Посветиха мюзикъла „Славеят“ на незабравимата Катерина Тупарова

photo_library
  • Посветиха мюзикъла „Славеят“ на незабравимата Катерина Тупарова

    Снимка: Фейсбук

  • Посветиха мюзикъла „Славеят“ на незабравимата Катерина Тупарова

    Снимка: Столица.bg

Премиерата на мюзикъла „Славеят“ трогна до сълзи публиката в камерната зала на Музикалния театър в София. „Виж го, Славея, виж го, императора!“, не сдържаха възгласи 3-4 годишни хлапета, а татковците и майките едва ги удържаха на коленете си. Спектакълът е посветен на голямата Катерина Тупарова, която си отиде от този свят миналата година.

„Ние посвещаваме това произведение в памет на славея на Музикалния театър Катерина Тупарова, истинската вдъхновителка за създаването на тази творба.“, казва музикантът Румен Бояджиев - син, който наричаше своята любима Катерина „моето славейче“.

Историята за владетеля на древен Китай оживя в текста на Венелин Методиев и мелодичната музика на Румен Бояджиев – син под режисурата на Александър Мутафчийски.

Чул вълшебния глас на Славея, Императорът затваря птичката в кафез, за да си я слуша само той. Японският император му изпраща механичен славей, изработен от злато. Неговата песен, задвижена от златно ключе, звучи монотонно и стържещо. Истинският жив славей успява да избяга, а Императорът залинява от мъка и се разболява тежко. Смъртта е готова да го отнесе в отвъдното. В този миг истинският славей се връща и спасява с песента си владетеля. Императорът оздравява, а помъдрелият Император  дарява свобода на гласовития Славей.

В ролята на самодържеца император  Владимир Грудков е ярък и убедителен.  Зорница Иванова покори публиката в одеждите на Славея. Адмирации за Боряна Йорданова, Илова Иванова, Тодор Велков и Георги Маноел Димитров, които защитават професионално ролите си. Антоанета Алексиева изгражда свежа хореография, а сценографията и костюмите на Денис Иванов са съзвучни с китайската традиция. Съпроводът е на петима музиканти от оркестъра на оперетата.

„Създадохме този спектакъл в памет на нашия Славей – незабравимата Катерина Тупарова, която си отиде от тежка болест преди няколко месеца! Благодарим на другаря ѝ в живота, Румен Бояджиев – син, за прекрасната музика“, каза режисьорът Александър Мутафчийски.

Самият композитор, потънал в мъка, успя само да се поклони на сцената. Премиерата бе в рамките на Европейския музикален фестивал.  Сред публиката беше и директорката на Музикалния театър, певицата Еделина Кънева – години наред делила сцена с Катерина Тупарова.

Елиана Митова

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right