Арх. Любо Георгиев си тръгва от Московска 33, няма да е урбанист №1 на столицата

Арх. Любо Георгиев се тръгва от Московска 33, няма да е урбанист №1 на стол

Снимка: Фейсбук, личен профил

Арх. Любо Георгиев напуска Московска 33 с неудовлетворени амбиции да стане зам.-кмет на Столична община и се оттегля от Столична община, обяви самият той във фейсбук. 

Воденият от него Екипът на София даде мощен експертен тласък в предизборната кампания на софийската коалиция ПП-ДБ, Спаси София по отношение на градоустройство и планиране в София.

Арх. Любо Георгиев: В София има над 1400 обекта културно наследство, само 800 са декларирани

Архитектът бе един от съветниците на кмета Васил Терзиев и отговаряше за Направление "Архитектура и градоустройство". За разлика от другите съветници на Терзиев, които вече станаха зам.-кметове, Георгиев сам се отказал да влезе в екипа на заместниците на Московска 33.

Визия за София: В каква столица искате да живеете

Арх. Георгиев бе директор на общинското дружество Софияплан повремето на Йорданка Фандъкова. С екипа си изнесе тежкото проучване на Визия за София и успяха за вкарат и да се гласува в СОС стратегическия документ, но не и мерките, за да започне да се работи по Визия за София. След това архитектът, който бе и модератор на срещите с известни архитекти от чужбина от поредицата "Разговори за града", напусна Софияплан и направи Екипът на София.

Арх. Любо Георгиев: Само 15% от капацитета на минералната вода в София се използва

Известен е като отличен урбанист и се говореше, че ще бъде зам.-кмет с ресор градоустройство, като основната му задача ще бъде да се подготви нов ОУП на София.

"Екипът на София": Градоустройствените решения да следват анализите и в кварталите

От няколко месеца арх. Любо Георгиев следеше работата на НАГ и бе като супервайзор на главния архитект на София Здравко Здравков. Професионално обаче се сблъскаха интересите на арх. Георгиев с някои от експертите и съветниците в коалицията ПП-ДБ, Спаси София.

Визия за София претвори столицата в макет под купола на Ларгото (СНИМКИ)

Никой не получи отговор на логичния въпрос какво отговорност ще носи зам.-кметът по градоустройство. И за разлика от неговите колеги - заместници на Терзиев, които имат по 2 или 3 ресора, архитектът като зам.-кмет щеше да прави само предложения.

С 33 гласа "за" СОС прие дългосрочната стратегия “Визия за София”

По неофициална информация арх. Любо Георгиев не се е сработил и с администрацията на Московска 33. 

Ето и поста му във фейсбук:

Минаха три месеца от местните избори. Аз и десетки членове на Екипът на София вложихме безвъзмездно своите опит и знания, време и име, за едно ново, по-качествено и различно по дух управление на София. Продължаваме да вярваме, че то е възможно.
Екипът не участва в изборите за София с политически позиции - районни кметове и общински съветници. Техните номинации и кампания беше осъществена от партиите в коалицията. Ние приоритизирахме подготовката на управлението – програма и планове за действия за всички ресори – опирайки се на разбирането, че силен старт е задължителен за това различно по дух управление. Много от ресорите останаха без ръководител до след изборите и нямахме възможност да сме полезни в тях.

Реформите бяха в основата на подготвителната работа, която извършихме за следващото управление на столицата. Продължаваме да смятаме, че за да потръгнат нещата по нов начин, са необходими много и истински (!) реформи в Столична община - от структурата на администрацията, през организацията на процесите, работата с публичните ресурси, та до публичността и комуникацията. Сега, с избран председател на Общинския съвет, дано общината най-сетне да може да заработи на пълни обороти.

След изборите единствено аз от близо 100-те експерти от Екипът на София бях приет в управленския екип на кмета. На временната позиция съветник на кмета, до провеждането на реформа в сектора градско планиране. Реформа, за която сме говорили в подробности неведнъж публично, например тук - https://www.facebook.com/events/864693941716372

От тази седмица спирам да съм съветник на кмета. Правя това, защото не разполагам с инструментите и разбирането, необходими за реализацията на действията, които предложихме още преди изборите. Не смятам, че съм пълноценен член на настоящия управленски екип. Не мисля, че така съм най-полезен на София.

Преди една година заедно с мои съмишленици от Екипът на София, както и представители на граждански организации и партии представихме нашето виждане за това как трябва да се управлява нашият град: https://www.facebook.com/events/507562508085918

Продължаваме да вярваме в този модел и продължаваме да работим за него. Аз лично ще продължа да бъда обективен в преценката си и да работя за доброто бъдеще на София. Пожелавам успех на кмета Васил Терзиев, на управленския му екип и на Общинския съвет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (33%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 112 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на София пред НСОРБ: Червените линии се поставят от гражда......

Местната власт е най-близо до гражданите. Във време на предизвикателства и промени от нас се очаква да познаваме най-до...

Прочети още keyboard_arrow_right