Тема: история

comment 0
visibility 892
Историческа обиколка на Женския пазар

Историята е чарът и привлекателността на Женския пазар (СНИМКИ)

Едно от емблематичните места на София, което винаги има какво да разкаже е Женският пазар. В последната година то се превърна в място за социални контакти, изкуство, бизнес и новости в кулинарията. Историята обаче е чарът и привлекателността на Женския пазар. Не случайно той вече е и една от спирките на чуджестранни туристи в столицата ни. Архитектурни забележителности, носталгия, картинна галерия и много разнообразие действат магнетично на софиянци и гости на столицата. Новата инициатива на Пазари Възраждане е "Исторически маршрут Женски пазар". Желаещите да научат част от тайните и да се върнат във времето на баби и дядовци могат да се включат днес от 16 часа. Тур ще има и утре на 27 октомври пак от 16 часа, но тогава ще се видят места и забележителности само за неделя! Вижте непознати фасади и научете вълнуващи истории на фона на неповторимите цветове и аромати на Женски пазар. По време на обиколката ще научите защо Женският пазар се нарича така, как е изглеждал през 1918 г. и какво е имало на неговото място преди 110 години. Какво е общото между Орлов и Лъвов мост и къде е била парфюмерийната фабрика на братя Арие и шоколадовата работилница на братя Пееви? Ще намерите отговорите на кой е архитектът на халите, къде е било ателието му и къде е живял. По-любопитните пък ще разберат и коя улица е била известна като "Малката Леге", какво е общото между Синагогата, румънската православна църква и Семинарията, кои са синьор и синьора Учеллини. Началото на обиколката е на Лъвов мост, продължителността на беседата по маршрута е над 2 часа., а цената за участие е 15 лв. - 10 лв. за ученици. желаещите да се върнат в миналото трябва предварително да се запишат. Историите ще разказва Здравко Петров - урбанист и автор на книгата "Исторически маршрути София".

comment 0
visibility 453
театър

Театър "Карлсон" разказва историята на Малкия принц в ОКИ "Красно село"

Прекрасната история на Малкия принц ще бъде разказана от Театър "Карлсон" с предпремиера на 6 септември от 11 часа в зала "Сириус" на ОКИ "Красно село". Премиерата на спектакъла ще бъде на 12 октомври от 17 часа. Трупата ще представи на малки и големи и творбите "Карлосн, който живее на покрива" по Астрид Линдгрен на 16 ноември, и „Магьосницата от килера”, по мотиви от едноименната приказка на Пиер Грипари, на 7 декември. Представленията ще бъдат отново в зала „Сириус” от 17 часа, разказват от културния институт. Театърът е основан от Неделчо Неделчев и Милена Мавродинова - актьор и режисьор, които представят бутикови куклени представления. Творците залагат във всеки нов проект на една нова и различна интерпретация на популярни, или не толкова у нас пиеси и приказки.  

comment 0
visibility 1746
ретро

"Лятна ваканция 11" разказва историята на първия трамвай (СНИМКИ)

Програма "Лятна ваканция 11", която се прави в район "Сердика", поднесе на децата невероятна изненада. Малчуганите, които са в неравностойно положение, имаха уникална разходка из града с ретро трамвай. Инициативата е дело на кмета на района. Момчетата и момичетата бяха очаровани от железопътното бижу, те задаваха и много въпроси за движението, маршрута, от какво са направени вратите и седалките. Ватманът Александър им разказа историята на първия трамвай и това за тях беше невероятно изживяване.

Реклама
comment 0
visibility 2535
пътуване

Млади хора пътуваха назад в историята на София (СНИМКИ)

Любопитно пътуване назад в историята на град София преживяха децата от „Образователен център за деца и младежи с увреден слух „Яника“. Те посетиха Регионалния Исторически Музей на столицата в рамките на програмата по извънкласни дейности „Аз съм гордо българче и зная“, съобщават от РИМ-София. Младите хора участваха в беседа с екскурзовод. Те разгледаха постоянната експозиция на музея на площад „Бански“ 1. След това затрупаха персонала с много въпроси за миналото на София- как са се строили къщите, що за дрехи са носили хората тогава, какви са били пътищата, къде са били болниците и училищата.  

