София с още 11 спортни зали, столицата получи признанието на ACES (СНИМКИ)

photo_library
  • Анатоли Илиев на Гала вечерта на ACES в ЕП в Брюксел

    Снимка: Столица.bg

  • Анатоли Илиев на Гала вечерта на ACES в ЕП в Брюксел

    Снимка: Столица.bg

  • Анатоли Илиев на Гала вечерта на ACES в ЕП в Брюксел

    Снимка: Столица.bg

6 се проектират, а други 5 се изграждат съвместно на Столична община с национални федерации и известни спортисти

София стана прецент в 20-годишната историята на Асоциация на европейските градове и столици на спорта - ACES. Не случайно столицата на България бе определена за "Европейска столица на спорта 2018" и за първи път титлата бе запазена и след това. Това е най-голямото признания и оценка за работата на фондация "София - Европейска столица на спорта".

На Гала вечер в Европейския парламент в Брюксел секретарят на Фондацията Анатоли Илиев бе награден за най-активния член на ACES. Както е известно той е координатор за Балканите. С неговата помощ и подкрепа Пазарджик получи титлата "Европейски град на спорта 2020", както и турския град Чорлу.

С още 11 ще се увеличат спортни зали деца и възрастни в София, където ще могат да спортуват. Столична община вече е финала на проектирането на 6 нови многофункционални спортни зали в училищата и 5 други в партньорство с федерации и изявени спортисти.

Те са в училищни дворове – в 51 СУ "Елисавета Багряна" в "Хиподрума", във 2 СУ "Емилиян Станев" в "Павлово"; 55 СУ "Петко Каравелов" в "Дъpвеница"; 56 СУ "Пpоф. Константин Иречек" в "Люлин 8"; 79 СУ "Индира Ганди" в „Люлин 7"; 144 СУ "Народни будители" в "Младост. Тези зали дават възможност за повече спорт за всички в кварталите.

Изграждат се и 5 нови спортни зали в партньорство със спортни федерации и изявени спортисти. Едната е в район „Слатина“ на ул.“Слатинска река“. Другите са в район в район „Подуяне“ до метростанцията в „Левски Г“, в район „Люлин“ на ул. „Дж. Неру“ и ул. „И. Ганди“, района „Лозенец“, в район „Илинден“ на бул. „Сливница“ срещу входа на Западен парк.

Удвоена е и помощта за детските спортни школи с Програмата за директно финансиране на столичните клубовете. Насърчава се развитието на детско-юношеският спорт с Програмата. До момента са подкрепени 198 спортни клуба. Програмата стартира преди 4 години с 39 кандидатстващи, които бяха подпомогнати с 400 000 лв.

По предложение на „София – Европейска столица на спорта“ за 2019 година Столична община е удвоила финансовата подкрепа на 800 000 лв. С нея бяха подпомогнати 70 клуба – 65 в колективните спортове и 35 в индивидуалните.

За 2020 година Фондацията предлага увеличение на директната финансова помощ на 1 млн. лв., защото нараства броят на кандидатстващите клубове от индивидуалните спортове и те показват отлично усвояване на средствата и същевременно спортни резултати. Средствата отиват приоритетно за развитието на детско-юношеския спорт, за школите и академиите, за децата на София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 152 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Френски петобоец извоюва победата при мъжете на Световната купа в......

Французинът Пиер Дежарден спечели по драматичен начин победата при мъжете на турнира за Световната купа по модерен петоб...

Прочети още keyboard_arrow_right