Легендата "Tour de France" идва във Велинград през юли

-

Снимка: "София в Европа"

L’Etape BULGARIA by Tour de France е масово любителско колоездачно състезание по правилата на голямия Tour de France, насочено към всички, които обичат колоезденето и в частност шосейното колоездене, съобщават организаторите. То е и за големите фенове на Тура, които всяка година неизменно следват кервана и следят под лупа изявите на най-силните колоездачи в света.

L’Etape BULGARIA се организира от Спортен клуб „София в Европа“ - лицензиран от Министерството на младежта и спорта, оторизиран от A.S.O. да проведе едноименното състезание в България, както и от „Sport skills“ - агенция за събития, регистриран Туроператор, който ще отговаря за настаняването и логистиката по време на цялото събитие.

Състезанието ще се състои на 29 и 30 юли 2023 година с център Велинград и региона.

На 29 юли, събота са предвидени подгряващите събития с два старта без състезателен характер - Семейно и Детско каране. През деня участниците ще имат възможност да:
- да посетят Музея на Tour de France, който обикновено се движи с кервана на Тура
- да се снимат с Диди (Дяволът, който обикаля всеки етап на Tour de France) и нахъсва състезатели да дават по-добри резултати
- да подкрепят и децата си в Детското състезание в централната част на града
- да покарат заедно със семейството си (ще се състои Семейно каране без състезателен характер по затворен за движение маршрут из улиците на Велинград)
- да се включат в активности на нашите партньори в изграденото Селище на събитието

На 30 юли, неделя L’Etape BULGARIA ще предложи на участниците два състезателни маршрута с различна дължина и трудност. Колоездачите от начинаещи до опитни ветерани ще могат изберат един от двата маршрута с дължина 57 км и 102 км, в зависимост от спортната си форма. Тези маршрути са предварително проверени, одобрени и категоризирани от експертите на А.S.O. Информация за маршрутите с карта и подробности ще бъдат достъпни за разглеждане в сайта на състезанието www.bulgaria.letapebytourdefrance.com

В неделя сутринта участниците ще бъдат подредени на стартовата решетка неутрален старт като при професионалистите, състезателите ще дефилират по улиците на Велинград, а веднага след излизането от града флаг и летящ старт ще дадат началото на същинската надпревара.

Победители ще бъдат излъчени в по 4 възрастови категории в двете дистанции при мъжете и жените. Всички маршрути ще тръгват от центъра на Велинград като се насочват на юг в дебрите на живописните Родопи по затворени за автомобилно движение пътища, както е по време на едно професионално състезание. Най-високата точка, която ще достигнат колоездачите е 1467 м надморска височина, като общата денивелация за дългата дистанция е над 2700 м.

Участниците в дългата дистанция при мъжете и жените ще спорят за спечелването на следните емблематични фланелки от Голямото състезание TOUR DE FRANCE:
Жълтата – най-желаната фланелка в света на колоезденето, символ на решителност и победа, за първите на финала мъж и жена
Зелената – символ на експлозивност и бързина, предназначена за най-добрия спринтьор (победителите мъж и жена в Спринтовата отсечка на трасето)
Бялата на червени точки - символизираща сила и издръжливост отвъд границите на разума е предназначена за Краля на Планината (КОМ - KingOfMountain) и Кралицата на Планината (QOM) в изкачванията
Бялата - символ на младежки дух и обещаващ характер за най-добър млад състезател отново мъж и жена

Регистрацията за участие в състезанието ще бъде отворена на 01 февруари 2023 г. в сайта на състезанието www.bulgaria.letapebytourdefrance.com

A целта на този формат и това събитие се изразява в няколко направления:
- Популяризиране на колоезденето като достъпен и масов спорт
- Популяризирането на България като място за туризъм и добра възможност за колоездене
- Популяризирането на Велинград и Родопите като дестинация за туризъм и добро място за колоездене
- Популяризиране на марката Tour de France извън колоездачното общество
- Задълбочаване на връзката между марката Tour de France и нейните фенове по цял свят, превръщането й в една икона на колоезденето

Специалната награда от А.S.O към участниците е:
Първите трима в класирането на дългата дистанция за мъже и жени в L’Etape BULGARIA by Tour de France ще получат безплатно участие по един от оригиналните етапи на Tour de France през 2024 г, който ще бъде обявен при представянето на TDF 2024 тази година.
Всички регистрирали се участници в L’Etape by Tour de France от всички държави ще могат да се регистрират с предимство за този етап през 2024 г.
Тазгодишният L'Etape du Tour 2023 във Франция например ще се проведе на 9 юли и ще събере на старт шампионите от различните държави, участници в етапите от други страни, както и любителите на Обиколката. На старт това лято ще се съберат около 16 000 колоездачи, които ще предизвикат себе си по 152 км трасе с 4100 м денивелация между Анемас (Annemasse) и Морзин (Morzine), по този маршрут само няколко дни по-късно ще премине 14-ият етап от Тура.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тимът на "Роман" спечели комплексната Купа на първенството за дец......

Представителите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства "Роман" грабнаха Купата за комплексен първенец в със...

Прочети още keyboard_arrow_right