Представят на столична сцена пиеса за насилието между децата

Представят на столична сцена пиеса за насилието между децата

Снимка: Мария Панайотова

Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да гледат пиеса, представяща по щадящ начин проблема с насилието между деца. Постановката ще се играе на 4 март от 19:00 часа в Théatro на  ул. „Върбица“ 12.

"ДНК" е съвременна пиеса, която за първи път се поставя на българска сцена. Режисьор на спектакъла е Стефан Зарев, сценографията е дело на Киряна Аврониева, а композитор е Християн Георгиев. Консултант на представлението е психологът Мария Тошкова. Участват: Анатолий Ставрев, Дейвид Тумбарков, Галина Иванова, Димитър Димитров Димитров, КристиянТопов, Марио Топалов, Мария Панайотова, Стефан Кондров, Румен Михайлов.          

Представлението е вдъхновено от младежите, израснали по онези детски площадки, които сега са потънали в ръжда и растителност. Младежите, които се отгледаха сами там, защото обществото беше твърде забързано, за да им обърне внимание. Младежите, които взеха пример от силните на деня и решиха, че всичко може да им се размине. „ДНК“ е представление за тях. За нас. За избора между обвинението и съчувствието, между разбирането и агресията, между правилното и лесното. Една история, на която бихме се присмели. История, която бихме подминали, без да си дадем сметка каква е нашата отговорност за реалността, в която живеем и че всъщност в тази история злодеят, може би, сме ние“, посочват организаторите.

Текстът разказва историята на група младежи, които, малтретирайки свой съученик, без да искат правят така, че той пропада в дълбок канал в гората, близо до града им. Децата решават, че момчето е умряло и изготвят план как да прикрият стореното. Въпреки емоционалната и психологическа тежест на сюжета, спектакълът си служи и с комедийни елементи, за да олекоти драматургията и представи ситуацията по по-лесен за възприемане начин.

Проектът "ДНК" е насочен към младежката публика, а целта му е да повдигне по-широка обществена дискусия спрямо темите за агресията и насилието между младите. След всяко представлението актьорите остават на сцената, за да проведат разговор с публиката относно видяното.

Модератори на дискусията са двама консултант-психолози, участвали в процеса по анализ на персонажите. целта на разговора е младежите в публиката (както и родители, учители и всички възрастни) да имат възможността да осмислят своята роля и позиция спрямо темата и проблематиката на спектакъла.

Гарантираме, че въпреки сюжета и целите на спектакъла, представлението не включва сцени на насилие, неподходящи за деца и младежи.“, казват още организаторите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right