Зам.-министърът на спорта Дашева раздели една програма на две и ги обяви за нови (СНИМКИ)

photo_library
  • Зам.-министърът на спорта Дашева раздели една програма на две и ги обяви за

    Снимка: ММС

  • Зам.-министърът на спорта Дашева раздели една програма на две и ги обяви за

    Снимка: Фейсбук

  • Зам.-министърът на спорта Дашева раздели една програма на две и ги обяви за

    Снимка: Фейсбук

С 15% по-високи възнаграждения на треньорите предвиждат новите програми на ММС, засега не е ясно откъде ще дойдат парите

Министерство на младежта и спорта най-после представи програмите за финансиране на федерациите. Измислените от зам.-министъра на спорта Даниела Дашева са представени като две нови програми пред представители на спортните федерации днес.

Едната е  „Програма за финансово подпомагане на проекти за олимпийска подготовка“, втората е „Програма за финансово подпомагане на проекти за развитие на спорта за високи постижения за олимпийски спортове“.

Истината е, че те не са нови! Дашева е разделила досегашната "Програма за кадровото осигуряване на олимпийската подготовка и спорта за високи постижения" на две. На "творческото" представяне днес пред федерациите присъства и предшественикът на Митко Илиев - Весела Лечева, като председател на федерацията по спортна стрелба.

И отново решаващи ще са субективни фактори - разделяне на спортовете на групи и безкрайни комисии със знайни и незнайни експерти, които ще определят парите за всяка федерация.

Преди по-малко от месец, в края на септември, проф. Дашева се изживявала и като методист в залата по художествена гимнастика като инспектираща недостижимата по успехи Весела Димитрова, треньор на ансамбъла по художествена гимнасти с бронз от Олимпиадата в Рио де Жанейро и злато в Токио. Дашеви е посетила ансамбъла на подготовка на базата на "Белмекен", което е още едно доказателство за нейната страст км планината. 

"Българските гимнастички представиха пред Дашева и експерти от дирекция "Спорт за високи постижения" новите съчетания, с които ще участват на Олимпийските игри в Париж догодина. По време на посещението проф. Дашева обсъди със старши треньора на ансамбъла Весела Димитрова подготовката на грациите", похвалиха се от ММС.

Какви ли съвети е дала на треньорката на олимпийските шампионки от Токио? Колко години е стажът на проф. Дашева като треньор?

На представянето в ММС особено вълнуващо е съобщено, че се вдигат с 15% заплатите на треньорите и техните екипи. "Конкретно при треньорите максималното финансиране от ММС може да достигне 3900 лв. месечно при таван от 3400 лв. досега", съобщават от ММС.

На въпрос откъде ще дойдат тези пари и дали те ще са включени в бюджетите на федерациите, или ще са допълнително, отговорът е бил свиване на рамене.

От спортните среди припомнят, че проф. Дашева е била министър на спорта в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков. През 2021 г. тя бе консултант на БСП и като такъв присъства на консултациите за спорта за съставяне на правителство на ПП. След това беше главен съветник на коалиционния партньор - министъра на спорта Радостин Василев (ИТН) , обиди му се и безславно си тръгна от бул. "Васил Левски" 75. После се вля в партията на служебния премиер Стефан Янев и стана активен член на "Български възход".  На последните парламентарни избори "Възходът" спадна и не влезе в парламента, но Дашева бързо забрави политическата си принадлежност и стана зам.-министър на министър от ПП, защото е била ръководител на научната работа на министъра на спорта Митко Илиев в НСА. Сега Дашева записа поредното "ноу хау" в родния спорт - делиш старата програма на две и ги представяш за нови. 

Ето и похвалното слово на ММС за "новите" програми на проф. Даниела Дашева.

С 27% повече месечни средства за подготовка на спортистите и с 15% по-високи възнаграждения за треньорите и техните екипи предвиждат новите програми за финансово подпомагане на Министерството на младежта и спорта за 2024 г. Те бяха представени от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев и неговия заместник проф. Даниела Дашева пред федерациите, администриращи олимпийски спортове. „ММС и федерациите трябва да продължат да работят заедно и все така в добър диалог, за да може българските състезатели да се подготвят добре и да се представят достойно на Олимпийските игри в Париж догодина“, заяви министър Илиев. Той бе категоричен, че екипът на ММС е отворен за предложения от федерациите в името на развитието на българския спорт.
В новите програми е заложено осигуряването на по-добри условия за ефективен тренировъчен и състезателен процес на базата на завоюваните квоти за участие в Олимпийските игри в Париж 2024 г., постигнатите резултати в периода 2021-2023 г., социалната значимост на спорта, приоритетите на ММС и др. С повишението от догодина личните месечни средства за подготовка и възстановяване на спортистите ще достигат максималната сума от 3800 лв. при 3000 лв. към момента. Такова финансиране ще получават спортистите, спечелили олимпийска квота. С 15% се увеличават възнагражденията на треньорите и техните екипи. Конкретно при треньорите максималното финансиране от ММС може да достигне 3900 лв. месечно при таван от 3400 лв. досега.
През следващата година федерациите по олимпийски спортове ще могат да кандидатстват с проекти по две нови програми - „Програма за финансово подпомагане на проекти за олимпийска подготовка“ и „Програма за финансово подпомагане на проекти за развитие на спорта за високи постижения за олимпийски спортове“.
Целта на програмата за олимпийска подготовка е да осигури възможност и условия на спортистите ни за постигане на високи спортни резултати на проектоолимпийските отбори. Проекти ще могат да подават федерациите, администриращи спортове, включени в програмата на Летните олимпийски игри в Париж 2024. Федерациите ще бъдат разпределени в пет групи по определени критерии.
Осигуряването на условия и възможности за високи спортни резултати в международни състезания е в основата на втората представена днес програма - за развитие на спорта за високи постижения. В нея попадат индивидуални и колективни спортове, които са включени в програмата на Летните олимпийски игри Париж 2024 и Зимните олимпийски игри Милано Кортина 2026.
Ръководствата на федерациите бяха запознати и с подобрената програма за финансово подпомагане на проекти за кадрово и научно-методическо осигуряване. Именно в нея е предвиденото увеличение на възнаграждения на треньорите и техните екипи, а изцяло нов елемент е научно-методическото осигуряване на подготовката на спортистите.
Очаква се програмите да бъдат утвърдени от министъра на младежта и спорта до 31 октомври т.г., като срокът за кандидатстване е до 1 декември т.г.
Предстои да бъде представена и Програмата за финансово подпомагане на развитието на спорта за високи постижения за неолимпийските спортове.

Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СДВР ще разчита на записи от дронове за мача в събота...

ЦСКА и Левски се изправят един срещу друг в събота от 16:15 часа на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Пред...

Прочети още keyboard_arrow_right