Столични ученици посетиха лекарите от болница "Чирков" за Деня на сърцето

-

Снимка: УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков"

Ученици от столични училища посетиха УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ като част от информационната кампания на болницата, чиято цел е превенцията и профилактиката на сърдечносъдовите заболявания и е посветена на Световния ден на сърцето, който отбелязваме на 29 септември.

Учениците от 11 и 12 клас с профил „Биология и химия“ на 127 СУ „Иван Николаевич Денкоглу“, 134 СУ „Димчо Дебелянов“ и 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ се запознаха с перспективите и възможностите за реализация в сферата на медицината. В рамките на организираното посещение те се срещнаха с изтъкнатите специалисти и с млади лекари от екипа на УМБАЛ „Проф.д-р Александър Чирков“, които ги запознаха с факторите, оказващи неблагоприятно въздействие върху сърдечносъдовата система и им представиха предизвикателствата пред медицинската професия.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ проф. д-р Димитър Петков приветства учениците и техните учители и не скри радостта си от препълнената аудитория в учебния център на болницата.

„Искам да ви насърча към тази професия, макар че пътят е доста труден и само много амбициозни хора могат да тръгнат по него. Няма да ви донесе голямо богатство, но никога няма да ви остави гладни. Единственото и най-важно нещо, което ние като лекари изпитваме е да видим удовлетворението на пациентите от нашата работа“, каза проф. д-р Димитър Петков.

Кардиохирургът д-р Тихомир Христов разказа на учените за тънкостите в сърдечната хирургия. Той ги запозна с основните заболявания, които засягат сърцето и налагат кардиохирургично лечение, сред които исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, митрална инсуфициенция, аортна стеноза, артериална хипертония и др. Лекарят им представи различните оперативни техники и апаратура, използвани в операционните зали. Той им показа какво е изкуствено сърце и в кои ситуации се имплантира.

Кардиологът д-р Ренета Пелтегова обясни кои са факторите, увреждащи сърдечното здраве. Тя изтъкна вредата от тютюнопушенето, прекомерната употреба на алкохол, стреса, затлъстяването и заседналия начин на живот. Д-р Пелтегова обърна сериозно внимание на младежите за вредата от прекаляването с енергийни напитки и употребата на електронни цигари. Тя подчерта, че злоупотребата с тях увеличава относителния риск за настъпване на миокарден инфаркт.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 182 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 54 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 432 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Десетки столичани дариха кръв на „Щедрия вторник” във ВМА...

Близо 30 души се включиха в кръводарителската акцията на Военномедицинска академия – София, която се организира по...

Прочети още keyboard_arrow_right