Начална страница / София / Всяко четвърто закупено жилище в София се дава под наем

Всяко четвърто закупено жилище в София се дава под наем

До 45 % е делът на жилищата, които се закупуват с инвестиционна цел

 

Посредниците при продажба на жилища сочат, че всяко 4-то жилище, което се купува в София e за да се даде под наем. Според тях, преди всичко това се дължи на развитието на туризма. Предпочитани са имотите, намиращи се в централната част на града.

Повишаването на честотата на полетите на нискотарифните авиокомпании раздвижва пазара, тъй като краткотрайните пътувания са се увеличили.

Делът на покупките на имоти за даване под наем в столицата е между 20 и 30 %, казва анализаторът от агенция „Явлена“ Младен Митов. Много често родителите закупуват жилища в кв. „Студентски град“ за децата си, които са студенти. Когато те завършат, жилището се предлага под наем. Според него е трудно да се посочи делът на имотите отдавани под наем от предприемчиви хора, съобщава „Монитор”. Даващите под наем имоти са доволни, защото така им е гарантирана по-добра възвръщаемост на вложените средства.

Според Тихомир Цаков от агенция „Аристо“ до 45 % достига делът на жилищата, които се закупуват в София с инвестиционна цел. Една част от тях обаче не се дават под наем. Техните собственици не искат наематели, които да им оставят неплатени сметки и изпотрошен апартамент. За сега се дават под наем жилища чрез сайтове, но това може да се ограничи, ако данъчните служби вземат на отчет тези сделки, смята Цаков.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Влаковете от Банкя ще стигат до Казичене

Досега последната спирка на влаковете беше Централна гара, но вече маршрутът им е удължен и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *