Тема: район Триадица

comment 0
visibility 1529
От район Триадица призоваха за спазване на заповед

От район Триадица призоваха за спазване на заповед

От район "Триадица" призоваха гражданите да спазват заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. Предупреждението е насочено и към собствениците на бизнес обектите на територията на района, на които не е забранено да извършват дейността си в условията на извънредни мерки. Всички трябва да спазват стриктно изискванията на заповедта на министъра на здравеопазването и да няма струпване на хора на едно място, включително и на открити пространства. Особено важно е за възрастни хора над 60 години, които не трябва да допускат събиране на две или повече лица в помещения за услуги. Заповедта на здравния министър е валидна и за прилежащите към обектите откритити площи. Строгите мерки предвиждат осигуряване на дистанция между лицата най-малко метър - метър и половина. Заповедта на министър Ананиев е публикувана и на страницата на район Триадица във фейсбук.

comment 0
visibility 634
Детски градини от "Триадица" дариха продукти на Дом за сетивни нарушения

Детски градини от "Триадица" дариха продукти на Дом за сетивни нарушения

Солидарността и подкрепата набират скорост в дните на извънредно положение у нас, наложено заради епидемията от COVID-19. Детски градини в район "Триадица", които в момента са в принудителна ваканция, дариха хранителни продукти на „Дома за пълнолетни лица със сетивни нарушения“ в кв.“Иван Вазов“. Продукти са дарени и на  ОП „Социален патронаж“ след решение на кризисния щаб за борба с последиците на коронавируса. Зам.-кметът на района Руслан Баждеков и началниикът на отдел „Социални политики“ Радка Близнакова занесоха лично в Дома десетки килограми прясно и кисело мляко, яйца, ябълки, круши, домати и краставици. Останалите количества бяха транспортирани на ОП „Социален патронаж“, съобщиха от кметството в "Триадица". Кметът Димитър Божилов и неговият екип са убедени, че подадената с добро ръка на нуждаещи се хора, особено при обстоятелствата на извънредно положение, е въпрос на човещина, чест и дълг не само на всеки управник, но и на всеки от нас.

comment 0
visibility 663
Едрогабаритни отпадъци

За 2 месеца са извозени 217,58 т едрогабартни отпацъди от "Триадица"

В район "Триадица" са събрани и извозени 217,58 т едрогабаритни отпадъци са януари и февруари, съобщиха от кметството. По график сметосъбирането се извършва от две фирми във всички квартали на района. Целта е кварталите да са чисти, да няма натрупване на едрогабаритни отпадъци, както и да се подобри качеството на въздуха. Районната администрация инспекторите имат готовност за бърза и навременна реакция на всеки сигнал за нарушения при събирането на едрогабаритните отпадъци. Опазването на околната среда е сред приоритетите на районната администрация не само като част от кампанията "Чист въздух за "Триадица", който ще стартира ефективно през април, но и през цялата година.  

Реклама
comment 0
visibility 749
Кметът на район Триадица Димитър Божилов

215 преписки са приключени за седмица в район "Триадица"

215 преписки са приключени само за седмица в столичния район "Триадица". Други 513 са обработени. Това сочи отчетът на кмета на района Димитър Божилов, който той публикува в социалната мрежа. От всичко свършено през изминалата седмица, в периода 2 - 6 март т. г. най-същественото е срещата на Божилов и заместника му Христо Вълчанов със зам.-кмета по строителството на Столична община инж. Цветан Божинов. Пред него са представени готовите поректи в "Триадица", които трябва да започнат да се реализират. Сред посочените приоритети и неотложни проекти са подобрения в две яслени групи в жк "Гоце Делчев", преустройство на малката зала "Триадица", смяната на елинсталация във 2 ДГ "Звънче", реконструкция на фасадата на Народно читалище „Светлина“ и основен ремонт на ул."Деян Белишки". Инж. Божинов е приел поканата на районния кмет заедно да обходят набелязаните за обновяване обекти. Сред свършената раобта в Триадица са проверка на обезопасителни строителни заграждения на ул. Скобелев 15, проверки на търговски обекти и проверки с установени конкретни нарушители, сред които търговци и обитатели на имот, горилит отпадъци.

