Софийската оперета се поклони на българските композитори с концерта "Искра любородна"

-

Снимка: Елиана Митова

Под надслова „Искра любородна“ софийската оперета стори поклон на родните будители с оригинален концерт спектакъл.

Под палката на маестро Огнян Митонов прозвучаха откъси от любими родни оперети, надживели времето. Става дума за „Бунтовна песен“ на Георги Златев – Черкин, „Българи от старо време“ на Асен Карастоянов, „Двубой“ и „Време за любов“ на Димитър Вълчев, „Службогонци“ на Парашкев Хаджиев. За удоволствие на меломаните прозвуча и прекрасната ария на Зорница от комичната опера „Луд гидия“ на Парашкев Хаджиев, изпълнена от Зорница Дамянова. Да припомним, че същата ария бе един от бисерите в репертоара на голямата Лиляна Барева, чийто професионален път започва в оперетата.

Зведите на Музикалния театър се изявиха на фона на колоритния декор на „Българи от старо време“. Зрителите се насладиха на изкуството на Добрина Икономова, Пеньо Пирозов, Христо Сарафов, Александър Мутафчийски, Тодор Велков, Лъчезар Лазаров, Николай Борисов. Комичната двойка Станимира Василева – Александър Панайотов взриви залата с дуета на Станка и Пешо от „Време за любов“ на големия мелодик Димитър Вълчев.

Сред публиката бе известният наш режисьор Румен Нейков, който бурно аплодира артистите.. „Обичам българската оперета, вълнуват ме прекрасните и мелодии“, каза Юлия Маринова. Диригентът Огнян Митонов похвали солистите и на ухо направи някои забележки. Хорът, балетът и оркестърът на оперетата достойно защитиха отдавна завоювания престиж.

Автор: Елиана Митова

 

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right