Новините в София: Най-важното за деня 31 януари 2024 г.

Новините в София: Най-важното за деня 31 януари 2024 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 31 януари.

Отиде си Иван Иванов - емблемата на "Всичко е любов"

„Няма друг актьор в българското кино, който да е станал толкова известен, харесван и обичан след първата си главна роля във филма "Всичко е любов", посочват колегите му. Иван Иванов е роден на 16 декември 1951 г. в Асеновград. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова през 1979 г.

Борис Бонев: Вече не търсим 31 гласа, а широка подкрепа като символен жест

"Длъжни сме всички да направим компромис, за да не изпадаме в юридически казус дали след 13 февруари общинският съвет е валиден или не", каза Борис Бонев. Според него една от причините за неразбирателството е заради общинските предприятия, тъй като мандатите на голяма част от директорите им са изтекли и сега няма контрол върху тях. "До голям степен приоритетите на всички съвпадат, но до голяма степен ГЕРБ имат изгода от целия тоя хаос и блокаж", добави още той. По думите му няма ляв и десен начин да се оправи един тротоар, има качествен и некачествен начин. Приоритетите на голяма част от общинските съветници съвпадат, смята Бонев.

Двама мъже получиха шанс за "нови бъбреци" в столичната "Александровска"

Донорът е мъж, изпаднал в мозъчна смърт в МБАЛ – Силистра. Бъбреците са трансплантирани на двама мъже с хронична бъбречна недостатъчност, избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи, съобщават от болницата. Единият реципиент е на 43г., от гр. Пазарджик, на хемодиализнодиализно лечение от 13 години. Другият е на 44г. от Плевенска област, на диализно лечение от две години и половина.

Лекарите от столичната ВМА направиха първата чернодробна трансплантация за 2024 г.

Специалисти от столичната Военномедицинска академия  извършиха поредна чернодробна трансплантация – първа за 2024 година и 99-а от началото на трансплантационната програма, съобщават от лечебното заведение. Донорът и реципиентът са мъже, съответно на 73 и 53 години. До трансплантацията се стигна след донорска ситуация в МБАЛ-Силистра. В ранната сутрин на 30 януари екип, ръководен от проф. Ивелин Такоров, бе транспортиран със самолет C-27J „Spartan“ от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили до варненската УМБАЛ „Св. Марина”, където бе извършена експлантацията.

Полиция отведе Габриела Славова в ареста

След зрелищното вчерашно заседание, майка  ѝ Красимира Трифонова, която според разследващите е физическият извършител на убийството, също остава зад решетките. Вчера тя за първи път говори пред съда и отбеляза, че срещу дъщеря ѝ има заговор, а самата тя е работила 30 години за обществото като дипломат. Припомняме, че Трифонова беше отстранена от Министерство на външните работи след обвинението в убийство.

Допълнителни трамваи по линия № 20 в София

Интервалът на движение на трамвайна линия № 20 е намален от 9 на 6 минути в делничните дни, съобщават от Центъра за градска мобилност. Интервалът на движение на автобусна линия № 9 става от 11 на 17 минути. Промените са във връзка със затварянето за движение на три участъка от ул. “Гео Милев“ в район „Слатина“, по които започна изграждането на метро. Временната организация на движение ще продължи около две години и половина.

Кметът на София поиска одит на ЦГМ, ще проверяват процедури по ЗОП

Проверката е за период от 2 години - 1 януари 2022 г. – 31 декември 2023 г., през които постепенно бе въведена тикет системата в столичния градски транспорт. Ще се одитират и вътрешни правила и регламенти, документи, свързани с изпълнението и отчитане на транспортната задача, деклариране и заплащане на местни данъци и такси и най-вече наемни договори, сключени от страна на ръководството на ЦГМ ЕАД и др.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 2 май 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 2 май. Оранжев код за интензивни валежи ...

Прочети още keyboard_arrow_right