comment 0
visibility 1096
Спорт в училищен двор в район Триадица

Училища в "Триадица" отварят врати за спортуване на граждани през уикенда

Граждани и деца ще могат спокойно да спортуват в дворовете на училищата в район Триадица през уикенда. Инициативата "Спортувай в двора на училището" е на кмета Димитър Божилов и е подкрепена от директори на общинските училища. Зам.-кметът  Руслан Баждеков вече се е срещнал с директорите на училищата в района на работна среща и е получил тяхното одобрение. Целта е през почивните дни жителите на "Триадица" да могат да спортуват в дворовете на училищата. Инициативата стартира от 15 април т. г., съобщиха от районното кметство. Директорите са изразили готовност да отворят вратите за всички деца и граждани, желаещи да спортуват. Създадена е комисия от местната администрация, която ще обходи училищата и ще бъде уточнено какви точно съоръжения е необходимо да бъдат монтирани допълнително. От район Триадица се доверяват и се надяват, че гражданите и децата ще имуществото и няма да се позволят хулигански прояви в дните, когато им е позволено да спортуват в училищния двор.        

comment 0
visibility 3499
Изхвърлени кашони в контейнери за битови отпадъци

Глобиха търговец на ул. "Боянски водопад" 104 са изхвърлени кашони (СНИМКИ)

Инспектори в район Триадица наложиха глоба на управителят на търговски обект на ул."Боянски водопад" №104. От магазина са изхвърлени много кашони и опаковки в контейнер за битови отпадъци. Смесването е нарушение, което подлежи на наказание. Служителите на Столичен инспекторат са съставили акт за административно нарушение. От районното кметство предупреждават и призовават собственици и управители на търговски обекти да не замърсяват околната среда като изхвърлят отпадъците си в контейнерите за битов отпадък. Глобите за нарушение на Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община за физически лица започва от 100 и стига до 5000 лева. За юридическите е от 700 до 20 000 лв. 

comment 0
visibility 666
Нови рисунки в подлезите на район Триадица

Космическа рисунка украси подлез в район Триадица (СНИМКИ)

Космически рисунки украсиха огромни стени в подлези в район Триадица. Красивото дело е на неправителствената организация "Подлезно". Днес представители се срещнаха с кмета на Триадица Димитър Божилов и заместника му Христо Вълчанов.  „Красотата ще спаси „Триадица“ бе мотото на работната среща. От двете страни бяха радменени идеи как подлезите, улиците, сградите, парапетите, пейките и всичко останало в района, особено зелените пространства да се превърнат в цветна градина. Космическата рисунка е в подлеза на бул. България и "Ив. Евст. Гешов", а другата е на подлеза на бул. България при Професионална гимназия по дизайн "Елисавета Вазова". Те са направени в миналия мандат, а амбицията на настоящият кмет да се разкрасят и останалите подлези на територията на район Триадица. И това е напълно възможно да се реализира благодарение на творчеството и въображението на талантливите членове на "Подлезно" и силата на багрите. От организацията вече напълно са перобразили два подлеза. единият е с красива и магнетична космическа рисунка на цялата стена, а другият подлез прилича на научна лаборатория. "За красотата няма време граници. Не липсват проекти и инициативи, които ще създадат съвсем нов облик на района, съвместно с младите хора, партньорите, гражданите и всички,готови да подадат ръка за добрто", коментира кметът Димитър Божилов.     на България и Гешов

comment 0
visibility 383
Паметник на Опълценеца

Хор „Гусла“ с концерт на паметника на Опълченеца за 3 март

Хор „Гусла“ ще пее на тържествата за Освобождението на България, съобщиха от район Триадица. Световноизвестната академичен мъжка формация, която е читалище „Денкоглу“ ще изнесе концерт пред паметника на Опълченеца в центъра на София по случай 3 март - Освобождението на България. До момента "Гусла" има над 4000 концерта в 52 държави. Почитателите на мъжката музикална формаци са милиони, а изпълненията на хора се слушат в цял свят и са донесли на България международна слава. Културата и развитието на читалищната дейност са сред приоритетите на район "Триадица". Кметството подкрепя развитието на младите надежди в областта на музиката, танцовото изкуство, театъра, художествената самодейност и всички други творчески области. На територията на"Триадица" е балетна школа  на примата „Красимира Колдамова“, женски хора „Христина Морфова“, гайдайрски състав „Петко войвода“, танцова група „Усмивки“ и др.

