Читалище възражда коледуването с проект "Софийски коледари"

-

Снимка: Читалище „Васил Левски 1928“

Борис Самаринов, секретар на читалище читалище „Васил Левски 1928“ в столичния квартал "Суха река", е енергичен, образован и музикант. Заедно с екипа на читалището той работи по различни проекти, с които допринася за развитието на местната общност.

Една от инициативите на читалището е амбициозният проект "Софийски коледари", която се подкрепя и от Столична програма „Култура“. Целта на проекта е да съживи едно забравено от столичани нематериално културно наследство – коледуването. Чрез проучване с помощта на експерти бяха издирени и записани десет характерни за София и околностите коледарски песни със съпровод на тъпан и гайда.

Създадената по проекта коледарска група разучи и записа песните в аудио формат. За по-точно пресъздаване на обичая е заснет и филм, който включва характерните за софийския регион ритуали. Във филма участва и проф.Венцислав Димов - Ръководител на изследователската група „Етномузикология“ в Институт за изследване на изкуствата към БАН, който разказва интересни факти за произхода на коледуването и спецификите за шопския край.

Филмът и наръчникът с коледарски песни, изготвени в рамките на проекта, са достъпни на интернет страницата на читалището. Хората от читалище „Васил Левски“ предлагат помощта си на всички, които биха искат да създадат коледарска група.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Излиза фотографски албум за театъра с подкрепата на Столична прог......

От 28 януари излиза албумът „Съвременен български театър“ на фотографа Стефан Н. Щерев, издаден с подкрепата...

Прочети още keyboard_arrow_right