ЦСКА подписа със SoftFive за архитектурна и строителна част за ст. "Българска армия"

-

Снимка: Район "Средец", СО

 
"Имаме подписан договор с ЦСКА, в партньорство с английската компания „Триванди“, която подпомага SportFive в изготвянето на архитектурната и строителна част на проектите." Това потвърди пред Гонг.bg Ива Георгиева, официален представител за България на SportFive.

Георгиева е автор на програма за развитие и финансиране на българския спорт, ключов координатор за България в International Management Group, във връзка с изготвянето на „Master plan“ за развитие на българския футбол и изграждане и управление на спортни съоръжения в България, както и главен координатор от страна на немската компания IFS, в подготовката на кандидатурата на България за провеждане на квалификационни мачове UEFA EURO 2020 в София.

"Крайният продукт, който клубът ще получи, е подробен доклад (т.нар. Master plan), съдържащ конкретен бизнес-модел, както и ноу-хау за ефективно изграждане и управление на съоръжението на клуба. Това е нашият подход на работа – да създадем детайлна „пътна карта“ за дългосрочна устойчивост на всеки проект, преди да се ангажираме с него. Докладът е разработен, като са отчетени всички екологични и законови изисквания за изграждане на спортно съоръжение в защитена местност", каза тя.

Георгиева заяви, че като международно утвърдена компания, преди да се говори за строителство или реконструкция, най-съществената задача е компанията да бъде убедена, че проектът ще бъде естествено интегриран към съществуващата екологична, социална и икономическа среда. Съществена част от доклада са предложените зелени и социални решения, насочени към съхранение и увеличаване на парковата среда, която в момента е зле поддържана.

"Софиянци са изключително облагодетелствани от възможността да имат този парк в централните части на града, който трябва да бъде опазен, но също – да бъде правилно поддържан, за да бъде притегателен за хората. Нашият доклад е съобразен с всички изисквания на Столична община и дава завършената картина за това как би могъл да бъде развит парка в контекста на наличните спортни съоръжения", подчерта Ива Георгиева.

По думите ѝ феновете на ЦСКА нямат основание за притеснение. Екипът на компанията се е срещнала с главният архитект на София Здравко Здравков, който е потвърдил, че отборът ще има нов стадион. Разбира се, при спазване условията, които ще бъдат утвърдени в т.нар. Общ устройствен план, който предстои да бъде предложен на обществено обсъждане, допълни тя.

По нейно мнение изключително неправилно е парковата среда да изобилства от такива, още повече, голяма част от тях са напълно неизползваеми. Например, на разстояние от 200 метра има два стадиона – Националният стадион „Васил Левски“ и стадион „Българска армия“, като и двете съоръжения не отговорят на съвременните изисквания за качество, сигурност, достъпност и предлагани услуги, каза още Георгиева, като отбеляза, че това е един от въпросите, на които трябва да се обърне особено внимание при предстоящото обсъждане на ПУП.

"Нашето мнение е, че когато говорим за опазване и съхранение на парка трябва да бъдат отчетени даденостите, като бъдат предложени умни решения, които естествено да бъдат интегрирани в зелената среда. Спортът, както всяка друга човешка дейност, е поставен във физическата среда и е неизбежно да няма въздействие върху нея. Корените на екологичните проблеми се намират в местните условия на околната среда и в този контекст трябва да се анализира взаимодействието на спортните общности със средата, в която се извършват нейните дейности.

Това е и нашата задача за постигането на която разчитаме на мнението и подкрепата на обществеността, Столична община, държавата, както и на всички групи, пряко и косвено ангажирани с темата „Опазване и възстановяване на парк „Борисова градина“, каза още Георгиева.

Извършените от компанията проучвания са в посока изследване на възможностите за връщане на парка на софиянци в частите, в които съществуват неизползваеми съоръжения, отнемащи площи, които могат да бъдат залесени, по начин по който те да бъдат притегателни за всички хора, не просто за футболните фенове, разказа експертът. Изготвен е бил пълен анализ на настоящите добри и лоши екологични практики в парка, както и възпрепятстващите фактори за по-нататъшни екологични подобрения в тази посока. Това е позволило да бъдат предложени иновативни и приемливи за обществото предложения, които ще бъдат предоставени на широката общественост, както и пред целеви групи, конкретно отговорни за опазването на парка. 

"Все повече спортните обекти и арените на стадионите в Европа прилагат иновативни, зелени инициативи за насърчаване на спорта и устойчивото развитие на околната среда. Ние вярваме, че София има всички предпоставки да се превърне в добър пример в тази посока", заяви експертът.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ЦСКА за мача с „Левски“: „Червени" и "сини" привърженици ще бъдат......

Футболен клуб ЦСКА излезе със съобщение към своите фенове за вечното дерби с „Левски“. Мачът ще се изиграе т...

Прочети още keyboard_arrow_right