comment 0
visibility 805
Акт в район Триадица

От "Триадица" направиха акт за горене на отпадъци в частен имот

Инспектори на район "Триадица" съставиха акт за горене на отпадъци в частен имот. Сигналът е подаден от граждани в Контактния център на Столична община. Хората живеят в съседство до замърсителите. Отпадъци са запалени в имот на ул. "Тодор Джебаров" и кръстовището с бул."Тодор Каблешков" и това не е случайно, тъй като живеещите там така се отопляват. Подобряването на качеството на въздуха в София е приоритет както на Столична община, така и на районните кметства. Именон затова те следят стриктно за нарушители и са безкомпромисни в санкциите.  

comment 0
visibility 756
Осветяват 8 детски площадки в Триадица

Осветяват 8 детски площадки в район Триадица

Осем детски площадки в район Триадица ще бъдат осветени. Това съобщиха от районното кметство. Монтирането на осветлението е започнало и ще се поставя поетапно. Засега това са детските площадки кв."Иван Вазов", жк "Гоце Делчев" и жк "Стрелбище". Заместник-кметът на район "Триадица" Христо Вълчанов и началникът на отдел "Инженерна инфраструктура" инж. Елена Димитрова вече са провели работна среща с управителя на "Улично осветление" ЕАД Ангел Терзиев. Обсъдени са и актуалните проекти на районна за осветяване на детски площадки. Акцент в срещата е поставен на конкретни планове на район „Триадица“ за модернизация на улиците в района.  

comment 0
visibility 4409
Джип паркира пред входа на 127 детска градина

Паркирал пред входа джип забави закуската на 300 деца в 127 градина (СНИМКИ)

Джип забави закуската на децата от столичната 127 детска градина "Слънце" на ул. "Деде Агач", район Триадица. Шофьорът на автомобила бе паркирал тази сутрин на забранено място, точно пред входа на детското заведение, без да се съобразява. Закъсняха със закуската, сигнализираха пред Столица.bg възмутени родители. Така 300 деца в градината трябваше да поизчакат за първото си хранене. Колата пречеше на буса, който доставя закуската. Сигналът бе подаден от Сдружение безопасни детски площадки. Възмутени родители сигнализираха Столичен инспекторат и полиция. Нарушителят ще бъде санкциониран. Въпреки антипаркинг колчетата, благодарение на които в района вече не паркират по тротоарите, шофьорът на джипа бе спрял, където му е удобно. След създалата се суматоха най-накрая шофорът се появил и закуската на децата е доставена с малко закъснение.

comment 0
visibility 914
Архив в район Триадица

Район Триадица с архив на родените от 1876 г. до днес

Уникален и огромен архив се държи в столичния район Триадица. 500 тома архиви на семейни регистри са на разположение на администрацията. Те обхващат периода от 1926 г., 1935 г. и 1947г. и въз основа на тях се издават удостоверения за наследници на починали хора преди 1977 г., съобщават от районното кметство В богатия архив се съхраняват и личните регистрационни картони на живи и починали хора, родени през  1876 г. до днес. Забележително е, че на територията на "Триадица" е Медицинска академия, Александровска болница, включително и една от оглемите АГ-болници - Майчин дом, Съдебна медицина и други болници. Това означава, че администрацията на "Триадица" обработва съобщения за раждания и смърт на цяла България. Средно на ден служителите работят по 150 заявки за издаване на подобни документи.

comment 0
visibility 591
Възстановено е осветлението в подлеза на бул. България и "Гоце Делчев

След пожар е възстановено осветлението в подлеза на "България" и "Гоце Делчев"

Администрацията на район Триадица взе светкавични мерки и по най-бързия начин възстанови осветлението в един от най-натоварените подлези в София, този на бул. "България" и ул. "Гоце Делчев". Лампите са напълно ремонтирани и в подземното съоръжение е светло. Осветлението изгасна след пожар на вестникарска будка и магазин за дрехи. От районното кметство на място са проследили и контролирали подмяната на осветлението и лампите. Така подлезът отново е безопасен за преминаващите граждани. От кметството са реагирали много бързо и веднага отиват на мястото на инцидента. Отстранени са всички поражения по елинсталацията, за да няма опасност за околните обекти. За подлезите в София отговорни са районните администрации. 

