БСП-София: Столична община не е готова с Бюджет 2021, което е прецедент

БСП-София: Столична община не е готова с Бюджет 2021, което е прецедент

Снимка: Столица.bg

Сесията на СОС днес започна с политически изказвания. Първи декларация направи председателят на групата на Демократична България в Столичния общински съвет Методи Лалов. Последва и Калоян Паргов от БСП-София, както и Малина Едрева и Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС.

Ето Декларацията на БСП-София:

Столична община не е готова с Бюджет 2021, което е прецедент. В средата на декември все още никой не е виждал проектобюджета за следващата година, който вече трябваше да е представен на общинските съветници. Това заяви лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите Калоян Паргов в началото на заседанието на СОС.

Демократична България в СОС: #hubavoe, но няма канализация

"Обикновено по това време вече разполагаме с проекторамката на бюджета за следващата година. По това време започваха и обществените обсъждания с различни целеви групи и неправителствени организации“, припомни Паргов и отбеляза, че най-важното, особено в състояние на криза, тъй като Бюджет 2021 ще бъде кризисен антиковиден бюджет, няма нищо по-добро от това да се постигне прозрачност при изработването му.

„Искрено се надявам, че зад маската на ковидкризата няма да приемем бюджет на тъмно, в последния момент, когато ще бъдем поставени пред дилемата да го подкрепим или не“, посочи Паргов и допълни, че става дума за отделните сегменти и параметри на всеки един бюджет, които са свързани с десетки и стотици хиляди съдби на софиянци. „Не само хора, които очакват от нас социално-икономическа подкрепа, но и на бизнеса в София, благодарение на който София изглежда такава каквато е в момента“, каза председателят на БСП – София.

Той припомни, че преди няколко години, след бурен дебат в СОС с участието на кмета на София, е постигнато съгласие, че бюджетът на столицата би трябвало да започне да се обсъжда много по-рано от месец декември, поне по отделните компоненти и направления, чрез които ще се търси налагането на политики, с които да се облекчи положението или да се решат конкретни проблеми на софиянци.

ГЕРБ-СДС: Ирина Савина и екипът й направиха чудеса и София получава 1,4 млн. лв. за канализация

„Очевидно, че тази година няма да е така“, констатира Паргов и настоя още през следващата седмица, да има заседание на председателския съвет на СОС, на което да се чуе мнението на всеки един представител на политическите групи, включително и на независимите общински съветници, по отношение на Бюджет 2021.

По думите му сме в края на една тежка, изпълнена с проблеми и напрежение 2020 г. Година, която постави на изпитание всяка една от системите в София – и в транспорта, и общинската икономика, и социалните системи. „Следващата 2021 година ще е година с тежки социално-икономически последствия от това, което преживяхме и ще продължаваме да преживяваме. Ето защо е крайно време да се обсъди и да се изработи първия ковидбюджет в историята на нашата столица. И да се надяваме, че ще бъде последният ", каза Калоян Паргов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 167 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратег......

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътре...

Прочети още keyboard_arrow_right