comment 0
visibility 469
нови учебници по история

Замразиха новите учебници по история за X клас

Новите учебници по история за 10-и клас стоят неодобрени от МОН. Причината са уроците за тоталитарния режим. По темата миналата седмица се разрази и скандал. Според учители и историци те били представени некоректно и има изпуснати важни моменти от този период в историята на страната ни, съобщи Нова телевизия. Просветният министър Красимир Вълчев разпореди издателствата да внесат поправки в учебниците преди да ги изпратят в печатницата. Вълчев смята, че в съдържанието на някои от помагалата има сериозно негативни текстове и липсват важни характеристики на комунистическия режим.  

comment 0
visibility 2655
изпит по история

804 човека се явиха на изпита по история в СУ

804 кандидат-студенти се явиха на изпита по история в Софийския университет тази сутрин. С препитването по история на България продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г, съобщиха от най-голямото ни висше училище. В 65-та аудитория на Ректората на СУ бе изтеглен вариант № 1 на теста и двете теми, от които ще избират явилите се на изпита: „Софроний Врачански – книжовна и политическа дейност“ и „Българската държава според Санстефанския договор, Берлинския договор и Търновската конституция“.Деканът на Историческия факултет и председател на изпитната комисия доц. Тодор Попнеделев пожела успех на кандидатите.

comment 0
visibility 975
Обновяват ул. Малко Търново

"Малко Търново" ще светне с ново осветление, парапети и настилка (СНИМКИ)

Най-късата улица в София - "Малко Търново" ще бъде ремонтирана и обновена. 60-метровата отсечка се провира покрай Младежкия театър и свързва централния бул. "Дондуков и площад "Александър Батенберг". Ремонтът ще бъде извършен безвъзмездно от фирма BLD по проект на Atelier Serafimov Architects, също изготвен безвъзмездно. Най-късата улица ще има ново осветление, настилка и парапети. В момента тя е тъмна и неугледна. По нея има няколко вида настилки и доста остарели стълби. В тези 60 м е събрана много от историята на София и е едно от емблематичните места за развитието на града. Обновяването бе обсъждано през март т. г. от кмета, общински съветници, архитекти, интелектуалци и представители на културните среди. В закътаната уличка е бил входът към килиите на Държавна сигурност преди 9 септември 1944 г., както и входа на прочутия бар "Луна". Старото ѝ име е "Часовникова" заради съществуващата някога Часовникова кула. Легенда гласи, че тя е била премахната заради намиращите се наблизо часовникарски ателието, чиито собственици се оплаквали, че кулата пречела на бизнеса им. Уличката отстрани на Младежкия театър скоро ще се превърне в едно романтично място, връщащо към спомените и историята на София.

comment 0
visibility 1114
ул. Малко Търново

Представят историята на улица „Малко Търново“ пред сградата на Държавна агенция „Архиви“

Пред сградата на Държавна агенция „Архиви“ от 13 часа днес, ще бъде представена историята на улица „Малко Търново“. Любопитни факти относно часовниковата кула, следите от пожара на Партийния дом, къде Държавна сигурност е задържала непокорните младежи ще бъдат представени от Стефан Огнянов от Free Sofia Tour и директора на Агенцията доц. Михаил Груев, съобщават от Столична община. Поводът за разходката е предстоящото реновиране на улицата, чийто проект е дарен на столицата. Подробности за нея ще представи главният архитект Здравко Здравков, авторът на проекта арх. Радомир Серафимов, Димитър Савов от компанията BLD, която ще направи ремонта безвъзмездно, Малина Едрева и др.

comment 0
visibility 2365
Червеният апартамент

Червеният Апартамент отвори врати в София (СНИМКИ и ВИДЕО)

