Дончо Барбалов: Бюджет 2020 е с 20 млн. лв. повече след общественото обсъждане

Дончо Барбалов за бюджет 2020

Снимка: Столица.bg

На практика 95% от капиталовата програма на Столична община е в районите, обясни зам.-кметът по финанси

Проектът за Бюджет 2020 на Столична община вече има корекция и е увеличен с 20 млн. лв. повече след общественото обсъждане преди 10 дни - 1,703 млрд. лв. Граждани, районни кметове и неправителствени организации направиха предложения в резултат, на които беше направена поправка. Как са разпределени средствата, приоритетите и с колко пари ще разполагат районите коментира зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. От понеделник проекто-бъджетът влиза в комисиите на СОС за обсъждане, а на 6 февруари ще бъде внесен за приемане от СОС.

- Г-н Барбалов, Бюджет 2020 на Столична община е увеличен и това ли е вариантът, който ще влезе в СОС? 

- Съгласно закона за публичните финанси кметът на Столична община внася проекта на бюджет за 2020 г. на Столична община. Бюджетът във вида, в който го внасяме е в размер на 1,722 млрд лв., с 20 млн. лв. повече спрямо това, което бе представено първоначално и обсъждано в последните седмици. Като основни компоненти на бюджета имаме делигирани държавни дейности в размер на 555 млн. лв., собствениствени приходи 782 млн. лв., което е с 57 млн. лв. повече прогнозирани приходи спрямо 2019 г. При данъчните приходи очакваме увеличение в размер на 36 млн. лв. и те да достигнат 388 млн. лв. При неданъчните очакваме 393 млн. лв. приходи или 21 млн. лв. увеличение. Малко по- детайлно при данък МПС, очакваме приходи от 114 млн. лв., при данък недвижими имоти очакваме 112 млн. лв. и данък възмездно приобиване 153 млн. лв. Навсякъде планираме увеличение спрямо 2019 в приходната част. Капиталовата програма е  475 млн. лв., а това е с 4 млн. лв. повече спрямо първоначалния вариант, който беше дискутиран и представен. От оперативни програми имаме 261 млн. лв. и собствени приходи 214 млн. лв. Следващите седмици предстоят дискусии, в комисиите на СОС обсъждането започва още от вторник.

- В капиталовата програма има 4 млн. лв. повече за каква са предназначени?

- 4 млн. лв. допълнително за капитоавата програма на практика е част от увеличението са преходни обекти от 2019 г. Знаете, че до последния момент, в края на всяка година, се работи по изпълнение по разплащане и една от нашите най-важни задачи, в началото на годината, е оценка на обектите, които не са приключили през предходната година. Това се прави, за да могат те да бъдат включени съответно в бюджета за следващата. В случая това увеличение от 4 млн. лв. основно са преходни средства.

- А тези 20 млн. лв., за който казахте, че са повече, те по районите ли ще бъдат разпределени?

- 20 млн. лв. повече, от първоначалния вариант на проекта, са в различни области. Ако използвам момента да споменем основните акценти в бюджета - иинфраструктура и екология, се засилва и се увеличава тежестта на инвестициите в районите. На практика 95% от капиталовата програма на Столична община е в районите. Но, ако погледнем в различните приоритетни области, имаме изграждане и ремонт на транспортна инфраструктура, естествено основни ремонти на квартали улици и тротоари. Последните дни имах среща с всички новоизбрани районни кметове и се дискутира, и получават информация как се формира бюджетът на общината, как се формира разходната част и как съответно се формират инвестициите в районите. Целта е да могат да добият по-пълна представа и да могат съответно по-добре да отговорят на очакванията на хората. Друг важен обект за годината това е завършването на третата линия на метрото и модернизация на градския транспорт. Имаме предвидени общо 213 млн. лв. за чистота на въздуха, озеленяване, управление на отпадъците и над 35 млн. лв. капиталови разходи имаме в тази част на бюджета. Знаете подготвя се и изграждане на нови паркове парк Кукуряк, парк Овча купел, Въртопо, Източен парк в район Младост и други. Изграждане на нови детски градини, изключително важен приоритет в последните години. Общо предвидени са 63 млн. лв. От бюджета са осигурени над 32 млн. лв. за изграждане на 13 детски градини и две ясли и 6 училищни сгради и основни ремонти на 25 училища и детски градини. Готови сме с проекти за 7 детски гардини, 7 училища на обща стойност 40 млн. лв., за които сме кандидатствали за финансиране от държавата. В култура и опазване на културно наследство, по социализация и реставрация на минералната баня в Банкя. Проектите по реставрация на баните в Овча купел и Горна баня се очаква да започнат де се реализират и естествено започва строителството на центъра по съвременно изкуство Топлоцентралата в района на НДК. И за дигитализация и електронни услуги на този етап са предвидени 2,6 млн. лв., но това е задача, където на практика във всички направления, всички колеги работим активно по повишаване на качеството на електронните услуги. Изобщо полагаме усилия за веждането на колкото се може повече на електронната община.

