В София: Над 120 учредяват национална мрежа за градска среда - Placemaking Connected: Bulgaria

В София: Над 120 учредяват национална мрежа за градска среда - Placemaking

Снимка: Столица.bg

В заключителната дискусия Как да работим по-добре заедно? ще участва и главният архитект на София - арх. Здравко Здравков

Над 120 души от различни български организации и градове ще станат част от българската плейсмейкинг мрежа, която става платформа за обмяна на опит и разпространение на добри практики в създаването и развитието на публични пространства, съобщиха организаторите на конференцията BG Be Active.

На 1 септември представители на над 25 организация от градове в цяла България ще учредят национална мрежа за градска среда - Placemaking Connected: Bulgaria. В много градове в страна вече има хора и организации, които използват иновативни и съвременни похвати за подобряване на градската среда, като стимулират активното участие на гражданите.

Експерт: Най-големият проблем е, че в София се строи без нужда

Техните представители се събират и на първото представително събитие за сектора — национален форум за включващо градско развитие, който се организира в сградата на Сточна гара в София от 1 до 3 септември.

На 1 септември, петък, събитието започва с конференция, в която ще участват двама международни лектори — Vivian Dumpa и Kim Weger от европейската мрежа Placemaking Europe, които ще споделят oпит и ще съпоставят тенденции от България и други държави.

Гл. архитект на София пред Столица.bg: Първо затворихме възможностите за заобикаляне на Закона, успоредно с това дигитализирахме процесите в НАГ

В пет дискусионни панела ще се включат водещи организации от България, които ще представят и обсъдят добри примери от България в създаването и подобряването на четири типа пространства: места за живот, места за работа, места за природата и места за общуване.

В панела Места за живеене ще участват Сдружение |НЕ|Формално с опит от различни градове в България, БГ Бъди Активен с техния проект за Активни квартали; Ново архитектурно наследство, които изследват междублоковите пространства и активистите Любен Вуков от Сдружение за Слатина и Асен Асенов от жк Младост в София. Модератор на темата ще бъде Любо Георгиев от Екипът на София и бивш директор на общинското Софияплан.

В дискусията Места за природата ще участват Фондация Колективът с представяне на инициативата Реките на града, която започва фестивала в София в същия ден; Varna Spaces, които ще разкажат за освобождаването на крайбрежната алея във Варна от колите за хората, Първан Симеонов от Творчески колектив “На улицата”, който ще разкаже за акциите за запазване на парк Бедечка в Стара Загора, инициативата за Зелен ринг София на фондация Зелена линия София, Божидар Емануилов от двигателите на градското земеделие в София и Румяна Киризиева от БГ Бъди активен. Модератор на панелът ще е Мила Йолова от Съюз на урбанистите в България.

Гл. архитект на София пред Столица.bg: Внасям в СОС План за всички възстановени имоти в Овча купел I да се изместят по периферията на квартала (ЧАСТ II)

Третата дискусия Места за работа ще разгледа как различните общности участват в създаването на споделени места за работа с помощта на модератора Христо Станкушев от Екипа на София. В нея ще вземат участие най-старият и успешен co-working проект в България betahaus, новото мултифункционално място в близост до Сточна гара Чистилището и ГРАДОСКОП с проекта им за изследване на начините за подобряване на средата в една от най-големите български индустриални зони с най-много работници.

Участник в събитието е и Бизнес парк София — първата и най-голяма бизнес зона в България, която от тази година активно използва placemaking подходи в своето устойчиво развитие.

Местата за общуване в българските градове ще обсъдят представители на най-разпознаваемите инициативи за обособяване на арт квартали в страната: Капана в Пловдив; Таляна във Варна; Варуша Юг във Велико Търново и софийския квАртал. Виктория Драганова от Център за социална визия ще говори за потенциала на изкуството да създава oбщности в големите квартали, а Георги Николов от ГРАДОСКОП ще разкаже за плейсмейкинг подходите, които екипът използва за използване на сградата на Сточна гара и зоната около нея и трансформацията им в места за общуване. Модератор на панелът ще е Янина Танева от Фабрика за идеи – организация с много опит в селските общности проекти от инициативата Резиденция Баба.

Конференцията ще завърши със заключителната дискусия Как да работим по-добре заедно?, в която представители на местната власт и граждански организации ще търсят общи решения и политики за подкрепа на инициативите. Участници са Здравко Здравков, главен архитект на София; Станимира Христова от ОП Софияплан; Ралица Герасимова, заместник-кмет по културата във Варна; Maрия Бадева, архитект и младежки делегат към ООН 2021-2022; арх. Иван Караджов от Спаси София; арх. Емил Бурулянов от Посока Бургас и Калоян Карамитов от Екипа на София. Модератор на панелът ще е журналистът от БНТ Камен Коларов.

Програмата на втория ден включва няколко практически работилници, а през трите дена всички посетители ще могат да разгледат и изложба с избрани български проекти. В неделя, 3 септември, организации от цялата страна планират и символичен флашмоб, в който над 20 населени места в страната ще се включат едновременно в намеси за подобряване на пространство в своя град. Достъпът е свободен, но е необходима предварителна регистрация.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 182 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 54 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 432 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Патриарх Неофит е приет в болница...

Българският патриарх Неофит е приет в болница с белодробно заболяване, съобщиха от канцеларията на Светия Синод. Негово...

Прочети още keyboard_arrow_right