В София днес отвори врати Червеният Апартамент. Той не е музей, а изложба без срок. В него всеки ще може да се докосне до живота на семейство Петрови в комунистическа България през 80-те, съобщава Свободна Европа. Посетителите ще могат да видят стари уреди от 80-те като телевизор София 85, автентични мебели и посуда и дори бутилка кока кола от 85-та. Семейство Петрови са измислено семейство което е показано как живее в това жилище. Гостите ще имат възможност да чуят музика от грамофон или радио да чуят автентични истории от социализма. Те могат да седната в хола на семейство Петрови да прочетат книга да изпият едно кафе от 80-те или да хапнат автентичен шоколадов бонбон. Идеята на авторите е да се запазят следите от времето на комунизма, тъй като той е най-близкият ни план в историята. Няма как да бъде времето и за това е важно да се запазят автентични неща от тази епоха. Апаратаментът се намира на ул. Цар Асен 12 и работи всеки ден от 10:30 до 19:30 (последно влизане в 18:00).  

comment 0
visibility 540
Софийски университет

Започна кандидат-студентският изпит по история в СУ

В 9.00 ч бе даден стартът на изпита по история в СУ от предварителната сесия за кандидат-студенти. Явилите се трябва задължително да участват в двата етапа на изпита – разработка на тема по исторически проблем и тест, пише Офнюз. Изтеглените теми, между които трябва да избират кандидатите са „Любен Каравелов – политическа и книжовна дейност" и „Златният век на българската култура (краят на IX – началото на X век): творци и постижения". За теста е изтеглен вариант 1. 887 човека влязоха в залите изпита по история в СУ. Оценката от него е необходима за кандидатстване в специалности като „Философия"; „Социология";  „История"; „Археология";  „История и география" и др. Тестът съдържа отворени и затворени въпроси, касаещи стопанската, политическата, културната и църковна история на България от Средновековието до днес. Изпитът проверява познанията на кандидатите по история, които се усвояват в училище, умението за писането на текст с ключови аргументи за даден исторически проблем и  владеят ли добре книжовния български език.

comment 0
visibility 1124
Изложба Стара София

Представят изложбата „Стара София Градът, фотографът, бижутерът и визуализациите“ (СНИМКИ)

С идването на пролетта фотографите Кайя Христова,  Невена Велева и Илия Пасков събуждат духа на Стара София. В изложбата Кайя, обхваща уюта, емоциите и духа на стара София през обектива си. Нева е вдъхновена от детайлите и майсторски ги превръща в сребро. До като Илия Пасков придава на всички изключителна реалистичност и интерпретация. С фото апарата Кайя, проучва автентичното свидетелство на изчезващотото и неуловимото в София. Тя надзърва в изоставени и забравени и дори запустели пространства, за да събуди уникални детайли от Стара София, погледна ти по един по-различен начин. Младата фотографка докосва сърцевината им и придава тайнственост като едно временно с това разказва и историята им. В изложбата оживява историята на града, интерпретирана с изразните средства на различни творци и изкуства. Събитието осмисля вложението в миналото, чиито величини и достолепност не подлежат на никакво изчерпване, а е план на едно лично съпреживяване. Естетско опоетизиране на старината, преходността и мимолетното - Автентично, Креативно, Истинско! Изложбата ще бъде представена в х-л „Арена ди Сердика“ на ул. Будапеща 2 утре от 18:30 часа, като ще може да бъде разгледана до 18 май.

comment 0
visibility 1056
Обсъждане на поректа за обновяване на ул. Малко ТЪрново

Архитекти, интелектуалци и общинари обсъдиха проекта за ул. Малко Търново (СНИМКИ)