- Кои предложения от общественото обсъждане са включени в бюджета?

- От общественото обсъждане имаме дискусии с районните кметове, където им обяснявам и където те имат разбиране колко са инвестициите в районите. Имаме също дискусии на тема общински жилища. Това беше един въпрос, който кметът на Средец Трайчо Трайков повдигна и където на срещата с него специално дискутирахме. Предполагам, че в следващите седмици и месеци ще продължим да работим в тази насока, защото това беше една добра идея, естествено и колегите в рамките на своите компетенции по направления ще продължат да работят по резултатите от дискусията. Тук е моментът да припомня, че протоколът от публичното обсъждане, заедно с всички постъпили предложения, има такива естествено, ще бъдат предоставени на вниманието на общинските съветници, за да могат те при оценка на предложението за бюджета, да имат пълнота и да се запознаят с всички предложения и резултати от дискусии.

- Защо има толкова много проекти, които са от предходната година, не могат да се иззпълнят и се прехвърлят, не може ли по-добре да се планира?

- Това беше една от причините кметъта да предложи на СОС да приеме структурна промяна в общината, където на практика е подготовката на проектите. Тяхното изпълнение в момента е по-добро. Защото тяхното организиране най-малко структурно беше преместено. Дирекцията, която се занимава с отчуждаването да е по-близко до проектирането и е при главния архитект. Така че на практика тези структурни промени създават предпоставката за по-добра работа и избягване на този брои преходни обекти, които наблюдаваме сега, които съответно се отразяват и винаги ни критикуват за  изпълнение на капиталовата програма.

- Каква е сумата за отчуждаване в този бюджет?

- Сумата за отчуждаване в бюджета на този етап е 15 млн. лв., естествно общинските съветници ще дискутират и те биха могли да направят промени .

- От Обеля протестират срещу ниските изкупни цени на имотите им по Ломско шосе заради планираното разширение?

- В крайна сметка има закони, всички трябва да ги спазваме, защото те важат еднакво и за гражданите, и за общината. Аз съм сигурен, че колегите, когато се отчуждава се спазват всички законови разпоредби, както за оценките така и за изплащането. Знаете, че процедурата подлежи на съдебен контрол на заведжане на дела, които съда решава в една или друга полза, съобразно закона. Така че нека да се доверим на закона и всички да го спазваме, както гражданите така и общината.

Използвани са въпроси и на други медии.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
 • Да, ембламатично е (14%, 699 Гласове)
 • Да, празно изглежда без книжен пазар (3%, 144 Гласове)
 • Не, има толкова книжарници наоколо (32%, 1644 Гласове)
 • Не, така ми харесва повече (51%, 2565 Гласове)
 • Не мога да преценя (0%, 15 Гласове)
Общо гласували: 5067 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Обърнете повече внимание на вътрешната красота днес – кожен салон, затоплящи се седалки, климатроник …

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Демократична България искат децентрализация на Столичен инпектора......

Столичен инспекторат да се децентрализира и районните инспектори да минат на подчинение на районните кметове. Това искат...

Прочети още keyboard_arrow_right