Олимпийската щафета ще финишира пред Френския институт в София

-

Снимка: Фондация “София - Европейска столица на спорта”

За първи път факелната щафета в чест на Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец ще финишира пред Френския институт у нас на площад „Славейков“ в столицата, съобщават от Фондация „София – Европейска столица на спорта“.

Така предаването на символичния огън този петък, на 23 юни, ще се свърже с домакините на следващите летни олимпийски игри, които ще се състоят в Париж идното лято. Отбелязването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец се организира от Българския олимпийски комитет, Френския институт в България, Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Националната спортна академия и Националната олимпийска академия.

Факелът ще потегли малко след 9.00 ч. от новооткрития Олимпийски център в Национална спортна академия „Васил Левски“, където рано сутринта в петък се събират представители на олимпийските клубове от страната и чужбина. Заедно със студенти от НСА и ученици, те ще бъдат част от факлоносците на символичния олимпийски огън, които ще изминат 8-километровия маршрут до центъра на София. Щафетата ще премине последователно по следното трасе през символични за града и българската история дестинации: старт от НСА „Васил Левски“ – Национален стадион „Васил Левски“ - Министерство на младежта и спорта - Софийски университет „Климент Охридски“ – Паметник на Апостола на свободата Васил Левски – Монумент на Вечния огън – Национален театър „Иван Вазов“ – финал на площад Славейков.

Пристигането на групата на площада в центъра на града се очаква около 11.15 ч. Там младежите ще предадат факела на ръководителите на БОК в присъствието на посланика на Франция у нас Жоел Мейер. Пред входа на Френския институт в България официалните гости ще приветстват участници, гости и зрители на церемонията, ще последва и кратък поздравителен адрес от спечелилата най-много олимпийски медали за България Мария Гроздева. Двукратната олимпийска шампионка и легенда на спортната стрелба празнува своя рожден ден точно в Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец.

Веднага след това на специални сетове на площада ще започнат демонстрациите по най-новия олимпийски спорт брейк и по завърналите се в олимпийската програма бейзбол и софтбол. Зрителите ще видят спиращи дъха изпълнения на българските брейкъри, които от миналата седмица вече могат да се похвалят със световна титла при младите. Коментарът ще е на президента на Българската федерация Калин Калинов. Тези надпреварите вече са олимпийски спорт и са включени в програмата на игрите в Париж през 2024 г. Във френската столица следващото лято ще се определят първите в историята олимпийски шампиони, а преди 5 години този спорт направи дебют като демонстративен на младежката олимпиада в Буенос Айрес.

Също в специално изградена зона на площада ще се състоят демонстрации по бейзбол в градска среда, известен под името „Бейзбол5“. Специалисти ще разясняват правилата и нагледно ще показват тънкостите на тази разновидност, а под ръководството на едни от най-добрите български състезатели и треньори всеки ще може да пробва умения в атрактивната дисциплина. За първи път спортът "Бейзбол5" ще е демонстративен на младежките олимпийски игри в Дакар през 2026 г.

В програмата по посрещането на огъня в София е предвидена и викторина с няколко въпроса, свързани с олимпийските игри и с Париж’2024, като наградите за знаещите са олимпийски сувенири. Желаещите ще могат да се включат и в импровизиран „урок по френски за начинаещи“. Церемонията на столичния площад „Славейков“ ще завърши с обща снимка за спомен пред входа на Френския институт в България. С различни активности БОК ще отбележи международния Олимпийски ден и Деня на българския олимпиец в десетки други селища на страната.

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на международния Олимпийски ден. На тази дата преди 127 години в парижката Сорбона се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника, заедно с Деня на българския олимпиец.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Гриша Ганчев и синът му Данаил Ганчев се оттеглят от управлението......

След осем години начело на най-успешния футболен клуб в България, г-н Гриша Ганчев и г-н Данаил Ганчев се оттеглят от уп...

Прочети още keyboard_arrow_right