Хирургът от ИСУЛ д-р Димитър Пейчинов: Болниците с най-тежките случаи са на загуба

Хирургът от ИСУЛ д-р Димитър Пейчинов: Болниците с най-тежките случаи са на

Снимка: Столица.bg

Българското здравеопазване е недофинансирано от доста години, смята Димитър Пейчинов, хирург от столичната УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. По думите му болниците, приемащи най-тежките случаи, са на загуба, а в тях се обучават младите лекари, защото са университетски.

Като пример той даде болница ИСУЛ и призна, че от години там има сериозен проблем с липсата на медицински сестри „Повечето университетски, общински, окръжни болници са на загуба, средствата трябва да се насочат натам“, коментира хирургът пред телевизия Bulgaria on air.

Той подчерта, че тези проблеми се знаят, но  последните 10 години не може да се намери решение защо се случва това.

"В тези болници се генерират и най-тежките случаи. Това са болниците, където се "коват" кадрите на държавата, там става обучението на младите лекари. Говори се за източване на Здравната каса от клинични пътеки и медицински изделия, но не знам как е възможно в една държавна болница да се източват клинични пътеки, без това да се знае от цялото ръководство. Когато се изписват пациентите по клинични пътеки, тези пари не влизат в джоба на лекаря. Те се генерират в болницата", коментира д-р Пейчинов

Според него липсата на кадри е най-големият проблем в момента.

"Говорим за медицински сестри и санитари, анестезиолози също. Няма млади момичета, на които мечтата им е да станат медицински сестри. Въпреки че това е една доста престижна професия. Проблемът е основно финансов. Миналата година имаше повишение на заплатите както на лекарите, така и на медицинските сестри и санитарите. Беше достатъчно, но след това започна инфлацията, която изяде повишението", допълни лекарят от ИСУЛ.

Д-р Димитър Пейчинов припомни, че за медицинска сестра се учи 4 години, а след това имат стаж.

"Преди 10 години беше доста по-трудно със специализациите, имаше период, в който изобщо не се допускаха места за специализация. След това нещата се оправиха, отпуснаха места. Тогава не бяха заплатени, а сега вече са. Младите лекари могат да започнат стаж още преди да са завършили", подчерта той. И сподели, че в ИСУЛ има доста млади лекари.

"Има напредък в здравеопазването, но е много бавен. А в ИСУЛ идват пациенти от цяла България и всички са тежкоболни. Ние поемаме най-тежките случаи на държавата. Превенцията за здравето е най-важното нещо. Хората трябва да ходят на лекар не само когато са болни, но и когато са здрави. Това е първата стъпка на профилактиката", препоръча д-р Пейчинов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отлага се въвеждането на електронните рецепти за две групи лекарс......

Измененията в условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти ще влязат в сила с точно посочена дата...

Прочети още keyboard_arrow_right