comment 0
visibility 4313
Платено паркиране в Триадица и Слатина

Около 5000 места ще има зелената зона в "Слатина"

Зелената зона в София се разширява и ще обхване квартал "Иван Вазов" в район Триадица и всички квартали на район Слатина. Платеното паркиране там реално може да се въведе най-рано през лятото, научи Столица.bg. Около 5000 места в зелена зона ще бъдат само в Слатина. Там обаче е минало общественото обсъждане само за квартал Яворов още през 2018 г., в частта, която попадат на територията на Слатина. За всички други квартали до дни ще се пуска допитване и обществено обсъждане. В допитванията до гражданите трябва да се уточни и какви ограничители да се поставят на тротоарите - антипаркинг колчета или друго. Също така да се направи проект къде и как ще бъдат обособени местата. Според районната кметство зоната ще обхване цялата Слатина до границата с Дружба, район Искър. Най-сериозен е проблемът в момента в паркиране в кварталите "Гео Милев" и "Редута". С приемането на зелена зона пък Центърът за градска мобилност има ангажимента да ремонтира тротоарите, разбити от качването на коли върху тях и поставяне на ограничителните знаци. За плануваните около 5000 платени паркоместа в Слатина ще са необходими около 3 месеца на ЦГМ. Трябва да минат обществените обсъждания и докладите да се внесат в СОС, за да се направи промяна в Наредбата за организация на движението в Столична община, коментираха от ЦГМ пред Столица.bg. На 13 януари т. г. пък е последното обществено обсъждане за влизането на кв. "Иван Вазов", район Триадица в зелената зона. Гражданите могат да си кажат мнението и да дадат предложение от 18 часа в читалище "Петър берон". Обсъждане имаше и през декември. В кметството в "Триадица" има много сигнали и писма от етажна собственост, които подкрепят и искат да се въведе платено паркиране в "Иван Вазов". За този квартал имаше предложение за зелена зона още през 2018 г., когато зоната бе разширена и в горната част на район "Лозенец" и "Възраждане". тогава обаже гражданите отказаха. Само два месеца по-късно вече имаше предложение и за "Иван Вазов". Заради близостта с Южния парк паркирането там е сериозен проблем, а живеещите не могат да си намерят място за автомобилите. С въвеждането на зелена зона в "Иван Вазов" ще има ред и ще се улесни паркирането за живеещите.

comment 0
visibility 2675
Новият кмет на район Триадица Димитър Божилов

Кметът Димитър Божилов пред Столица.bg: "Триадица" застава на страната на гражданите (СНИМ...

