Столично училище иска среща с главния прокурор заради тормоз от трима родители

Столично училище иска среща с главния прокурор заради натиск на трима родит

Снимка: Google Maps

Родители и учители от столичното 43 ОУ "Христо Смирненски" ще излязат на протест пред Администрацията на главния прокурор този четвъртък от 16:30 ч. Причината – "безпрецедентният тормоз и порочният натиск", на който е подложено ръководството на училището, педагозите, родители и деца, съобщава БНР.

Според протестиращите проблемът идва от трима родители, които са определени като „магистрат, човек с пагон и хитрец, както и срещу действията на Спортен клуб, ощетяващ училището“.

Протестиращите настояват за среща с изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Те искат „пълно и обективно разследване на връзки, контакти, зависимости, интереси и проверка за злоупотреба със служебно положение по жалбите срещу училището, учители и директора от МВР и прокуратурата, използването на лични данни на учителите и анонимните сигнали“. Организаторите на протеста настояват и за изменение на Закона за предучилищното и училищното образование по повод защита на правата и достойнството на учителите.

Проблемите в учебното заведение започват от март миналата година. Оттогава са подадени над 30 жалби до различни институции – МОН, Регионалното управление по образование, ГДНП, Столична дирекция на полицията, ВСС, Държавна агенция за закрила на детето, Софийски районен съд, АДФИ, 3 РПУ, главния прокурор, министъра на правосъдието и омбудсмана.

От края на май до средата на юли 2023 г. в училището е имало проверка на АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция). Отначало в училището смятат, че това е регулярна инспекция. Впоследствие става ясно, че тя се прави по сигнал. Не е ясно обаче кой е подателят.

Миналия петък е пристигнало писмо с наложена глоба от 200 лв. за административно нарушение на директора. След получаване на доклада, СГП започва досъдебно производство. Един от тримата родители работи именно там, разпределен след закриване на Специализираната прокуратура.

 Случаят стига до Главна дирекция "Национална полиция", където директорката е разпитвана на 13 февруари. Това не е единственият казус, по който дирекцията работи.

Агенцията за закрила на детето е сезирана след направена забележка в час по физическо възпитание заради грубо държание. Резултатът е жалба за психически тормоз. Повод за друга жалба с подобно оплакване до РУО е срочна оценка 4 по математика.

Така от новата учебна година училището сменя преподавателя по математика.

Директорката Снежина Георгиева разказва и за друг случай в междучасието, по който се налага нейната намеса. Ситуацията ескалира, когато на родителска среща родители алармират, че са притеснени заради липсата на контрол. Става ясно и че учителите вече се притесняват да  пишат забележки на проблемното дете. Това се потвърждава от разказа на една от майките.

Следващата поредица от жалби е срещу класния ръководител. Обвинен е, че настройва децата срещу въпросния ученик. Стига се до писане на съобщения в електронния дневник от родителя до децата в класа, с поименни обвинения срещу директор и учител.

От училището не подават сигнал по този казус – заради притеснението на класния ръководител и опит проблемът да се реши с разговори. Но пък са притеснени от друга жалба на същия родител – със снимки от чат на една от синдикалните организации и лични данни на 55 преподаватели и служители. Майката, която е магистрат, е отказала коментар.

Друго от децата на въпросните трима родители пък е замесено в случай от миналата година, при който час по физическо завършва със счупена ръка на съученик.

Към тези проблеми се прибавя още един – клуб по бойни спортове, който ползва ремонтираната с европейски средства спортна зала, намираща се в двора на училището. С решение на Столична община от ноември 2020 г. тя е предоставена за безвъзмездно ползване на спортния клуб. В него тренира детето на един от другите родители, подаващи жалби срещу училището.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Задържан е мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит...

Мъжът, който оскверни гроба на патриарх Неофит, е задържан, съобщиха от СДВР. Той е на 37 години и няма документи, води ...

Прочети още keyboard_arrow_right