София с още 11 спортни зали, столицата получи признанието на ACES (СНИМКИ)

photo_library
 • Анатоли Илиев на Гала вечерта на ACES в ЕП в Брюксел

  Снимка: Столица.bg

 • Анатоли Илиев на Гала вечерта на ACES в ЕП в Брюксел

  Снимка: Столица.bg

 • Анатоли Илиев на Гала вечерта на ACES в ЕП в Брюксел

  Снимка: Столица.bg

6 се проектират, а други 5 се изграждат съвместно на Столична община с национални федерации и известни спортисти

София стана прецент в 20-годишната историята на Асоциация на европейските градове и столици на спорта - ACES. Не случайно столицата на България бе определена за "Европейска столица на спорта 2018" и за първи път титлата бе запазена и след това. Това е най-голямото признания и оценка за работата на фондация "София - Европейска столица на спорта".

На Гала вечер в Европейския парламент в Брюксел секретарят на Фондацията Анатоли Илиев бе награден за най-активния член на ACES. Както е известно той е координатор за Балканите. С неговата помощ и подкрепа Пазарджик получи титлата "Европейски град на спорта 2020", както и турския град Чорлу.

С още 11 ще се увеличат спортни зали деца и възрастни в София, където ще могат да спортуват. Столична община вече е финала на проектирането на 6 нови многофункционални спортни зали в училищата и 5 други в партньорство с федерации и изявени спортисти.

Те са в училищни дворове – в 51 СУ "Елисавета Багряна" в "Хиподрума", във 2 СУ "Емилиян Станев" в "Павлово"; 55 СУ "Петко Каравелов" в "Дъpвеница"; 56 СУ "Пpоф. Константин Иречек" в "Люлин 8"; 79 СУ "Индира Ганди" в „Люлин 7"; 144 СУ "Народни будители" в "Младост. Тези зали дават възможност за повече спорт за всички в кварталите.

Изграждат се и 5 нови спортни зали в партньорство със спортни федерации и изявени спортисти. Едната е в район „Слатина“ на ул.“Слатинска река“. Другите са в район в район „Подуяне“ до метростанцията в „Левски Г“, в район „Люлин“ на ул. „Дж. Неру“ и ул. „И. Ганди“, района „Лозенец“, в район „Илинден“ на бул. „Сливница“ срещу входа на Западен парк.

Удвоена е и помощта за детските спортни школи с Програмата за директно финансиране на столичните клубовете. Насърчава се развитието на детско-юношеският спорт с Програмата. До момента са подкрепени 198 спортни клуба. Програмата стартира преди 4 години с 39 кандидатстващи, които бяха подпомогнати с 400 000 лв.

По предложение на „София – Европейска столица на спорта“ за 2019 година Столична община е удвоила финансовата подкрепа на 800 000 лв. С нея бяха подпомогнати 70 клуба – 65 в колективните спортове и 35 в индивидуалните.

За 2020 година Фондацията предлага увеличение на директната финансова помощ на 1 млн. лв., защото нараства броят на кандидатстващите клубове от индивидуалните спортове и те показват отлично усвояване на средствата и същевременно спортни резултати. Средствата отиват приоритетно за развитието на детско-юношеския спорт, за школите и академиите, за децата на София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 169 Гласове)
 • На време (13%, 55 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 110 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 427 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Борис Бонев призова Кралев да прехвърли руината "Червено знаме" н......

Изоставеният, разрушен, окраден, съсипан и превърнат в сметище плувен комплекс "Червено знаме" да се прехвърли от Минист...

Прочети още keyboard_arrow_right