В София и страната: Безплатни лекарства за лечение в домашни условия от COVID-19

В София и страната: Безплатни лекарства за лечение в домашни условия от COV

Снимка: Столица.bg

На заболелите ще се дават и пулсоксиметри, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия

Пациентите с леки и средно тежки симптоми на коронавирус, преминали и прегледани през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства, съобщиха от Министерство на здравеопазването.  От утре на заболелите, които са прегледани от лекар и се лекуват в домашни условия ще им се осигурят безплатните медикаменти.

Също така ще имат възможност да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и да им бъдат направени рентгенови снимки. Медикаментите за първи път  ще заплащат от НЗОК.

Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център. Първи такива зони откри Столична община, по настояване на кмета Йорданка Фандъкова, още през есента на 2020 г. по време на втория пик на заразата. В 11 софийски ДКЦ-та имаше ковид кабинети. 

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. В списъка с безплатни лекарства са включени:


· Cefuroxime

· Azithromycin

· Levofloxacin

· Enoxaparin

· Nadroparin

· Bromhexine

· Budesonide - Inhalation powder

· Dexamethasone

· Clopidogrel

Министерството на здравеопазването ще подпомогне ДКЦ и МЦ, където са разкрити COVID зони, с апаратура на стойност до 50 000 лева. Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия, обещават от Министерство на здравеопазването.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Мъж с COVID-19 чака 9 дни, за да бъде приет в болница в София...

Възрастен мъж, заразен с коронавирус чака 9 дни преди да бъде хоспитализиран в София, разказа Нова телевизия. Людмил Авд...

Прочети още keyboard_arrow_right