Техническа експертиза ще даде решение за възстановяването на Княжевския лифт

Техническа експертиза ще даде решение за възстановяването на Княжевския лиф

Снимка: stroiinfo.com

Столичният общински съвет е дал разрешение и ще се възложи обследване от независими експерти на сегашното техническо състояние на Княжевския лифт. целта е да се разбере дали е възможно възстановяването му. Това каза кметът на София Йорданка фандъкова пред журналисти при проверката на строителството на детска градина във Владая.

"Имам ясна позиция и искам да бъдат възстановени Княжевския и Драгалевския лифт, но да намерим вариант при спазване на Плана за управление на Витоша. Работим и по двата проекта и търсим начин това да стане при спазване на изискванията на Плана за управление на Витоша. Както е известно той е с изтекъл срок, но е действащ, тъй като новият План за управление не е приет. Така при спазване на правилата искаме да осигурим достъп до планината. Поискахме и СОС разреши да възложим на външни експерти, които да огледат и да дадат становище за възстановяване на Княжевския лифт", обясни столичният кмет.

Столична община с готовност да възстанови Княжевския лифт

Собственикът Витоша ски е обжалвал тази заповед на първа инстанция, но е потвърдено решението на СОС. "Смятаме, че можем да започнем реализацията, собственикът обжалва, но това са общо взето дълги процедури, ние няма да се откажем. Ако намерим начина заедно е най-добре да възстановим съоръжението, но с или без съдействието на собствениците ние ще направим, така че да бъдат възстановени тези лифтовете, защото това са възможности за достъп до планината", допълни Фандъкова.

"Витоша ски" иска реконструкция на Княжевския лифт с кабинки за 8

"През годините имаше много разговори и уверението от страна на собственика за инвестиции. Ако има желание и воля ще се намери начин. В момента основният ни спор е има ли техническа възможност за въстановяване на Княжевския лифт или няма такава. Първо имахме уверението, че има, а след това становището на собственика беше, че няма. Ние искаме да проверим дали има. Дадено е разрешение за обследване от СОС, а техническата експертиза ще каже дали е възможно да се възстанови в същестуващото законодателство", обясни столичният кмет.

В момента работи само Симеоновският лифт. Драгалевският е спрян, а Княжевският над 20 години тъне в разруха. В четвъртък, 10 декември т. г., е обжалването от собственика на втора инстанция. На първа инстанция бе потвърдено решението на Столична община. Фандъкова уточни, че предстои да се възложи такава техническа експертиза в настоящото трасе на Княжевския лифт.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (11%, 67 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (17%, 103 Гласове)
 • Не, несъвместими са (15%, 93 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (49%, 308 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 53 Гласове)
Общо гласували: 624 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В Природен парк "Витоша" чистят пътищата от пясъка, ползван през ......

В Природен парк "Витоша" вече започна чистенето на платната и банкетите по пътя "Драгалевци- Алеко" от ползвания през зи...

Прочети още keyboard_arrow_right