Започва строежът на детска градина за 8 групи в Манастирски ливади

Започва строежът на детска градина за 8 групи в Манастирски ливади

Снимка: Столица.bg

15 млн. лв. от правителството е голяма глътка въздух в условията на криза, благодарен е столичният кмет

Следващата седмица стартира строителството на първата и засега единствена детска градина в Манастирски ливади-Изток в район Триадица. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката на рехабилитацията на бул. "България" в Бояна сутринта.

Плануваните за строителство от Столична община 7 детски градини и 4 училища в София са на стойност общо 36 млн. лв., а отпуснатите вчера от правителството 15 млн. лв. ще покрият строителстовто на тези, за които има готовност да се започне изграждането, коментира столичният кмет. Градината в Манастирски ливади-Изток ще бъде за 8 групи. До края на месеца започва градежът и на градина в район Студентски. Готовност има и районият кмет на Люлин, а в Красно село са в подготовка, каза Йорданка Фандъкова.

Тя коментира, че числата за недостига на места в детските заведения са динамични, защото постояно в София идват млади хорау които раждат тук и броят на деца се увеличава.

От запазените места в детските заведения за малчугани с хронични заболавяния и СОП не се попълват. Така ще се освободят около 1500 места, които ще бъдат пуснати за кандидатстване през август т. г. "Сега се внася доклад в СОС и се надявам да се одобри от общинските съветници и през август да обявим още 1500 места за кандидатстване", каза столичният кмет.

С 15 млн. лв., отпуснати от държавата, ще се строят само градини и училища. Поискала съм и предала списък с конкретни градини и училища за 36 млн. лв. за 7 детски градини и 4 училища, за част от тях районните кметове имат готовност. Очаквам, разбира се, да участваме в програмата на правителството и да получим още финансиране. Затова районните кметове да видят всички възможности, а финансиране ще намерим, коментира столичният кмет.

Фандъкова бе категорична, че ако трябва няма да се направи един участък на столична улицата, но за детска градина ще има пари. "Защото за хората, за семействата, за всеки един от нас е важно детето му да бъде обгрижено, за да може той да ходи на работа. Оттам нататък може да попътуваме още година по някои не толкова добри улици. Благодарна съм на правителството за тези 15 млн. лв., защото това е голяма глътка въздух в условията на криза. По-важното е да осигурим възможност да строителство и това очаквам да се случи", допълни тя.

"Ако искаме да има повече места в детските градини трябва да не спираме да строим.Ттова беше и целта на моите искания и за допълнително финансиране от държавата. Това е и причината за исканията за промени в наредбите, за да се стори по активно и да се насърчат инвеститори. Само по този начин е възможно да преодолеем недостига на места в градините в София. Ако трябва да работим само при същестуваващата нормативна уредба ще трябват доста години. Обявих вече, че с плановете, които имаме с районните кметове за тази и следващата година изчерпваме подходящите терени по сега действащото законодателство", аргументира се столичният кмет.

Исканите промени нормативната уредба вече са качени обсъждане. Срокът е 14-дневен след което трябва да се направят промените.

"Идеята е да се намали исканото отстояние от 15 метра и ще даде възможност да се строи за повече деца. По изчисления на главния архитект на София в половината от детските градини ще може да се изградят допълнителни помещения за още групи. С кмета на Връбница говорих и той изкупува терен за детска градина. Също така, за да може да се изгради нова нова градина той е намерил подходящ терен, който е подготвил за строителство срещу обещетение, което му предложих. Това означава, че когато се построи една сграда на първи и втори етаж може да се изгради детска градина по всички стандарти и изисквания с площадка за игра и всички условия за децата, както в сега действащите. Не зная защо досега имаше такава съпротива, но благодаря за намесата на премиера Борисов, защото той максимално осигури процеса по промените на тези наредби. Преди 2 дни промените бяха качени на сайтовете на МЗ и МРРБ и след 14-дневния срока за обсъждане, очаквам за бъдат приети", допълни Фандъкова.

Утре на оперитвка на Московска 33 ще бъдат всички районните кметове и основната тема отново ще бъдат терени и строителство на детски градини и училища.

 

 Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 43 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 32 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 17 Гласове)
Общо гласували: 132 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община ще иска заем за стратегически инфраструктурни обе......

Столична община се подготвя да вземе заем за финансирането на големи инфраструктурни обекти в града. Това съобщи кметът ...

Прочети още keyboard_arrow_right