Димитър Божилов спечели местните избори и на балотажа за кмет на столичния район „Триадица“ победи досегашния инж. Николай Терзиев. Божилов е на 34 години е, женен. До встъпването в длъжност е бил адвокат към Софийската адвокатска колегия. Роден е и е израснал в столицата. Активно участва в процесите, касаещи местното самоуправление и администрация. Членува в инициативни комитети за правозащита и отстояване на местни каузи. Сред приоритетите му на кмет са опазване и съхраняване на зелените пространства, оигуряване на лесен достъп до административни услуги, недопускане на незаконно строителство, по-голям достъп до обществени услуги, изграждане на детски площадки и популяризиране на спорта и физическата активност в района. - Г-н Божилов, какви са първите ви впечатления за състоянието на района. Какво заварихте като наследство? - За мое съжаление, субективната преценка, която имах като гражданин и кандидат за районен кмет се потвърди и от анализа ми, след като поех ръководството на района. „Триадица“ е добре развиващ се район и районната администрация не е единственият фактор, който влияе на процесите. Това обаче не означава, че нещата ще вървят по старому - имаме нов ръководен екип, нови идеи и нова визия. Наследството ми не е леко, но това не ме обезкуражава, тъкмо обратното, мотивира ме. - Как успявате да се информирате за проблемите на хората в района? - На първо място, аз самият съм маркирал няколко проблемни области в „Триадица“ - безконтролно строителство, засилен трафик и проблеми с паркирането, мръсен въздух, незадоволителна или липсваща инфраструктура в по-отдалечените квартали. Към информацията, с която разполагам добавям и сигналите и мненията, които получавам лично от десетките срещи, които провеждам почти всекидневно с граждани и представители на дребния и среден бизнес. Имам три приемни дни в седмицата, тъй като имаше чакащи заявки за срещи с районния кмет от почти три месеца. На официалната страница на района в социалната мрежа там получаваме информация от хората по един бърз и според мен съвсем нормален начин, за дигиталната епоха, в която живеем. - Кои са най-важните задачи, с които се захванахте вие и вашият екип? - Да мотивирам и амбицирам колегите ми в районната администрация. Това са честни и съвестни хора, които просто не са получавали шанса да споделят мнението си или да бъдат двигатели на процеси в района. Техният опит и енергия е важен за мен. Опитвам се да бъда максимално полезен и на хората. Това е призванието на новото ръководство, така че сме ангажирани от ранна сутрин до късно вечер. Обикновено напускам сградата на района след 19:00 часа. - Г-н Божилов, от какво идва вашата мотивация за работа? - Имам морален дълг към „Триадица“, нещо което подчертах и в предизборната кампания. Като поех ръководния пост в района обаче, имам и поглед върху нещата отвътре. Може да се направи толкова много и това ме амбицира. Жителите на „Триадица“ ми гласуваха доверие и искам да го оправдая. - Кои са основните приоритети на район „Триадица“? - Нормален и адекватен достъп до административни и социални услуги. Към тях бих добавил насърчаването на диалога с образователните и културните институции, повече акцент върху спорта и физическата активност при младите. И не на последно място - диалог с гражданите, бизнеса и институциите, изолацията и издигането на стени, каквито имаше, ще останат в миналото. - Кои са главните проекти в областта на строителството? - Миналия месец представихме на Столична община предложение за ремонтни дейности, които обхващат образователните институции в „Триадица“. Приключихме и поръчка за ремонт или изграждане на улично осветление. Отделяме изключително много енергия и старание, за да финализираме един от най-важните проекти за района, а това е довършване на основния канализационен колектор по дължината на ул. „Хенрих Ибсен“, който ще бъде първата и най-важна стъпка за благоустрояването на кв. „Кръстова вада“. - Населението на район „Триадица“ постоянно се увеличава. Мислите ли за разширяване и строителство на детски градини и ясли? - Да, разбира се. Има огромен интерес към приема в общинските ясли и детски градини и той е обоснован. „Триадица“ изживява бейби-бум и трябва да се съобразим с това обстоятелство. Приключихме проектирането на преустройство на малката спортна зала в кв. „Гоце Делчев“, в която ще обособим две яслени групи. В Столична община е приключил конкурсът по ЗОП за строежа на нова детска градина в кв. „Манастирски ливади-Изток“, към чието изграждане гледам с надежда. Поддържам активна комуникация и с ръководствата на наличните детски градини и ясли, и обсъждаме идеи за техните разширения или оптимизиране на пространствата там. - Какво планира вашият екип в запазването и разширяването на зелените пространства? - Ще се стремим да съхраним и увеличим зелените площи в района. Съблюдаваме стриктно изискванията на ЗУТ за озеленяване и се опитваме да намалим максимално случаите на компенсаторно озеленяване, каквито например нямаме от ноември насам. -Може ли да се каже, че образованието и културата са сред приоритетите на район „Триадица“? - Всеки нормален и добре развит град и общество отчита тези сфери като основополагащи. Макар и на ниво район аз не искам да правя изключение. Ето защо извърших обиколка на училищата, детските градини и читалищата в „Триадица“- за да се запозная от първа ръка с проблемите на материалната база и да поговорим човешки с ръководствата на тези институции. Експертният прочит на техните проблеми е задължителен, но на първо място трябва да има доверие и човещина. - Какво ще се прави за подобряване на административното обслужване на гражданите? - Общувам с администрацията ми всеки ден, по най-различни казуси. От първия ми ден на встъпване бях ангажиран в работата на района, защото тя е непрестанна и осигурих нейното продължаване, заедно с екипа ми на зам.-кметове. Разнообразихме сайта на района и излязохме на терена на социалните мрежи, за да може да администрираме по-бързо и лесно сигналите на хората. И не на последно място се опитвам с моята ведрина, любезност и компетентност да заразя с хъс колегите ми от района. Може да прозвучи нескромно, но мисля, че ми се получава. - Г-н Божилов, коя е най-успешната формула за диалог между кмета и жителите на района? - Такава формула е трудно определима. Моят личен пример е да отворя вратите на района, да бъда в крак с времето и информационните канали, които технологиите ни предоставят и най-вече, да не деля проблемите на малки и големи. Всеки има право да счита своята тема за най-важна и ще направя така, че администрацията на "Триадица" да бъде на страната на хората. Защото районът ни го заслужава.

