"Булевардът с лиричния ритъм" - изложба на архитектурно наследство на София

-

Снимка: bmollovarchart

Изложба, представяща впечатляващото архитектурно наследство на столичния булевард „Цар Освободител“ представя Държавна агенция "Архиви". Автор на изложбата е арх. Белин Моллов.

Изложбата представя градски ансамбли и архитектурно наследство на София по трасето на булеварда от кръстовището на Орлов мост на изток до площад „Независимост“ и Статуята на София на запад.

Арх. Моллов ще представи една експозиция, вдъхновена от песента на Михаил Белчев по текст на Миряна Башева. Идеята на архитекта е да провокира интереса към сгради и паметници, които пренасят очарованието на отминали епохи, възпитават естетическия усет и поддържат чувството на принадлежност към средата, в която живеем. Откриването ще е на 1 септември от 18,00 часа в изложбената зала на ул. "Московска" №5.


Столичният общински съвет преименува някогашната улица „Истанбул джадеси“ в булевард „Цар Освободител“ през 1889г. Сред софиянци булевардът получава разговорното прозвище "Царя" и бързо започва да придобива облика на най-представителната градска улица. През първите десетилетия след Освобождението в София са построени едни от най-известните сгради, които оформят уникалния вид на столицата – Народното събрание, Народният театър “Иван Вазов”, Централната минерална баня, Академията на науките, Софийският университет “Св. Климент Охридски”, Народната библиотека, храм-паметникът “Св. Александър Невски” и др. Най-красивите и впечатляващи от тях са обявени за паметници на културата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Под купола на Ларгото в София ще гледаме спектакъла "Италия танцу......

Националният хореографски център Aterballetto ще представи второто издание на спектакъла "Италия танцува" в София на 27 ...

Прочети още keyboard_arrow_right