Галерия „Анел“ – София с изложба “Oгледални жени”

Галерия „Анел“ – София с изложба “Oгледални жени”

Галерия "Анел"

Музей-галерия „Анел“ – София представя изложба живопис

Музей-галерия „Анел“ – София представя изложба живопис на Лили Кючукова “Oгледални жени”. Вернисажът е на 27 октомври 2021 г. от 18.00 ч. Изложбата е отворена от 27.10. до 20.11.2021 г.

Упорито и последователно през годините Лили Кючукова рисува само жени. Жени, зареяни някъде в далечния им спомен, жени миражи и видения, жени от витрините  на Амстердам, жени от будоара или от кафенетата на Париж, жени в мечтание. Част от тях са потопени в монохромен интериор, пронизван на места от черно или червено бюстие, от черни или червени чорапи и червени коси, а други – в снежнобели бюстиета, се открояват на червен фон, трети са представени като модели, при които белотата на тялото и гарвановочерната коса изпъкват на експресивен синьо-карминен фон. Всички те са в състояние на очакване и нега, далеч от днешните представи за дръзките и безпардонни, разголени докрай хищни жени, разказва кураторът Аксиния Джурова.

Жените на Лили Кючукова са някак си непредвидими и загадъчни, достъпни и далечни, напомнящи по-скоро идеала за жена от края на XIX и първата половина на ХХ век – времето, в което те са умеели да се насладят на живота. Така нейните чувствени и изтънчени жени „ни връщат към грацията на „ар феминен“, на лиричния и очарователен стил на „ар деко“, погълнат от първите години на Втората световна война“, както отбелязва Робер Фажон по повод изложбата й преди години в Нанси.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right