Книгата „Царят пътува“ с премиера в двореца „Врана“

Книгата „Царят пътува“ с премиера в двореца „Врана“

Снимка: Фейсбук

Симеон Сакскобургготски присъства на представянето на пътеписа за дядо му

Цар Симеон Втори почете премиерата на книгата „Царят пътува“ (Der König reist), в която се разказва за пътешествието на  неговият дядо цар Фердинанд из Южна Америка през 1928 година. Четивото, написано от Ернст Розелиус, е библиографска рядкост, но се оказва част от богатия архив на Дипломатическия институт. Екземпляр от оригинала се пази и в двореца „Врана“, където беше премиерата.

Авторът, който придружава българския монарх при повторното му странстване, разказва, че първоначалната идея била той да пътува инкогнито, да си припомни приключенията от своята младост и да продължи научните си проучвания като биолог и ентомолог, но самоличността му  бързо била разкрита и той се озовал като почетен гост при по-големия си брат Август Петер, Принц Сакс-Кобург-Гота, женен за Леополдина, дъщеря на последния Император на Бразилия Педро II.

По този повод „Царят пътува“ неотдавна претърпя още едно издание – на португалски по инициатива на  Н.Пр. Мария Едилуиза Фонтенели Рейс, извънреден и пълномощен посланик на Бразилия.

Преводачът на книгата от немски, Нина Киселкова, получи много комплименти и „царско“ изпращане, защото след публикуването на изданието тя се оттегля от работата си в Дипломатическия институт.

Всеки от присъстващите в двореца „Врана“ с интерес разгледа и сбирката от различни издания на „Царят пътува“,  както и военни униформи, ордени, портрети и вещи на царското семейство.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right