Фондация София-Евростолица на спорта поема половината разходи на Изаела Янкова за СК в САЩ (ВИДЕО)

Фондация София-Евростолица на спорта поема половината разходи  на Изаела Ян

Снимка: Столица.bg

Родното колоездене прави голям пробив в световното колоездене с успеха на Изабела Янкова, която в момента е с равен брой точки - 60, за Световната купа за девойки в планинското колоездене (МТБ) в дисциплината спускане (downhill).

Решаващият старт ще е в САЩ и за пътуването й фондация София-Европейска столица на спорта ще я подкрепи финансово, с половината - 3500 лв., за участието й Отвъд океана. 

В битката са спечелването на трофея 17-годишната ученичка от Тетевен има още два старта в Европа, а финалният е в САЩ. Другата част за пътуването се осигурява от Българската федерация по колоездене, съобщиха от фондацията на пресконференция днес.

Състезателката и баща й Николай разказаха за труднстите, които срещат в подготовката и пътуването на състезания всяка седмица.

"Другата половина за участието  на СК в САЩ ще се осигури от БФК. Към момента няма официално заявено желание от спонсори", каза Антон Настев, член на УС на колоездачната федерация. Той сподели, че след като сегашното ръководство на БФК е успяло да възкреси този спорт у нас и успешното провеждане на 68 МКОБ, която завърши в понеделник, във федерацията ще се насочат към развитие на младите и талантливи състезатели.

През юни Изабела донесе първият голям успех за България  в старта за Световната купа за девойки в Леоганг, Австрия. В спускането тя влезе с първо време на финала и взе среброто. Във Франция спечели бронзов медал. Днес от София-европейска столица на спорта връчиха на спортистката ваучер за 500 лв. за спортна екипировка "Асикс".

„Надяваме се по този начин да дадем възможност на една талантлива наша млада спортистка да реализира напълно своя потенциал в така популярна по целия свят дисциплина. Продължаваме да подкрепяме надеждите ни за добро бъдеще на българския спорт,“ заяви Дамян Диков, изпълнителен директор на Фондация „София – Европейска столица на спорта“.

На 23 юли т. г. Изабела заминава за Пила, Италия на Европейско първенство. Тя е състезателка на Юнайтед райдърс и до момента семейството е обезпечавало финансово участието на състезания извън границите на България.

Следващия кръг за Световната купа е на 14-15 август в Марибор, Словения, където седмица по-рано ще се състои и Европейският шампионат в дисциплината, като Изабела ще участва и в двата старта.

С двата спечелени медала за Световната купа в Австрия и Франция Изабела в момента е водач във временното класиране на Световната купа, като има честта да бъде включена и в листа с "Protected Riders" сред 30-те най-добри в света.

За младата състезателка предстоят още три старта от Световната купа -
два в Европа и един в САЩ, като има реален шанс България да има Световен шампион по колоездене, което ще изведе България на картата на световната колоездене.

Какво прави през свободното време Изабела, когато не печели медали и какво обича да готви очаквайте в събота.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ЦСКА за мача с „Левски“: „Червени" и "сини" привърженици ще бъдат......

Футболен клуб ЦСКА излезе със съобщение към своите фенове за вечното дерби с „Левски“. Мачът ще се изиграе т...

Прочети още keyboard_arrow_right