comment 0
visibility 1338
Пропадна строеж и улица в Манастирски ливади

Скъсан водопровод е причинил срутването в Манастирски ливади, АПП спасиха 3 коли от пропад...

Три леки коли са спасени "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община от пропадане в строителния изкоп в Манастирски ливади-Изток, район Триадица, научи Столица.bg. По-рано днес изкопът се срупи, а с него и пропадна улицата. Строежът на жилищна сграда с магазини и две нива на гараж се намира на ул. "Боянски водопад" и "Шарл Шампо". Сигналът за аварийната ситуация е получен около 4.30 ч. тази сутрин. Пристигналите незабавно екипи на АПП с джиповете са изтеглили автомобилите, за да се пропаднат в изкопа. През септември 2018 г. до бл. 412 в Овча купел също се срути изкоп на строеж и вътре падна, паркирания наблизо Фолксваген Голф. Причината за рухването е скъсан водопровод. Не е ясно още кога точно е станала аварията, но бликащата няколко часа вода е довела да свличането на земна маса и пропадането на улицата. В момента от АПП са обезопасили района. Спряна е водата и тока. До края на деня се очаква да се пусне водоснабдяването и елетрозахранването на околоните жилищни сгради.  По проект сградата е 12-етажна в най-високата си част, 8 етажа в най-ниската. Строежът е на жилищна сграда с магазини и две нива подземен гараж. Местонахождението е в Манастирски ливади - Изток на ул. "Боянски водопад" и "Шрл Шампо". Възложител и изпълнител на строежа е Бартер ЕООД. Разрешението за строеж е от 4 юли 2019 г. с технически ръководител е инж. Нина Ламбова-Димова, сочи информационната табела на обекта. Строителните дейности са стартирали на 9 септември т. г. и сградата трябва да е готова до 2 февруари 2022 г. На строежа максимлано могат да работят 30 души, а строителен надзор е "Проконсултинг" ЕООД.

comment 0
visibility 1281
Пропадане на строеж в Манастирски ливади

Пропадна и пътят около строежа на "Боянски водопад" и "Шарл Шампо" (СНИМКИ)

Пропадна и улицата край строеж в "Манастирски ливади". По-рано днес укреплението на новострояща се жилищна сграда не издържа и се срути. Инцидентът е в столичния квартал Манастирски ливади, район Триадица. Цялата зона е отцепена. На мястото са екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" (АПП) и зоната е обезопасена. Забранено е преминаването по "Боянски водопад" и "Шарл Шампо", тъй като по-голямата част от са пропаднали и са опасни. Има вероятност срутването да продължи. В зоната от ЧЕЗ са спряли електрозахранването. Тама са и екипи на ДНСК и се правят огледи. Засега не е изясняна причината, поради която се е стигнало до пропадането на земната маса и част от пътя. Предпирети са всички мерки за безопасност на живеещите около строежа, където в момента са кметът на район Триадица Димитър Божилов и заместникът му по строителство Христо Вълчанов. Той успокои живеещите наблизо, че до края на деня ще им бъде пусната водата и тока. През септември 2018 г. пропадна строеж в Овча купел до бл. 412. Срутването погълна и част от улица и паркиран на нея автомобил "Фолксваген".

comment 0
visibility 499
Паркирани коли мажду контейнерите в Триадица

В район "Триадица" паркират между контейнерите

Сериозен проблем се оказва паркирането в столичния район "Триадица". В публикувани в социалната мрежа снимки се вижда, че няма място за всички автомобили на живеещите в тази част на София. Шофьорите паркират автомобилите си между контейнерите. Това спиране пък сериозно затруднява фирмата-оператор за сметоизвозването. Така живеещите там да не се чудят, ако контейнерите им започнат да преливат от боклуци. Проблемът е изцяло в паркираните между контейнерите автомобили.

