В Националния исторически музей откриха изложба, посветена на периода на Възраждането

-

Снимка: НИМ

В Националния исторически музей днес беше открита обновената експозиция „Българските земи под османска власт XV-XIX век“.

В изложбата е представен актуализиран музеен разказ за периода, съобразен със съвременното състояние на историческата наука. Използвани са интерактивни елементи и дигитални технологии, а фокусът е поставен върху  дълбоките стопански, социални, духовни и политически промени от епохата на Българското Възраждане. Календарът на НИМ за следващата година ще е изцяло илюстриран с експонати от залата, предстои да бъде издаден и каталог на експозицията. Днес беше валидирана и пощенска марка по повод 50-годишнината на НИМ.

Музейният разказ акцентира върху дейността на редица видни исторически фигури, основен двигател на възрожденските процеси, както и на борбата за независима църква, национална просвета и за политическо освобождение. Този раздел проследява и основните етапи в развитието на националноосвободителната идеология. Експозицията носи стремеж да образова, да дари интелектуална наслада и да приобщи посетителя към историята на прословутия възрожденски дух на европейския XIX век.

Сред първите, разгледали обновената експозиция, бе вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя призова министъра на културата в навечерието на създаването на новия бюджет този път да не забравя българските музеи.

С обновяването на тази зала историята на този период се завърна на полагащото му се място в Националния исторически музей, защото в епохата на българското Вързаждане се заражда онова, което днес наричаме изконно, българско и родно в областта на културата, литературата, политическата мисъл, военното дело, каза д-р Михаил Симов, ръководител на проекта.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична библиотека отбелязва годишнината от обесването на Левски......

Столична библиотека отбелязва 151-годишнината от обесването на Апостола на свободата Васил Левски с фотодокументална изл...

Прочети още keyboard_arrow_right