Васил Петров: Изкуството е свързано с любовта, а тя е най-важната добродетел (ВИДЕО)

photo_library
  • Васил Петров: Изкуството е свързано с любовта, а тя е най-важната добродете

    Снимка: Васил Петров

  • Васил Петров: Изкуството е свързано с любовта, а тя е най-важната добродете

    Снимка: Васил Петров

Дни преди православният свят да се поздрави с Възкресение Христово, певецът с най-кадифения глас у нас – Васил Петров, представи нова песен, която е посветена на светлия празник. За по-малко от седмица видеото към песента е гледано от хиляди потребители в интернет.
Какво е за него Възкресение, пази ли вярата в себе си и къде намира вдъхновение – за всичко това, и за още много неща, Васил Петров говори пред Столица.bg

- Дни преди Възкресение Христово Вие представихте новата си песен, която е тематично свързана с празника. Защо решихте да създадете песен точно за Великден? Случайно ли се случи така?

- Случайни неща няма. Стиховете на архимандрит Серафим отдавна предизвикват възторг и интерес в мен. Освен дълбокото съдържание, там са налице и чудесни фрази, които са изключително удобни за пеене. Така че аз реших да напиша музика по едно от Великденските стихотворения на автора.


- Изпълнявате песента в дует с един млад, но много талантлив музикант – Валерия Стоянова. Кога и как се преплетоха пътищата Ви?

- Познавам Валерия от дете и съм впечатлен от таланта ѝ, не само като певица, но и като пианист. С нея ни свързва дългогодишно сътрудничество, участвала е в мои концерти. В случая прецених, че мога да споделя новата си песен с нея, защото нейното присътвие ще я обогати.


- Песента вече има и клип. Къде е заснет и защо избрахте именно тази локация?

-  Този път решихме да се позиционираме в обновения Западен парк в София, където цъфналите дървета, и въобще природата, илюстрират добре стиховете на песента.


- Вие сте роден в София. Каква е тя през Вашите очи? Кои са най-специалните и романтичните кътчета на столицата според Вас?

-  Навсякъде, не само в идеалния център, но най-вече в парковете, в емблематичните сгради, по улица „Раковска“, където са съсредоточени театрите, а и концертните зали в близост.


- Възкресение Христово е важен празник за християните, но мнозина сякаш го отбелязват само „външно“ – асоциират го с боядисването на яйцата и трапезата, без да вникват в смисъла и същността на този ден. С какво Вие свързвате Великден?

- Всеки трябва да се опита да вникне в дълбочината на събитията, които са се случили преди 2000 години. Не е достатъчно да се „консумира“ само периферията, която идва от фолклорните ни традиции. Защото Възкресението Христово е най-важното събитие в човешката история!


- Вие сте изпълнител, който като че ли не може да „стои“ на едно място и просто да си почива. Имахте концерти и дори издадохте нов албум по време на пандемията, когато светът беше „затворен“. От какво черпите енергия и вдъхновение?

-  Музиката е част и от личния ми живот. Аз изпитвам удоволствие, докато концертирам или записвам в студио, така че не мога да кажа, че този процес е изморителен. Вдъхновяват ме много и най-различни неща, както значими, така и мимолетни.


- Трудно ли се твори във времена на пандемия и войни? В такива дни изкуството е по-скоро лукс, или е необходимост?

-  Необходимост, разбира се. Изкуството е свързано най-вече с любовта, а тя е най-важната добродетел. И в този смисъл то може да победи всички злини.

Автор: Марина Костова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Руси Чанев получава "Аскеер" за цялостно творчество за 24 май в С......

Руси Чанев получава наградата за цялостен принос към театралното изкуство на „Академия Аскеер“ за 2024 годин...

Прочети още keyboard_arrow_right