Начална страница / София / Предложените от Общината мерки за борба с мръсния въздух чакат разглеждане от общинския съвет

Предложените от Общината мерки за борба с мръсния въздух чакат разглеждане от общинския съвет

Евро индекса за качеството на въздуха сочи, че проблемът с мръсният въздух в столицата е сериозен.

Данните от три официални измервателни станции в “Красно село”, Надежда” и “Павлово” показват, че за 9 януари, нивата на концентрация на фини прахови частици (ФЧП) са били двойно над допустимото. Най-зле е в “Красно село”, където за последните стотина дни качеството на въздуха е било “много лошо” в 41%, и “лошо” в 25% от периода.

Данните на независимите измервателни станции към проекта AirBg също показват че замърсяването с ФЧП е сериозно над нормата.

Йорданка Фандъкова коментира, че за изминалата седмица според “данни на Изпълнителната агенция по околна среда всеки ден имаме около двойно увеличение на допустимите норми на фини прахови частици”. Според нея основните причини били по-топлото време и ползването на твърдо гориво за отопление. Фандъкова допълни че се надява Столичният общински съвет ” много по-бързо” “да разгледа краткосрочните мерки”, които бяха предложени от общината в края на 2017 г. Разглеждането на предложените мерки трябва да стане идният вторни, от комисията  по екология към общината,  но първото заседание на общинският съвет в София е едва на 18 януари.

По думите на столичният кмет, предложените мерки “биха позволили” при надвишаване на нормите на замърсяване да се пуска “зеленият билет”, които дава на гражданите опцията да ползват по евтин градски транспорт – цена от левче за билет. А при по-сериозни повишения на замърсяването, каквито има в Скопие, градският транспорт в София може да е безплатен. В столицата на Македония, вече заявиха, че градският им транспорт става безплатен именно поради тази причина.

Според предложените за София мерки, градският транспорт би бил безплатен, при положение, че бъдат отчетени стойности над 200 микрограма на куб. м., т.е. четири пъти над допустимите 50 за куб. м. Ест., ако предложението на Столична община мине гласуването от Общинският съвет.

Йорданка Фандъкова потвърди, че кампанията за събирането на стари гуми продължава и ще се прави всичко възможно да се спре, или ограничи безразборното им горене.

Кмета наблегна особено на това, че трябва “да се спрат некачествените горива на пазара”, и че Общината е поискала от Министерството на околната среда и водите да разработи стандарти за качеството им, което вече се прави.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Трафик

Огромно задръстване по възлови артерии на София

Задръстване има по Цариградско шосе в посока център, което стига до хотел “Плиска”. В посока …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *