Спектакъл за персийския епос играят в столичния театър „Азарян”

Спектакъл за персийския епос играят в столичния театър „Азарян”

Снимка: Столица.bg

Постановката разказва за раждането на Зал, отгледан от птица

На 22 декември от 18.30 ч. Театър Азарян ще представи Шахнаме: Сказание за Зал от Фердоуси, преводът е направен от Йордан Милев, а режисьорът е Елена Панайотова, съобщиха от театъра.

Спектакълът „Шахнаме: Сказание за Зал“ e вдъхновен от персийския епос и разказва една от митологичните истории в него за раждането на Зал, който е отхвърлен от баща си и отгледан от птицата-пазител Симург. По-късно той е реабилитиран като ирански владетел и се влюбва в арабската принцеса Рудабе, тяхната любов преодолява редица политически препятствия и те сключва брак, от който се ражда най-големият ирански герой. Историята на Зал поставя въпроси за властта и любовта, за истината и човечността, чрез които придобиваме мъдрост и разбиране за човешката душа и дух. Спектакълът дава достъп до свят на непреходни истории и чудеса от паметта на иранската култура.

Проектът е инициатива на Фондация "ДЕН ГРИ" в сътрудничество с Театър Азарян и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на Културата, програма „Култура“ на Столична Община, Фонд за стратегическо развитие към НБУ, Индологическа фондация „ИЗТОК-ЗАПАД“, фондация „Етюд“ и Адам Бейджър.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right