Кметът Фандъкова пред СОС: Това е бюджетът на София и на софиянци, по който би трябвало да работи и следващият кмет

Кметът Фандъкова пред СОС: Това е бюджетът на София и на софиянци, по който

Снимка: Столица.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова общинските съветници да подкрепят Бюджет'23 на Столична община на сесията на СОС. 

"Надявам се на конструктивни дебати. Благодаря на колегите, които работиха по подготовката на бюджета и с които за поредна година защитихме най-високия кредитен рейтинг на общината, което е независима външна оценка за нашата финансова политика. Надявам се да гласувате бюджета. Това не е бюджетът на Фандъкова, моят мандат приключва след няколко седмици. Това е бюджетът на София и на софиянци, по който би трябвало да работи и следващият кмет", каза пред общинските съветници столичният кмет.

Ето и цялото изказване:

Надявам се на конструктивни дебати. Благодаря на колегите, които работиха по подготовката на бюджета и с които за поредна година защитихме най-високия кредитен рейтинг на общината, което е независима външна оценка за нашата финансова политика.

Надявам се да гласувате бюджета. Това не е бюджетът на Фандъкова, моят мандат приключва след няколко седмици. Това е бюджетът на София и на софиянци, по който би трябвало да работи и следващият кмет.

Намираме се в безпрецедентна ситуация – на 14 септември да разглеждаме годишния бюджет на Столичната общината за настоящата година. Заради политическата криза в държавата държавният бюджет, от който зависи приемането на общинския, беше приет в началото на август. При спазване на законовите срокове днес разглеждаме бюджета на СО за 2023 г. Въпреки липсата на бюджет, не спряхме работа.

С подкрепата на всеки от вас през май гласувахме Инвестиционната програма на София за 2023 г., която позволи както на мен, така и на 24-те кметове на райони да работим по започнати и подготвени нови обекти. Това беше безпрецедентно обединение на всички политически сили в общинския съвет.

През тези 4 години ни се случиха много неща – световна ковид-пандемия, огромен ръст на инфлацията, на цените на горивата и на цените на всички стоки и материали, война в Украйна и бежански вълни. Ние знаем колко разправии ни е струвало, но в нито един момент не позволихме да оставим 1,3 млн. граждани на София без транспорт, без осветление, без строителство на пътища и детски градини, без поддръжка на града. Изборите, които идват след 6 седмици са съвсем закономерна част от демократичния процес. Нека да не ги превръщаме в бедствие за хората. Те ще изберат кого от вас да подкрепят според решенията, които им предлагате, а не кризите, които сте създали, за да привлечете вниманието им. И не, това София да остане без бюджет само защото след няколко седмици има избори, не е решение, а предизборни трикове.

Накратко ще представя предложения от мен бюджет за 2023 г. Общият размер на бюджет 2023 на Столична община е 2,555 млрд. лв. Гордея се, че последният бюджет, който направихме е два пъти по-голям от първия ми бюджет като кмет през 2010 г. Дали това е амбициозен бюджет – да! Още повече, това е това е реален бюджет, без дефицит, без неосигурени средства, а с реални проекти за нови улици и булеварди, за пътна безопасност, за строителство на детски градини и училища, с разширение на метрото, със 100 км нова канализация и т.н.

През 2010 г. приходите от местни данъци, такси и приходи от собственост на Столична община бяха 460 млн. лв. Днес собствените приходи на общината са двойно повече - 930 млн. лв. Това показва по-добра събираемост, по-голяма бюджетна дисциплина без вдигане на основните данъци и такси.

За 14 години защитихме за София 4 млрд. лв. безвъзмездни европейски средства – това са близо два годишни бюджета на общината. Това е голям успех за екипите, които са работили за тяхната защита, включително и за вас, които сте гласували подкрепа за тези проекти. И тази година сме осигурили над 295 млн. лв. европейски средства за конкретни обекти. През декември тази година завършва програмния период по оперативните програми, по които работим и всеки от тези обекти, за да няма загуба на средства, трябва да бъде завършен и разплатен. Това е една от основателните причини, поради които София не трябва да остава без бюджет за 2023 г.

Общият размер на капиталовата програма е 670,4 млн. лв.

Най-голям дял насочваме за основен ремонт и изграждане на улици и булеварди. Това са 200 млн. лв. за изграждането на 16 нови улици и булеварди и основни ремонти на 36 пътни обекта. Задължително трябва да продължим с довършването на последните участъци от третия градски ринг, който свързва бул. „България" и бул. „Симеоновско шосе".

След 3 дни започваме изграждането на последния участък от новия бул. „Филип Кутев", южното платно между „Черни връх" и „Сребърна". До 2-3 седмици очаквам да започнем пробива на новия бул. „Тодор Каблешков" – последният участък между ул. „Луи Айер" и „Черни връх", а до средата на октомври пробива на бул. „Рожен" и източния надлез над жп линията при „Бакърена фабрика". Това са огромни проекти – ключови за града, който се нуждаят бюджет. Трябва да продължим и с основните ремонти на ключови квартални улици като „Кукуш", „Народен герой", „Народно хоро" и улици във „Възраждане", „Красно село" и „Кръстова вада".

Заедно гласувахте новата програма за изграждане и ремонт на тротоари. В този бюджет сме предвидили над 48 млн. лв. за тротоари във всички 24 района и за изразходването на тези средства също е нужен бюджет.