Най-късата улица в столицата "Малко Търново" ще бъде обновена и ремонтирана. Как да изглежда тя, обсъждаха заедно архитекти, учени, писатели, преподаватели, актьори, музиканти, художници, интелектуалци, общински съветници и кметът на София Йорданка Фандъкова. Проектът за реконструкция предвижда смяна на настилката, парапетите и осветлението. На 60-метровата улица ще има и място за пърформанси, което да се използва от съвременни артисти. От тази зона ще се възползва и трупата на Младежкия театър, чийто служебен вход е там. "Улицата със стъпалата" е едно от емблематичните места и е събрала почти цялата история на развитието на града. Под жълтите ѝ павета има останки от антична Сердика, там е и прочутият бар „Луна“, в който представители на царската фамилия са се отбивали на питие, а зад черна врата в една от стените още се намират килии на бившата Държавна сигурност" – разказа професорът по история Николай Поппетров от БАН. С ул. „Малко Търново“ е свързана  и  легендата за подпалването на Часовниковата кула. Сторили го градските часовникари, които са живеели и работили в района. А причината била, че кулата пречела на бизнеса им. По фасадата на сградата все още има следи от големия пожар на бившия Партиен дом през 1990 г., припомни доц. д-р Михаил Груев  от Държавната агенция за архивите. Това място е знаково и в тези 60 метра е събрана много история. Нашата цел е да обновим улицата и да разкажем на всички за нея. Длъжни сме да запазим духа на града, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Малката улица със стъпала е въажна връзка между пл. ”Кн. Александър Първи” и бул. ”Дондуков” и най-важна е идеята, а след това да стигнем и до най-малкия детайл и да я изпълним. Развитието на пешеходните пространства е приоритет в анализа на публичните градски зони, каза главният архитект на София Здравко Здравков. Той напомни, че е важно как ще присъства историята с новите настилки, почистване на фасадите, осветление, характерния парапет на стъпалата, които са част от проекта. Проектът е изработен като дарение от екип, с ръководител арх. Радомир Серафимов.  

comment 0
visibility 407

Започна Международният конгрес на световните цивилизации в София

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри втория Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути в София. Домакин на форума, който се провежда днес и утре  е „София хотел Балкан“. Събитието е организирано от Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН. Участници и гости са над 500 и сред тях са водещи представители на туризма, министри и представители на свързаните с туризма индустрии. След официалната част  започнаха срещи на високо равнище, предвидени в програмата на форума. В 14.00 ч. гостите на конгреса ще присъстват на откриването на туристическото изложение в Античен културно-комуникативен комплекс „Сердика“  в зона Ларгото.  Там гостите ще се запознаят с интересни национални обичаи и традиции. От 15.00 ч., участниците ще разискват кои са най-известните исторически маршрути, за да се разбере какво ги прави уникални, как да се предизвика уникално туристическо преживяване и как да се съхрани автентичността на тези дестинации. Целта на конгреса е да намери най-добрите варианти за „връщане“ на световните цивилизации чрез туризма и мрежата, оформена около историческите маршрути. Конгресът ще бъде закрит със следобедна туристическа обиколка на историческия център на столицата и вечеря в традиционен български ресторант.

comment 0
visibility 487

НИМ показва своята история в Нощта на музеите

Днес, 19 май, от 18.00 до 24.00 НИМ в Европейската нощ на музеите НИМ ще представи на посетителите изложба, проследяваща историята на музея. Тя е посветена на 45-та годишнина от учредяването му.   Столичани ще могат да видят сградите, в които е бил разположен музея, първата му изложба, първите археологически разкопки на служителите, отзивите на известни личности и държавници в книгата за впечатления, най-големите и най-впечатляващите експозиции на музея, пише news.bg.   Експозицията "45 години НИМ" в снимки, плакати и каталози ще покаже историята на музея.   Изложбата ще бъде разположена на 2 етажа, като втората част ще е подредена в знаковата Пленарна зала, където Тодор Живков пада от власт на 10 ноември 1989 г. На сайта на НИМ виртуална изложба ще допълни фактите от историята.

comment 0
visibility 451

Историята представя бъдещето

Екипът на historicalroutes предстои да разкаже за на публиката за техния исторически маршрут на София. "Столичен електротранспорт" ЕАД организира кампания, в която на 29 март на “Историята представя бъдещето” ще гостува екипът на historicalroutes.bg. Той ще разкаже за историческият им маршрут на София. Това е маршрут, който е пътеводител към познати, както и към непознати или пък позабравени места, които разказват за пъстрата история на столицата и пазят автентичния дух на София. Понеже историята е пъстра, маршрутът проследява и постоянно преоткрива следите на бляскавата римска Улпия Сердика, както и изящната архитектура на възхитителните десетилетия след Освобождението и даже внушителните сгради на т. нар. "сталински барок“, датиращи от 50 години на 20 век, но това далеч не е всичко.