Книгата „Записки на блокадния човек“ с премиера в София

Книгата „Записки на блокадния човек“ с премиера в София

Снимка: facebook

Преводът от руски е на Здравка Петрова

Премиерата на книгата „Записки на блокадния човек“ от Лидия Гинзбург ще бъде представена в Галерия Credo Bonum в София на 27 януари от 18:30 ч.

Преводът от руски е на Здравка Петрова, а оформлението на Милена Вълнарова.

Книгата ще бъде представена от Георги Тенев, Красимир Лозанов и Манол Пейков. "Съществува огромно количество източници на блокадното интелектуално писане, но сред тях Записките на Лидия Гинзбург са гениално написаните", казва Полина Барскова, поет и филолог.

900-дневната обсада на Ленинград (1941-44) е една от повратните точки на Втората световна война. Тя забавя немското настъпление към Русия и се превръща в национален символ на оцеляване и съпротива. Приблизително един милион цивилни загиват, повечето от тях от студ и глад. Лидия Гинзбург е една от оцелелите.

Използвайки собствените си бележки и скици, които е написала по време на обсадата, заедно с разговори и впечатления, събрани през годините, тя успява да синтезира колективния опит от живота под обсадата. Чрез болезнено изобразяване на ужасяващите условия от този период книгата на Гинзбург е възхвала на достойнството и силата на човешкия дух.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right