Европейската нощ на учените ще отбележи РИМ- София

-

Снимка: Столица.bg

Инициативи, популяризиращи науката, научните занимания в различни сфери, научните постижения, както и отражението на науката във всекидневния живот ще се провеждат на територията на Архитектурен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ (под купола на "Ларгото") – филиал на Регионален исторически музей – София. Това съобщават от Столична община.

Музеят на София ще бъде домакин на множество събития в рамките на "Европейска нощ на учените", но и ще предложи интересни инициативи в „Историческа вечер“ на 30 септември и на 1 октомври. Програмата ще бъде открита официално на 30 септември в 18:00 ч. под купола на "Ларгото". Включва Панел на Българско египтологическо общество (18:30 – 20:00 ч.), представен от Деница Такева, египтолог, председател на Българско египтологическо общество. В панел на Школа за историческа фехтовка „МОТУС“ (20:00 – 21:15 ч.) инструкторът Мирослав Лесичков ще запознае подробно публиката със съвременните тенденции в изучаването и практикуването на средновековна европейска фехтовка в рамките на интересна лекция на тема “Ringen und Fechten: Историческото военно изкуство на Европа XIV – XV в.”. Лекцията ще бъде последвана от дискусия и техническа демонстрация. Панел на Сдружение „Българска история“ (21:15 – 22:00 ч.) ще предложи лекция на тема: „Популяризиране на българската история“. Модератор ще бъде д-р Теодор Борисов.

В съботния ден в Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", Археологическа експозиция „Антична Сердика“ (бул. “Мария-Луиза“ № 2) децата могат да се включат в Отворен урок по египтология (11:30-13:00 ч.), представен от Деница Такева (Българско египтологическо общество) в рамките на Детската школа по египтология. Поднесената информация е адаптирана специално за деца и представена по интересен и забавен начин, за да насърчи интереса на децата към древния свят.

На 1 октомври събитието „Старите сгради разказват“ ще се проведе от 14:00 до 16:00 ч. Подходящо е за деца и младежи от 13 до 18-годишна възраст. Участниците ще научат как се събира информация, как се подготвя въпросник за интервю и се заснема сграда – паметник на културата. Практиката ще включва и обиколка на знакови сгради в района, модератор ще бъде Йордана Николова от Регионален исторически музей – София, CLaDA-BG.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right