Изключително важно е завършването на ВиК обектите, които близо 70% се финансират от оперативна програма „Околна среда". Това са 100 км канализация в 12 квартала и населени места. Общият размер на инвестицията е 105 млн. лв.

79,5 млн. лв. са средствата за изграждането на метрото от „Хаджи Димитър" до „Левски Г". Строителите работят, а за нужната индексация на тези средства по Плана за възстановяване и устойчивост, имам уверението от министъра на финансите, че ще бъде заложена в държавния бюджет. Вчера МС гласува и предоставянето на предвидените в настоящия държавен бюджет 40 млн. лв., след разговорите ми с министър Василев, с които да стартира участъка през „Слатина" след обжалванията и програмите за нови метровлакове.

Над 78 млн. лв. са отделени за ремонти и за изграждането на нови детски градини и училища. От началото на годината построихме 7 нови сгради на детски градини, до декември ще са готови още 10. И нови 12, които също са в строителство, ще бъдат довършени догодина. Средствата затова също са в този бюджет.

Отделно от тези средства сме заложили малко над 5 млн. лв. за ремонт и изграждане на повече от 160 детски площадки. Конкретният избор на площадки и е на кметовете на райони, както и самото изпълнение.

2,6 млн. лв. са предвидени за 3 нови спортни игрища, скейт парка в Северен парк и основни ремонти на 13 спортни площадки.

Над 56 млн. лв. са средствата в сектор „екология". Големият акцент в зелените проекти тази година е цялостното реновиране на междублокови пространства по програмата за премахване на т.нар. „кални точки". По нея също работят кметовете на райони. Успяхме да защитим 9 млн. лв. европейски средства по тях, които също трябва да бъдат инвестирани и отчетени до края на тази година. На финала е и проектът за безплатна подмяна на печки на дърва и въглища с екологични варианти - над 21 млн. лв. от двете програми ОПОС и Лайф. Предвиждаме и изграждането на два парка, за които проектите са вече готови –в „Младост" 3 и в „Красно село", както и градинка на името на Татяна Лолова в „Слатина" и инвестиции в парк „Гео Милев".

Над 29,6 млн. лв. са инвестициите в областта на културата тази година. Част от средствата са защитени европейски средства за реставрацията на минералната баня в „Овча купел" и основния ремонт на театър „София". Със собствени средства осигуряваме нова сценична техника за театър „София" и центъра за съвременно изкуство „Топлоцентрала".

8,6 млн. лв. са инвестициите в нова техника и ремонти на общински болници и ДКЦ-а.

Над 3 млн. лв. инвестираме в 5 центъра за социални услуги на хора без дом и на хора в неравностойно положение.

9,5 млн. лв. са предвидени в различни проекти за подобряване на сигурността в града – това включва разширение на видеонаблюдението, камерите за контрол на скоростта, които вече закупихме, за улично осветление и пътна безопасност.

Като общински съветници с опит знаете, че през общината преминават средствата за всички учителски заплати и за издръжката на всички детски градини и училища. Голяма част от тях са държавна отговорност, гласувана в държавния бюджет, друга - са местна отговорност. В бюджета пред вас, всеки може да види разпределянето на средства. Да, парите за увеличението на учителските заплати са осигурени в държавния бюджет, но разпределянето им от директорите става по ред, който общината приема. Затова са и притесненията на всички директори, защото в държавния бюджет средствата не са разписани колко са за заплати, колко са издръжка – а и двете трябва да бъдат осигурени, което вече е наша отговорност. Да си заравяме главата в пясъка и да казваме, че директорите и без нас ще се оправят, обезсмисля ролята на общинските съвети изобщо и е прехвърляне на отговорност.

Издръжката на всички разкрити през годината нови групи в детски градини винаги се поема от общината. Това е записано и в последното постановление на министерския съвет от август тази година. Откритите през годината нови групи са местна отговорност – в София става дума за 87 групи и 2200 деца. Сигурно в дебатите ще има съветници, които ще продължат да го отричат, но това не променя правилата и законите.

За предвиденото увеличение на заплатите на артистите и общинските оркестри – поне надявам се, че няма да имате спор, защото това винаги е било общинска отговорност.

Дали трябва да наказвате групи от хора, независимо кои, само защото идват избори, ще решите вие. Това е лично решение на всеки общински съветник, така както и отговорността в крайна сметка е винаги лична.

Благодаря на единствената политическа група в общинския съвет, която внесе писмено и официално предложения за бюджета - „Патриоти за София".

Прочетох изказванията на някои съветници, според които незаслужено сме представяли липсата на бюджет на София като апокалипсис. Най-големят апокалипсис за управлението е безотговорността. Ако първото обещание на новото управление, което се предлага на софиянци, е градът ни да остане без бюджет, докато не го спечелите, жалко. Това уважаеми колеги, не е нито обещание, нито амбиция. Това е заявка за безпътица.

Надявам се на конструктивни дебати. Благодаря на колегите, които работиха по подготовката на бюджета и с които за поредна година защитихме най-високия кредитен рейтинг на общината, което е независима външна оценка за нашата финансова политика.

Надявам се да гласувате бюджета. Това не е бюджетът на Фандъкова, моят мандат приключва след няколко седмици. Това е бюджетът на София и на софиянци, по който би трябвало да работи и следващият кмет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Фандъкова: Днес е важно да помним уроците на историята, да работи......

Преди 115 години нашият народ, воден от забележителни лидери, постига националния идеал – свободна и независима Бъ...

Прочети още keyboard_arrow_right