Столична община тегли заем от 100 млн. лв., за да се справи с кризата

Столична община тегли заем от 100 млн. лв., за да се справи с кризата

Снимка: Столица.bg

Заем от 100 млн. лв. ще изтегли Столична община, за да се справи столицата с кризана, която е в резултата на епидемията от COVID-19. Това казва зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов в интервю пред kmeta.bg.

Кредитът ще е от Европейската инвестиционна банка в размер на 100 млн. лв.и парите ще се инвестират в изграждането на 9 ключови за столицата инфраструктурни проекта. Целта е да се намали трафикът от автомобили и да се изведе от центъра на София.

Общината също ще осигури и собствено съфинансиране за реализиране на инфраструктурните обекти. Това са вътрешния ринг на града и за основните булеварди - "Тодор Каблешков", "Филип Кутев", "Рожен", източната тангента, рехабилитацията на тунела към “Люлин", в който трябва да се ремонтират трамвайната, и пътната част. Също така се подготвя и ремонтът на бул. "Александър Стамболийски".

Барбалов споделя, че на централно ниво са инвестирани над 1 млн. лв. за защитни средства, но на този етап не трябва да пестим. Някои районни кметства на Столична община вече се справят и сами с тези разходи, но има и заделен резерв, който е за спешни действия за дезинфекциране на сграда или общинските структури, ако не могат да се справят сами. 

На Московска 33 вече се работи по втората актуализация на бюджета за тази година, както и върху проект за актуализация на бюджета за 2021 г. "Данните, които обработваме, са от януари до края на август. Транспортните дружества са най-тежко засегнати. Намалението на пътниците беше голямо. Имаше и повишени разходи, свързани с непрекъснатата дезинфекция на превозните средства, която се извършва - все неща, които се отразяват негативно, но същевременно транспортната услуга е необходимо да бъде предоставяна", обяснява зам.-кметът по финанси.

Той е категоричен, че въпреки тежката ситуация на градския транспорт в София,  категорично за фалит не може да се говори. Загубата е около 13 млн. лева, но ЦГМ е взел заем от Българската банка за развитие. Заемът от 15 млн. лв. са за финансиране на разплащането на задължения към транспортните оператори. 

Постъпленията в Столична община към момента са 473, 6 млн. лв. което е с 20,5 млн. по-малко в сравнение с миналата година и с 50 млн. лв. от годишния план за 2020 г.

"Ясна е тенденцията при данъците за жилищни сгради - събрали сме от тях 86,2 млн. лева, което е близо до данните от миналата година, а от налозите върху превозните средства - 82,7 млн. лева, което е с 5,2 млн. повече в сравнение с миналата година", коментира Барбалов.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (37%, 80 Гласове)
 • На време (17%, 37 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 39 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 55 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 6 Гласове)
Общо гласували: 217 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Засилени проверки на полиция за носене на маски в Изгрев (СНИМКИ)...

Инспектори и служители на Общинска полиция извършват стриктни проверки за носене на маски в търговски обекти в столичния...

Прочети още keyboard_arrow_right