"Златната книга на София" търси своите преводачи

-

Снимка: РИМ-София

 

Летописната "Златна книга на София" е един от най-ценните експонати в Музея на София.

Книгата датира от 1912г., когато общинарите решават да увековечат значимите събития за града чрез летописна книга. В нея гостите на столицата от страната и чужбина могат да записват своите впечатления и пожелания, разказват от РИМ-София. Книгата се състои от над 50 неномерирани листа от луксозна хартия. Поставена е в кожена подвързия, украсена с разноцветни растителни орнаменти и златен варак по краищата, а в средата е поставен гербът на столицата в неговия оригинален вариант, създаден от Харалампи Тачев.

"На началната страница е посланието на цар Фердинанд. Собственоръчно, с един обработен почерк на български език, той отправя своите благопожелания към града ни. Нарича я "мъдра София", споменава за природните ѝ хубости. Но на този първи лист, на задната страница, е поставено с много малки букви, много скромно името Елеонора. Без съмнение това е неговата втора съпруга – царица Елеонора, известна със своята пословична скромност. Следващият лист от книгата съдържа посланието на 32-ото българско правителство, начело с Иван Евстатиев Гешов", разказва пред БНР историкът Теодора Мешекова.

Сред посланията в книгата има поздрави на най-различни езици от представители на различни делегации, които идват в България на национално ниво или са гости на Столичната община. Фигурират имената на най-известният кмет на града, инж. Иван Иванов, на търговецът Стефан Чапрашиков, на космонавтите Валентина Терешкова и Алексей Леонов. Книгата приключва през 1972 г.

"Мислила съм за евентуално издаване на фототипно издание, но там присъстват толкова много езици, че добрият превод със съответния коментар е сложно и скъпо начинание", разказва изследователката на книгата Теодора Мешекова. Тя се надява да бъдат разчетени всички послания, оставени на различните езици. Затова летописът на София от модерната епоха все още очаква своите преводачи.

В момента гостите на града ни продължават да отправят послания в нова книга - страниците ѝ вече са украсени със сребърен филигран и затова се нарича "Сребърната книга" на София.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 152 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

14 нови исторически разказа за София предлагат "Литературни маршр......

За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни марш...

Прочети още keyboard_arrow_right