перото на древните автори.

"Доказваме нещо, което много години се коментира - че днешните българи и българите в древния свят са индо-европейци, както 97% от населението на Европа. Данните на генетиката ясно показват, че прабългарите в България са мнозинство и почти няма славяни до епохите на Крум, Омуртаг и т.н. Дори и днес в 21в. след много векове съжителство българския сигнал е много силен в съвременното българско население - над 40%", разказа доц. Чобанов. По думите му една от централните теми, засегнати в книгата е защо българите не просто оцеляват, а успяват да съхранят нацията си.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Агенция "Архиви" с фотоизложба "Модата в огледалото на едно столе......

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." е най-новата фотографска изложба...

Прочети още keyboard_arrow_right