Новините в София: Най-важното за деня 28 декември, 2020 г.

Новините в София за деня 28 декември 2020 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 28 декември 2020 г.

Нападнаха с бокс шофьор на автобус 119 в столицата, откаран е в ИСУЛ

Водач на автобус по линия 119 е бил нападнат от мъж с бокс тази нощ. Инцидентът е станал в 24:00 ч. Тогава рейс на фирма МТК се изключил от станция Изток (линия 119- Кремиковска) и потеглил към гараж. При излизане от автогарата пътя му е препречен от пиян мъж с телефон в ръка, който си бил наумил да снима как автобусът иска да го блъсне. За акта на насилие разказа в социалната мрежа колега на пострадалия шофьор. Според него агресорът е бил от ромски произход.

Ето как ще се движи градският транспорт в София по Нова година

Градският транспорт в София ще се движи с празнично разписание в дните от 25 до 28 декември включително. Това важи и за първите три дни от новата 2021 година, съобщават от Центъра за градска мобилност.
През нощта на 31-ви срещу 1 януари няма да има превоз, допълват от ЦГМ на страницата си в интернет.

Проф. Асен Балтов: До края на януари у нас ще има и втора ваксина срещу COVID-19

До края на януари у нас се очаква да има и втора ваксина срещу COVID-19- тази на Moderna. А през февруари ще се разпространи и ваксината на AstraZeneca/Oxford. Така всички ще имат възможност да изберат коя ваксина срещу пандемията да си поставят. Това обясни пред Нова телевизия директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Вчера той бе сред първите, които се ваксинираха срещу вируса. Проф. Балтов допълни, че втората голяма пратка у нас ще бъде с 60 000 ваксини или 30 000 дози.

Ген. Мутафчийски: Длъжен бях да се ваксинирам заради хората, които вярват в мен

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обясни пред bTV как се чувства след поставянето на ваксината срещу COVID-19. Генералът каза, че няма странични ефекти. Единствено усеща мястото на убождането. Мутафчийски беше един от първите ваксинирани българи с препарата на „Пфайзер“ срещу коронавируса. „Според мен бях длъжен да го направя. Всеки ден следя състоянието на моите колеги, които се намират болни, в реанимация или в клиниките на болницата. Това е непоносимо за мен. Длъжен съм да го направя и заради хората, които вярват в мен. А в личен план съм абсолютно убеден“, каза пред камерите Мутафчийски по повод ваксинирането.

Вече 20 години "Света София" на Чапкънов бди над столицата

Преди точно 20 години столицата се сдоби с прекрасен закрилник. Който бди над града и живее с неговите радости и болки. Става дума за статуята "Света София" на Георги Чапкънов, разказват от БНР.
Инициативата е на тогавашния кмет на столицата Стефан Софиянски. Поставянето на монумента е гласувано от Столичния общински съвет на 17 септември – Празника на София.
Автори на масивната творба са скулпторът Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов. Постаментът е облицован с тъмен гранит и е съставен от призматична база (вис. 4 m), върху която стои 12-метров призматичен, ъглово ориентиран стоманобетонен пилон.

След Коледните празници: Без задръствания на входовете на София

След поредицата празнични коледни дни трафикът в цялата страна е нормален. На входовете на София няма задръствания. При Владая и Княжево е направен ревер, който осигурява две пътни ленти за пътуващите към столицата. Това каза главен инспектор Лъчезар Близнаков от Националния координационен център за безопасност по пътищата, цитиран от БНР.
„В района на Владая са осигурени две ленти за пътуващите. В района на Витиня също има допълнителни екипи и полицейски сили. Важното е хората да знаят, че навсякъде са разположени полицаи. Всички технически средства за контрол на скоростта са на пътя и засичат за нарушители“, подчерта главен инспектор Близнаков.

Здравният министър: Само за неделния ден ваксинираните са 699

699 души са си поставили ваксината срещу COVID-19 за вчера- неделя. Данните оповести здравният министър проф. Костадин Ангелов при посещение в центъра за разпределение на пациенти с COVID-19 в столичната болница „Света Анна“. Той обясни, че най-много ваксинирани има в Пловдив, следван от София, Бургас и София - област. Заедно с министъра на проверка в болницата бе премиерът Бойко Борисов и на място директорът на "Св. Анна" д-р Славчо Близнаков.
Проф. Ангелов подчерта, че няма данни някой да е проявил странични реакции. Министърът бе първият, който публично се ваксинира срещу коронавируса.

Начало на ски сезона на Боровец, солидни COVID-мерки за всички

Даден е старт на ски сезона на Боровец. Концесионерите бяха решили да пуснат любителите на зимните спортове по пистите още на 19 декември. Необичайно топлото време обаче им попречи, разказват от Нова телевизия. Метеоролозите обаче вещаят сняг в последните дни от годината, което зарадва скиорите и сноубордистите
Стартът на сезона обаче ще върви с много сериозни COVID-мерки по пистите. Туристи и спортисти ще трябва да покриват носа и устата си както на закрито, така и на открито. Спазването на дистанция и дезинфекцията също са задължителни.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 28 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 28 април. Подпорна стена на "Струма" се ...

Прочети още keyboard_arrow_right