Начална страница / София / Иновативна онлайн карта ще показва подходящи терени за градско земеделие в самата София!

Иновативна онлайн карта ще показва подходящи терени за градско земеделие в самата София!

Екипът на “Визия за София” на Софпроект към Столична община е подготвила иновативна онлайн карта.

Тя е следствие от съвместната дейност на местната власт и на гражданска инициатива за развитието на градско земеделие. На картата ще са показани зоните в града, където е благоприятно за градско земеделие.

От няколко месеца четири групи към инициативата работят в тази насока. Те търсят и изучават евентуални терени в града, където да се започне със земеделието в града. Работните групи смятат тази година да могат да направят две градини в София.

Активистите не спират срещите си с “Визия за София”, като се стремят картата да бъде подобрена. Продължават разговорите и с администрацията по места в софийските райони, които се интересуват от зони, които да се обособят като градини. Това са районите “Лозенец”, “Триадица”, “Студентски град”, “Изгрев” и “Витоша”. Досега са проведени разговори с еколога на район “Лозенец”. Срещи и разговори ще бъдат проведени и с архитектите на район “Триадица”, и с еколога на район “Витоша”.

По повод общественото обсъждане за създаване на подробен устройствен план за нов парк “Изток” в район “Младост”, от гражданската инициатива са дали предложенията си, като искат в някои участъци на новия парк да има предвидени такива за градско земеделие.

Активистите са посетили повече от 12 евентуални терена. Те са или общинска собственост или частна. Но те казват, че все още не са открили свободни терени, чийто собственик е общината. Освен това терените не са чисти. На тях има или строителни отпадъци или се откриват основи на постройки. Проблем при някой от терените е също и неоправената собственост или пък за тях вече има проекти, които чакат да бъдат изпълнени. За това активистите научават от собствениците на имотите или от местната администрация.

От гражданската инициатива пишат и материали, които да са в помощ на хората, желаещи да участват в изграждането и заработването на т. нар. споделена градина. Създават и два практически наръчника за тези, които искат да участват в споделената градина.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Влаковете от Банкя ще стигат до Казичене

Досега последната спирка на влаковете беше Централна гара, но вече маршрутът им е удължен и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *