Тема: колоездене

comment 0
visibility 581
Драгомир Кузов с лиценза от ММС

Колоезденето се спаси от Димитров, новата федерация получи лиценз от ММС (СНИМКИ)

Родното колоездене възкръсна, след като се спаси от досегашния си президент Евгени Димитров. Регистрираната миналата година Българска федерация по колоездене получи и лиценз от Министерство на младежта и спорта. Централата замени обявения в несъстоятелност Български колоездачен съюз.  На извънредно Общо събрание през 2019 клубовете избараха за председател на УС на БФК Драгомир Кузов, който миналата седмица получи и очаквания лиценз от Министерство на младежта и спорта. Лицензът на БКС бе отнет още през 2018 г., след като тогавашният председател на УС Евгени Димитров обяви родната централа в несъстоятелност. Преди това пък проверка на инспектората на ММС установи, че има неправомерно изразходвани държавни средства, които Димитров не върна. БКС затъна в дългове за наем, ток, телефони, интернет, МВР, домакини на Държавните лични шампионати и заплати на служители. По време на неговото управление се провали традиционната Обиколка на България и през последните две години едно от най-старите и популярни състезания в България не се проведе. Сега с лиценза и новото ръководство родното колоездене го очакват по-добри дни.

comment 0
visibility 511
каски

Ученици усвоиха правилата за безопасно колоездене (СНИМКИ)

Учениците от – 8 СУ „Васил Левски“ и 55 СУ „Петко Каравелов“ в район "Студентски" научиха правилата за безопасно поведение като участници в движението. Те бяха част от инициативата "Бързай бавно"2. Тази година фокусът бе върху правилата за безопасно колоездене в градски условия. Уроците се проведоха на площадката по пътна безопасност на 8 СУ "Васил Левски". Инспектор Лъчезар Близнаков от КАТ показа на младежите пътните знаци и маркировките, за които да следят, докато карат велосипед в града. Децата получиха светлоотразителни жилетки и книжки с правила за движение по пътищата. А за всяко от училищата бяха дарени по три велосипеда и каски.

comment 0
visibility 468
бързай бавно

Проектът "Бързай бавно"-2 учи децата на безопасно колоездене

Как да карат колелета без да станат жертва на пътни инциденти. На това ще се научат децата от район "Студентски". Инициативата ще се проведе на 30 май от 11.30 часа. Мястото- площадката по безопасност на движението на 8 СУ "Васил Левски". Участници в събитието ще са децата от 5-те класове на двете общински училища в района, съобщават от Столична община. Проявата се прави за втора поредна година от администрацията на района.  Проектът ще бъде разделен на две части. Първата е практическата. Младежите ще бъдат обучавани на приложно колоездене. Във втората специалисти от "Пътна полиция" ще дават изпитни ситуации на всеки един участник. Децата ще трябва да се справят с тях на база познаването на правилата за безопасност на движението по пътищата. "Бързай бавно"-2 е финансиран от Програма за опазване на живота и здравето на децата като участници в пътното движение на Столична община.

Реклама
comment 0
visibility 393
„Долчини къп“

Иван Ажи спечели колокритириума от „Долчини къп“ в София (СНИМКИ)

Иван Ажи спечели състезанието по колокритириум в елитната група на състезанията за Купа Долчини, част от инициатива „София – европейска столица на спорта“. Представителят на клуб „Цар Симеон“ Пловдив взе първо място с с 36 т., а неговите съотборници Никола Генов и Пламен Димов наложиха пълна „пловдивска доминация“ като окупираха почетната стълбичка за съответно второ и трето място с 35 и 34 т. Стартовете в столицата предизвикаха огромен интерес, като бяха изключително оспорвани. Буквално сантиметри определяха сред колоездачите. Следващия етап от състезанията „Долчини къп“ са на 18-19 май, с изкачването на Паничище и стартове в централната градска част на Дупница.  

comment 0
visibility 633
„Долчини къп“

200 колоездачи изкачиха Витоша като част от състезанията „Долчини къп“ (СНИМКИ)

200 колоездачи от над 23 клуба от три държави участваха в изкачването на Витоша, като част от състезанията „Долчини къп“. И тази година те са част от инициативата „София – Европейска столица на спорта“, като в тях участват и състезатели от Гърция и Северна Македония. Колоната тръгна днес следобед от Резиденция Бояна, а старта бе старт бе веднага след кръговото на околовръстното шосе и пътя за Драгалевци. Най-бърз от всички бе Николай Михайлов, състезател на Португалския континентален отбор „Ефател“ финиширал за 52:30 мин. Останалите победите ли са Ивана Николаева, жени: Цвета Нешева, юноши младша възраст: Кристин Балкански, юноши старша възраст: Преслав Балабанов, мъже любители: Георги Вълчев, ветерани 40-49 г.: Станислав Христов, ветерани 50-59 г.: Зоран Ристовски, ветерани над 60 Веселин Рачев. Утре състезанията продължават с колокритериум със спринт на всяка трета обиколка около зала Арена Армеец. Стартовете ще започнат в 11 ч., а финала на асовете при мъжете ще бъде след 15 ч.

comment 0
visibility 885
Маршрутът на изкачването на Витоша

Над 200 стартират в изкачването на Витоша за купа "Долчини"

Над 200 участници са се записали за международното колоездачно състезание Купа Долчини - изкачване на Витоша 2019 в София. На старта ще застанат и представители от Гърция, Сърбия и Македония, съобщиха организаторите от "Долчини". Състезанието е на 4 - 5 май т. г. В него могат да участват освен професионални колоездачи и любители. Наградният фонд на надпреварата е 3000 лв. За изкачването на Витоша ще стартират в няколко категории - девойки, юноши младша и старша възраст, мъже Елит и любители, жени - любители и Мастърс (40-49 год.), Мастърс (50-59 год.), Мастърс (над 60 год.) Стартът е в 14 часа при резиденция Бояна, а финалът е на хижа Алеко.  На 5 май т. г. пък е критериумът, който е само за професионални колоездачи. Трасето е около зала Арена Армеец (виж маршрута на снимката) и плувния комплекс Червено знаме.

comment 0
visibility 520
Байк и Рън за Чепън

Байк и рън за Чепън ще се проведе тази събота край Драгоман (СНИМКИ)

Тази събота край Драгоман ще се проведе осмото издание на една от най-обичаните планински надпревари – „Байк и рън за Чепън“. Състезанието е организирано от магазини „Стената“ и Община Драгоман, официален партньор е Министерство на туризма. Стартът ще бъде даден лично от министър Ангелкова в 9:30 часа. В състезанието се очаква да стартират над 400 човека които ще участват в състезанията по планинско бягане и колоездене. Всеки който не се е записал все още може да го направи онлайн до 18 април.  Старовите номера ще може да се вземат на 16, 17 и 18 април от 10 до 20 ч. от офиса на "Стената". Важно е участниците да носят попълнена и подписана декларация за освобождаване от отговорност. Записаните състезатели с платена такса за участие, които живеят извън София, ще могат да получат стартовия си номер на място преди състезанието от 8 ч. до 9 ч. в Драгоман. Специално за събитието се организира и пътуване с вагон на БДЖ, в който участниците ще могат удобно да превозят велосипедите си до самия старт. Той ще тръгне от Централна гара София с влак КПВ10202 в 07:40, а връщането към София е в 17:45 с влак МБВ7991, съобщават организаторите. Предвидено и специално състезателна програма за децата. „Мини Байк и рън за Чепън“ ще се проведе в парньорство със сдружение „Велоеволюция“ и ще стартира в 10:45 часа.