СОС разглежда промени в маршрута на 4 автобусни линии след пускането на метрото от Овча купел

СОС разглежда промени в маршрута на 4 автобусни линии след пускането на мет

Снимка: Столица.bg

При одобрение оптимизацията на разписанието влиза в сила от 24 април т. г., събота

Столичният общински съвет ще разгледа предложение за оптимизиране транспортната схема на масовия градски транспорт, след въвеждането в експлоатация на третия лъч на столичното метро. Внесен е доклад за промеяна на маршрутите по 4 автобусни линии - 59, 45, 60 и 73, така че да се осигури по-добра свързаност на районите в софия и по-добро обслужване на пътниците.

Докладът е внесен от Председателя на комисията по транспорт в СОС Карлос Контрера и на Зафир Зарков, заместник-председател на Комисията по транспорт. При одобение днес на сесията на местиня парламент в София, промените влизат в сила от 24 април т. г., събота, съобщиха от СОС.

Оптимизацията включва променени маршрути и разписанията на автобусни линии 45, 59, 60, 73 с цел след пускане на метрото в участъка на район "Овча Купел" пътниците да има връзка с метростанциите.

Автобусна линия № 59 - маршрутът на линията да се удължава от автостанция Княжево до автобусно обръщало в кв. Овча купел (Метростанция Мизия). От автостанция Княжево по бул. „Цар Борис III", наляво по ул. „Княжевска", надясно по ул. „Евлия Челеби", наляво по бул. „Никола Петков", надясно по ул. „Монтевидео" до крайна спирка с код 0361 кв. Овча купел (връзка с метростанция Мизия) двупосочно.

Предлага се да бъдат разкрити нови спирки с кодове:

• 6035 - Автостанция Княжево – между вход и изход на трамвайно ухо кв. Княжево посока център

• 6036 - Автостанция Княжево – след пешеходна пътека срещу вход трамвайно ухо кв. Княжево посока с. Мърчаево

и да се изместят спирки с кодове:

• 1309 - площад Сред село – след площад Сред село на ул. „Евлия Чел еби" посока кв. Овча купел и Боянска черква

• 1310 - площад Сред село – на ул. „Евлия Челеби" преди площад Сред село посока с.Мърчаево и кв. Карпузица, като по този начин спирките ще станат общи за автобусни линии №№ 59 и 107.

Автобусна линия № 45 – маршрутът да се скъси от метростанция Вардар до ж.к. Западен парк. Предложението е линията да се движи по маршрута си от метростанция Вардар до спирка с код 0292 Бул. Вардар, надясно по бул. „Възкресение" и по маршрутите на автобусни линии №№ 72 и 77 до крайна спирка с код 0620 ж.к. Западен парк двупосочно.

Автобусна линия № 60 - от обръщателно колело в ж.к. Овча купел 2 (начална спирка с код 0684) по бул. „Президент Линкълн", надясно по ул. „Монтевидео" (връзка с метростанция Мизия), наляво по ул. „Боряна", ул. „Любляна", наляво по бул. „Овча купел" (връзка с метростанция Овча купел) и по маршрута до Централна гара – двупосочно.

Ще се разкрият спирки с кодове:

• 6037 – Метростанция Овча купел - преди светофара на кръстовище бул. „Овча купел"/ бул. „Президент Линкълн" посока Централна гара

• 6038 – Метростанция Овча купел - след светофара на кръстовище бул. „Овча купел"/ бул. „Президент Линкълн" (на трамваен перон за ТМ11) посока ж.к. Овча купел

Отпадналата част от маршрута на автобусна линия № 45 в кв. „Овча купел“ след скъсяването да се поеме от автобусна линия № 60.

Автобусна линия № 73 в посока ж.к. Гоце Делчев: от обръщателно колело в ж.к. Овча купел 2 (начална спирка с код 0684) по бул. „Президент Линкълн", надясно по ул. „Монтевидео" (връзка с метростанция Мизия), наляво по бул. „Никола Петков", наляво по ул. „Любляна", надясно по бул. „Овча купел" до кръстовището с бул."Цар Борис III”. Направо по ул. „Тодор Каблешков", наляво по бул. „България", надясно по бул. „Гоце Делчев” и по маршрута до ж.к. Гоце Делчев.

В посока ж.к. Овча купел 2: по маршрута си до кръстовище бул. „Гоце Делчев"/ бул.„България", наляво по бул. „България", надясно по ул. „Тодор Каблешков" , бул. „Овча купел", наляво по ул. „Любляна", надясно по бул. „Никола Петков", надясно по ул. „Монтевидео" и по маршрута си до ж.к. Овча купел 2.

Заради промяната на маршрута има предложението за разкриване на нова спирка с код 6089 за маршрута на ул. „Тодор Каблешков" след кръстовището с бул. „Братя Бъкстон" (посока ж.к. Овча купел 2).

С предложението за двупосочно движение на линията по ул. „Любляна", продължаването й по бул. „Овча купел“ и ул. „Тодор Каблешков“ до обръщателното колело ще бъде осъществена несъществуваща до момента връзка между кварталите Овча купел и Манастирски ливади (изток и запад) и ще се подобри транспортното обслужване в районите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 190 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 253 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (2%, 14 Гласове)
 • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 696 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спортът във фокуса на заседанието на Столичен общински съвет...

На заседанието си днес,  22 юли градският парламент разглежда редица предложения, които имат за цел стимулирането н...

Прочети още keyboard_arrow_right