Почина уважаваният столичен лекар и болничен мениджър д-р Методи Янков

-

Снимка: Health PR

Напусна ни уважаваният лекар, болничен мениджър и общественик д-р Методи Янков. 


Той бе един от радетелите за съвременно здравеопазване и реформиране на системата за подобряване на достъпа на пациентите до навременна и качествена дианостика, лечение и продължаваща терапия у нас, за които работи и се бори в рамките на своя над 40 годишен управленски опит в здравеопазването. Той бе първият директор на Столична здравноосигурителна каса и неговата визия винаги е била финансирането да следва адекватно потребностите на пациентите. Той бе и един от именитите болнични мениджъри у нас. През годините е ръководил най-големите акушеро-гинекологични болници в страната – Университетска болница „Майчин дом“, Първа АГ болница „Света София“, Трета АГ болница в София. Изпълнявал е ръководни длъжности в Министерство на здравеопазването, бил е изпълнителен директор на Столичен медицински холдинг.

Той основа и управлява от 2010 година до днес МБАЛ „Сердика“ – една от първите болници в страната, които промениха в положителен план възможността на пациентите със злокачествени заболявания да се лекуват със съвременна терапия, да бъдат мултидисциплинарно проследявани и да имат достъп до продължаваща и палиативна грижа. Тази своя концепция д-р Янков надгради и разви с медицински комплекс, който включва лечебни заведения за рехабилитация и терминални грижи. В обществената си дейност винаги се е ръководил от правата на пациентите и лекарите.

д-р Янков бе основател и учредител на Националното сдружение на частните болници, представител на лечебното здравеопазване в работодателски организации и участник във всички форуми, целящи развитие на здравния сектор у нас. Бе дългогодишен, уважаван и активен член на Българския лекарски съюз и Българското дружество по акушерство и гинекология.

Д-р Методи Янков е завършил медицина през 1979 година, а след това придобива три специалности – Акушерство и гинекология, Социална медицина и Икономика на здравеопазването, допълнени от две магистратури – по Здравна политика и здравен мениджмънт и Социални дейности.

Баща на две деца, съпруг и дядо на трима внуци.

Опелото ще се отслужи в петък – 21 юли 2023 година – от 10.00 часа в църквата на Православния гробищен парк „Св. Архангел Михаил“ в Бояна на ул. Бояна парк №4.

Светла да бъде паметта му!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 184 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 435 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изследват безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН в центъра на София...

Столичната Регионална здравна инспекция организира анонимен и безплатен пункт за всички желаещи да се изследват за ХИВ/С...

Прочети още keyboard_arrow_right