comment 0
visibility 851
Паркиране върху тротоар

Колчета не спряха велкотърновска кола да се качи на тротоара на "Дедеагач"

Вместо антипаркинг колчета от ЦГМ да вземат да монтират метални стълбове, които евентуално ще спрат безмозъчни шофьори да паркират по ремонтираните тротоари в София. Вчерашният случай в район Триадица е поредното доказателство за наглостта на шофьор от провинцията. Автомобил с великотърновска регистрация е паркиран точно върху новия тротоар на ул. Дедеагач 40 - 42. Дано от Столичен инспекторат навреме са забелязали нарушението и да го санкционират, надяват се коментатори в социалната мрежа.  Най-интересно е, че всички други автомобили са паркирани на определени места, само този тарикат е качил колата върху тротоара, след като е преминал през антипаркинг колчетата.  Съвсем наблизо има детска градина и една от причините да са наложени строгите мерки за паркиране е именно тротоарите да са свободни за пешеходци майки с колички и с малки деца. На този от Велико Търново обаче не му пука!

comment 0
visibility 1609
"Успели българи дават личен пример" в 104 училище "Захари Стоянов" в район

"Успели българи дават личен пример" откриха учебната година в Триадица (СНИМКИ)

Олимпийският медалист в бокса Тервел Пулев, популярният водещ и журналист Ники Кънчев, журналистът Николай Василковски и други известни лица  "Успели българи дават личен пример" откриха учебната година в  столичното 104 ОУ "Захари Стоянов " в район Триадица. По традиция церемонията започна с издигането на знамето на България и химна на страната. След тържествения водосвет за здраве и успехи ученици, учители и родители бяха приветствани от официалните гости. Песни, стихове и поздрави огласиха училищния двор. Организаторът на кампания "Успели българи дават личен пример " Диана Миланова, Тервел Пулев, Ники Кънчев, Николай Василковски, Дани Ангелов, Наско Михайлов, хитовите изпълнители Тихомир Митов и Цвети Радойчева пожелаха здраве, успехи и отличия на учениците. Певицата, която това лято спечели голямата награда на BG Music Festival с най-новата си авторска песен "Изчезни", поздрави учениците с хитовите си парчета. Официални гости на събитието бяха г- жа Елена Таскова -държавен експерт към МОН, Димитър Главчев, общинският съветник Ирина Йорданова, кметът на район Триадица инж. Николай Терзиев и заместниците му - Милица Генчева и Анатоли Кръстев. Историята на 104 училище започва от  учебната 1925/1926 г., открито на 12 октомври 1925 г. като клон на Боянското първоначално училище с две слети отделения - първо и второ, в тогавашния квартал "Тухларна фабрика" на ул."Младежки проход". Първата учителка в училището е Люба Кънчева. До 1932г. броят на учениците и паралелките нараства. В навечерието на Втората световна война училището има 4 отделения с 6 паралелки и 6 учители. След промяната на 9 септември 1944 г. името на училището е променено от "Цар Борис III" на Първоначално училище "Тухларни фабрики". През учебната 1946/1947г. към него се открива гимназия с 2 класа. През 1959-1960 г. идва първото признание за качествата на педагогическия колектив. Като резултат от изнесените открити уроци учителите са класирани на 2 място в района за много добра учебно-възпитателна работа. През 1995 г. е получен и международен приз от училищния отбор по баскетбол с треньор Н.Филипова. В момента първокласниците и децата от подготвителните групи имат възможност да се обучават в отделна сграда с отделен двор и спортни площадки. През 2006 г. в двора на училището е открита площадка за обучение на децата в часовете по Безопасност на движението.

comment 0
visibility 1093
Столичен инспекторат

Накараха строител да изчисти ул. Хайдушка гора 81 - 91

Строителна фирма изчисти улица ул. "Хайдушка гора" 89-91, за да си спести солидна глоба, която го застрашаваше. От Столичен инспекторат установили замърсяване на улицата в район Триадица и съставили акт за административно нарушение на управителя на фирма "Комплекс инженеринг " ЕДОД. В резултата на авария силоз за мазилка се е изсипал на тротоара и уличното платно на ул. "Хайдушка гора" 89-91. Глобата за замърсяването е от 700 до 20 000 лв., гласи Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територияата на Столична община. Работници на "Комплекс инженеринг" са почистили тротаора и улицита за своя сметка.          

comment 0
visibility 971
Общинският съветник Иван Таков

Глоба до 50 000 лв. за незаконната сеч на бул. "България"

Проверка на СДВР, Столичният инспекторат и "Зелени системи" установиха незаконна сеч на бул. България 115 в район Триадица. Открит е извършителят на незаконното унищожаване на зеленина. Акцията бе по сигнал на общинския съветник Иван Таков. Десетки дървета и растителност са били премахнати без знанието на общинското предприятие "Зелени системи". Съставени са и два акта за нарушението, а глобата за юридически лица стига до 50 000 лв. Нарушителите са две фирми, едната е собственик терена, а другата е извършвала сечта. Общинският съветник Иван Таков ще настоява нарушителите да възстановят за тяхна сметка. Колкото дървета са изсечени, толкова трябва да се засадят. По предварителна информация собственикът на теена е разчиствал терена зза пордажба. Унищожени са около 100 дървета.  След безобразието с изсичането на 60 бора на стадиона в Бистрица, това се повтаря и на централен столичен булевард. Сечта е потвърдена и от районната администрация на "Триадица", коментира пред Столица.bg общинският съветник.  Фирмата не е имала разрешение от "Зелени системи" за сечта на растителност на над 20-30 години. "Безумие е да се случват такива неща днес в центъра на града ни. А да бъде извършена такава масова сеч и някой да си мисли, че тя ще остане незабелязана - не е сериозно", допълни съветникът. Той е категоричен, че основният проблем е, че сигналът идва от гражданите, а от районната администрация не знаели за унищожената горичка.  

comment 0
visibility 6613
Кметът на Триадица Николай Терзиев

Изграждането на колектор ще затрудни движението по ул. Сребърна

Затруднено ще бъде движението по ул. Сребърна през следавщите месеци, защото в зоната около Парадайз ще се изгражда канализация и колектор. Съоръжението е необходимо за отводняването на бул. Черни връх и кв. Кръстова вада. Това е част от проекта на Столична община за вътрешния ринг на София, за да се разтовари трафикът в центъра и да се намалят вредните емисии в столицата. Строителните дейности по колектора започват в неделя, на Цветница, предупреди кметът на район Триадица Николай Терзиев. Днес той беше заедно с кмета Фандъкова, зам.-кмета Дончо Барбалов и кмета на Лозенец Любомир Дреков на проверка за разширението по ул. Филип Кутев. Гражданите са предупредени за започването на строителството и затрудненията, които трябва да изтърпят. Реализирането на този канализационен план е изключително важно, защото това е връзката на втория клон в Кръстова вада, който се свързва с Перловския колектор на бул. Гоце Делчев и бул. Петко Ю. Тодоров. Освен че обхваща половината Кръстова вада, ще има къде да се отводни квартала, обхваща и части от Манастирски ливади Изток", обясни кметът на Триадица. С новия колектор ще се отводнява и пробива на "Т. Каблешков". Там в момента над 17 имота са в процедура на отчуждаване, като се надявам до края на годината да приключи и да стартират останалите процедури, за да могат да се свържат с отчуждаването до Парадайз, сиреч до Черни връх и да се приключи, обясни Николай Терзиев. По време на строителните дейности е създадена временаната организация на движението. Тя е съобразена с времето, когато сторителните дейности ще стигнат до светофара няма. Няма да се затваря улица Сребърна и затова от районното кметство са препоръчван на шофьорите обиколни маршрути, за да избегнат задръстванията.  Терзиев обеща, че основната работа ще се извърши през юли и август, когато в София е с най-слаб трафик на автомобили. Проектът трябва да приключи за 150 дни. Съобразено е на 15 септември т. г. да е изцяло отворен булевардът за първия учебен ден. До приключването проблеми с движението може да има по стесненията на малки участъци. Ще се работи на етапи и ще има временна организация на движението на по 70 - 100 м, предупредиха от Триадица. Хората отдавна чакат този канал и се радват, че най-после ще се изгради, коментира районният кмет.